Saturday, April 25, 2020

Indiferent...

... cata experienta cu copiii ai, bebelusii sunt experti in a-ti specula momentele de neatentie (poate justificate) si a le transforma in prilejuri de boroboate mai mici sau mai mari, in functie de ceea de le lasi la indemana.
mutrita putin speriata,
banuind ca face o prostioara
Eu am lasat astazi un castron cu iaurt cu fulgi in pat si am plecat un minutel fiindca m-au strigat baietii. Desi l-am asezat departe de margine, Anastasia a ajuns totusi la coada lingurii si a reusit sa schiteze un aranjament culinar inedit pe cearceaf 😊
Prilej de reflectie:
- a nu se judeca vreodata vreo mamica, fiindca si al zecelea bebelus al celei mai versate mame o poate prinde pe picior gresit pentru a introduce in program nazbatii.
- a fi sau a nu fi (supravegheat) : oare e de preferat evolutia unui bebelus dupa care mereu umbla cineva, ca o umbra, si il opreste de la absolut orice miscare neconforma cu regulile de convietuire ale adultilor
sau viata unui bebe survolat inconstant, cu mici intreruperi date de firescul vietii cu o mama impartita intre mai multi omuleti poznasi (frati/surori)? Putina libertate pentru trairi "interzise" dar nepericuloase mi se pare mai sanatoasa decat restricționare totala.
- copiii  citesc de timpuriu expresii faciale si inteleg tonalitati ale vocii. Daca l-ai gasit facand ceva ce nu iti place, transmite acest lucru, fara sa insisti si fara sa iti iesi din fire. (Noi, de exemplu, azi am ras, dar asta o poate induce in eroare facand-o sa creada ca a facut ceva bun, care ne bucura si pe care ar fi bine sa il repete)
relaxata si amuzata
dupa ce a vazut reactia mea
- pe cat te tin nervii, nu face o tragedie din mizeria si dezordinea provocate de copii. Modeleaza-ti standardele de igiena astfel incat sa nu traiesti intr-un conflict permanent din cauza lor
- eventual, acolo unde se poate, ofera alternative de activitati similare cu cea sanctionata, dar sa se desfasoare in conditii de siguranta si sa nu deranjeze pe nimeni (scrie pe pereti - da-i sa mazgaleasca o plansa mare lipita pe perete)
- un obicei pe care este de dorit sa il formezi este acela de a curata impreuna cu copilul la locul faptei. La inceput o vei face mai mult afirmand ca lucrati impreuna, apoi in joaca, iar el mai mult te va incurca😊, dar numai asa vei reusi cu blandete ca in cativa ani sa se responsabilizeze si sa i se para normal sa stranga dupa el
- bineinteles, nu in ultimul rand, ai grija ca  bebelusul sa nu aiba acces sub nicio forma la pericole (obiecte contondente, fierbinti, toxice) Organizeaza toata locuinta si gandeste-o pentru a fi un loc cat mai sigur.
- atunci cand ai pe cine te baza si trebuie sa lipsesti mai mult de un minut, apeleaza la vigilenta altor persoane. Formuleaza cereri nominale, directe si precise, nu lasa pur si simplu copilul, asteptandu-te sa aiba automat cineva grija de el (din experienta stiu ca oamenii se lasa unii pe altii si pana la urma nu se implica niciunul)
- mai presus de orice precautie si purtare de grija omeneasca, ingradeste copilul cu rugaciuni scurte si dese, cu semnul sfintei cruci si cu orice altceva mai crezi ca are inraurire buna asupra lui.

No comments:

Post a Comment