Wednesday, May 25, 2016

Delicatete

Am fost invitati la cineva la botez. Dupa slujba urma sa luam masa undeva, fiindca era ora pranzului si nu eram la noi in localitate. Cand am ajuns la locatia respectiva am constatat cu stupoare ca sala era mult prea neincapatoare pentru cei care erau acolo, desi se adusesera si niste mese de afara de pe terasa. Preotii care slujisera ajunsesera mai tarziu si stateau la usa cu familiile, iar gazda nu parea sa faca fata situatiei jenante. Vazand asa, am dat darul nostru si ne-am retras.

Tatal pruncului a parut chiar usurat si ne-a explicat ca se asezasera la masa multi cunoscuti nepoftiti si ca ii era greu sa le atraga atentia ca nu i-a invitat la masa. Am fost chiar bucuroasa sa fim de partea lui intr-un moment dificil si sa il ajutam sa iasa bine fata de cei mai putin apropiati, dornici poate de comentarii negative la adresa organizarii mesei.

Ne-a intrebat la plecare: "O sa ma puteti ierta vreodata?" Noua ca adulti nu ne-a fost greu, dar copiii cei mici au plans de necaz si chiar si Eca si Ionut au comentat nemultumiti. Ca sa o dregem am luat ceva bun de mancare de undeva de pe drum, ca nici acasa nu aveam cine stie ce pregatit.

Uneori, incercand sa fii delicat cu cei mai putin sensibili, risti sa fii lipsit de delicatete fata oameni cu bun simt. Greseala asta am facut-o si eu adesea fiindca mi-a lipsit curajul de a pune la punct pe cine trebuie. De asta am inteles prea bine ce s-a intamplat si am reusit sa trec mai usor peste eveniment atunci cand am fost eu in randul "victimelor".

5 comments:

  1. Doar nu v-ati fi dus cu totii la masa ., nu cred ca isi permite cineva sa ocupe 8 scaune cu 8 tacamuri in restaurant doar pentru o familie la masa unui botez decat daca e primarul nasul:)
    Chiar ca au fost delicati in cazul asta.

    ReplyDelete
  2. Am fost invitati sa ramanem la masa (prima data cu mult inainte de ziua botezului, apoi am fost rugati sa confirmam cu cateva zile inainte). Daca cineva nu isi permite, de ce insista sa invite? In plus, pe la noi se obisnuieste ca darul pe care il lasa familia sa tina cont de nr de portii consumate. Se presupune ca depaseste meniul.

    ReplyDelete
  3. Probabil nu s-au gandit ca veniti toti 8 cand au facut invitatia.
    Iar din partea voastra oricum a-ti iesit mult mai castigati asa. Daca va permiteti sa lasati "dar ce depaseste meniul" inmultit cu 8 sigur mult mai putin v-a costat sa mancati in alta parte si sa comandati pentru fiecare in parte ce-si doreste.
    Cu atat mai mult nu as face caz de asta si as spune multumesc.

    ReplyDelete
  4. Nu te gandi la un local pretentios cu preturi mari. Era ceva la limita salubritatii.

    Nu ai inteles. Au fost facute precizari clare din partea lor cu privire la copii.

    Banii pregatiti dinainte i-am lasat oricum. Ceea ce am cumparat din oras a fost in afara sumei respectiva. Nu mi-a parut rau de ajutorul dat, am facut-o cu drag.

    Au fost mai dificile momentele penibile de la usa cand am costatat ca pentru noi si ceilalti preoti nu mai era loc. De asemenea mi-a fost incomod sa calmez copiii. De acum le-am si uitat pe toate.

    ReplyDelete
  5. Ba mie mi se pare ca gazda nu s-a organizat deloc. E greu de crezut in Oltenia ca vin oamenii nepoftiti la botez. Dimpotriva, trebuia sa se asigure ca invita in limita locurilor disponibile in local. Si inca ceva: cand inviti o familie la botez sau nunta iei in calcul clar posibilitatea de a veni intreaga familie. Nimeni nu-si lasa copiii acasa ca sa mearga la un botez in alta localitate in doi. Si da, cand mergi la nunta sau botez, darul trebuie sa depaseasca meniul, asa ca nu vad de ce si-ar face cineva probleme sa invite o familie numeroasa sau de ce s-ar astepta sa vina mai putini membri daca ei sunt 8 si platesc pentru toata familia. Urata situatie, sa fii invitat cu familia sa slujesti la botez in alt oras si la local sa fii tinut la usa si sa placi acasa cu copiii nemancati.

    ReplyDelete