Monday, May 16, 2022

Invatatura...

... crestina este despre cum sa ne iubim aproapele si sa nu facem nimic pentru a ii rani inima. Minunat!

Ce facem insa cu acea categorie de oameni pe care ii doare foarte tare binele, multumirea, bucuria, progresul, si bunăstarea altuia? Sa traim in umbra, sa nu intreprindem nimic si sa nu ridicam capul din suferinta ca sa nu le producem frustrari? 

Întrebarea devine cu atat mai acuta cu cat regasim tipul acesta comportamental mai aproape de viata noastra cotidiana. Si nu, oamenii acestia bolnavi interior nu sunt numai in cartile de psihologie, ci ii intalnim destul de frecvent poate in familie, la locul de munca, prin vecini sau la biserica. Unii nu se manifesta in exterior si influenta lor nociva poate fi cel mult de gand. Altii emana aciditate prin toți porii si de acestia e mai bine sa ne departam cat mai repede, pana nu isi face efectul veninul lor sufletesc. 

In speranta ca veti recunoaste mai usor si in timp util tiparele psihopate am tot tradus din niste canale ytb care mi s-au parut mai explicite despre narcisisti. Mai adaug cateva idei, chiar daca e posibil sa ma repet.

1. N te lucreaza si la nivel mental, facandu-te sa te indoiesti de modul tau de a gandi si percepe (gas lighting) si creand (construind in timp) o dependenta a ta fata de el (trauma bonding) 

2.exista o discordanta intre ceea ce spune si ceea ce face. Iti repeta  ca te iubeste, ca ii pasa, ca e mânat de grija pentru tine  apoi face fapte care denota nepasare sau o rautate disimulata. Acest lucru creeaza confuzie. Cel mai grav este cand un parinte face asta copilului sau. 

3.se stie ca N isi seduc usor victimele prin "love bombing", coplesindu-le cu atentie, respect si maguliri, pe care le sisteaza brusc dupa ce simt ca au obtinut din partea victimei deschiderea si atașamentul dorite. Nu este vorba numai despre cupluri aici. In principiu trebuie urmarita consecventa atitudinii intr-o relatie, mai degraba decat intensitatea, stiut fiind ca ei se pricep de minune sa produca emotii. Daca observi fluctuatii mari in relatie, posibil sa fie un red flag pt o personalitate cu probleme.

4. In identificarea N nu este important ce sentimente ai tu pt ei, ci ce sentimente ai in prezenta lor. Adica nu conteaza cata atractie si admiratie simti fata de N, daca prin actiunile, gesturile si vorbele lor te umilesc, te fac sa te simti complexat, vinovat, nesigur, neadecvat. Daca in urma intalnirilor cu cineva nu ai un sentiment de bine, ci rumegi tot felul de ganduri negre si stari incerte, mai bine spui stop interactiunii cu acel om.

Bineinteles, sunt situatii in care nu poti opri orice intalnire, chiar daca ai depistat boala omului. Poti totusi reduce la minim "coliziunile" si practica o detasare emotionala fata de tertipurile intinse ca niste capcane inaintea ta. Este un fel de a fi intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii. 

No comments:

Post a Comment