Wednesday, July 25, 2018

Pe masura ce...

...omul inainteaza duhovniceste este atent sa nu greseasca nici cu lucruri marunte lui Dumnezeu si practica o autoanaliza si o autocenzura mai fina. Simultan cu acestea, din pacate, el incepe sa vada si patimile subtile ale altora, sa simta tot ce inseamna mizerie imprejur.

Marea arta consta in a sti cum sa nu te judeci decat pe tine, iar cu altii sa fii iubitor. Daca e prea greu sa ii ingadui fara sa amendezi ceva din purtarea lor, cel putin limiteaza raul, evita confruntarea directa pastrandu-ti linistea interioara cat se poate. Lasa-l pe aproapele la picioarele lui Hristos, vorba maicii Gavrilia!

3 comments:

  1. Ma tem ca nu impartasesc deloc ce spui aici. Inaintarea duhovniceasca reala omul nu o simte, ce simte el e ca i a crescut dragostea si smerenia si nu i trece prin cap deloc ca *inainteaza*, dimpotriva, se simte tot mai mic, nu i arde deloc sa i judece pe altii. Cred ca autoanaliza si autocenzura poate fi semnul memultumirii de sine, semnul unor probleme psihologice, nu duhovnicesti.

    ReplyDelete
  2. Ma tem ca nu impartasesc deloc ce spui aici. Inaintarea duhovniceasca reala omul nu o simte, ce simte el e ca i a crescut dragostea si smerenia si nu i trece prin cap deloc ca *inainteaza*, dimpotriva, se simte tot mai mic, nu i arde deloc sa i judece pe altii. Cred ca autoanaliza si autocenzura poate fi semnul memultumirii de sine, semnul unor probleme psihologice, nu duhovnicesti.

    ReplyDelete
  3. Nici nu am zis ca simte inaintarea duhovniceasca.
    Tu vorbesti deja de o pocainta si o smerenie pe care nu le regasim de la inceput in evolutia comuna a crestinilor de prin parohiile noastre. Ei practica mai intai un soi de evlavie combinata cu un formalism adus ca o jertfa pentru Dumnezeu, iar intelegerea mai inalta a lucrurilor vine mai tarziu. Si parasirea pacatului e o inaintare duhovniceasca. E o etapa. Dupa ce il parasesc, oamenii nu ii mai suporta duhoarea. Folosindu-se de aceasta, vrajmasul ii prinde cu judecarea/scarbirea de aproapele cazut in aceleasi pacate. Cei care nu vorbesc in biserica sunt ff contrariati ca altii inca mai fac asta, fosti fumatori nu suporta sa stea unde se fumeaza, fosti ascultatori de manele se dezgusta cand aud in masini sau curti asa ceva, fostele purtatoare de fuste mini sunt primele iritate de vestimentatia nepotrivita a altora. La fel se intampla si cu cei care s-au despartit de obiceiuri rele mai putin evidente, le vad pe acestea mai clar la altii

    ReplyDelete