Sunday, February 7, 2016

A1/A2

Desi internetul e plin de informatii, am costatat ca, de fapt, invat putine lucruri comparativ cu numarul de pagini accesate. De asta am si redus drastic timpul acordat vitualului. Simt ca viata a devenit mai plina, mai dinamica si nu-mi permit sa las sa treaca pe langa mine momente frumoase in timp ce eu stau cu ochii la monitor. Cateva minute inainte de culcare sunt suficiente pentru ceea ce am eu nevoie.

Imi displace mitul omului informat, foarte la moda in zilele noaste. Daca trebuie cu adevarat sa aflu ceva, Dumnezeu va lucra si voi afla chiar daca nu pierd ore on-line. Rugaciunea le pune pe toate cap la cap si ne conduce catre raspunsurile pe care le cautam.

Saptamana asta am aflat ceva interesant despre lapte: exista lapte A1, responsabil de manifestarile alergice la lactate si lapte A2 (lapte de capra, oaie si de la anumite specii de vaci), care are alt tip de beta-cazeina, asemanatoare cu cea din laptele uman, drept pentru care nu declanseaza raspuns imunologic la consumatori.

3 comments:

  1. Copilul meu a avut alergie la lapte si se manifesta la orice fel. Si capra si oaie si lapte praf, orice

    ReplyDelete
  2. Confirm cele despre laptele de capra. Consumam lapte de capra ecologic si este minunat la fel si branza proaspata facuta in casa. Este total diferit de cel de vaca din punct de vedere al structurii grăsimilor si proteinelor. Laptele de capra are acizi grasi cu lant mediu pe când cel de vaca are cu lant scurt adică nimic din categoria omega 3. Cazeina de capră se desparte in timpul digestiei in particule mici pe când cazeina de vaca este compactă si greu de pătruns de sucurile gastrice. Laptele de capra se digeră in 20 minute. Cel de vaca necesita timp cel putin dublu. cei alergici la orice tip de lactoza nu intra in categoria consumatorilor care nu stiu ce tip de lapte sa aleagă pt ca sunt un caz aparte. Doar vitamina B 12 si acidul folic sunt in laptele de vaca dar nu si in cel de capra. In rest, vitamina A se gaseste direct in laptele de capra pe când cel de vaca are betacaroten ca precursor al vitaminei A care dă si culoare gălbuie laptelui de vaca. Fierul este mai putin in laptele de capra dar mai biodisponibil decat in cel de vaca.

    ReplyDelete
  3. De ani de zile consumam lapte de capra - il toleram mai bine. Nu stiu daca e o legatura dar de cand am redus (eliminat nu, ca iau de la laptar si fac iaurt din laptele de vaca - din cel de capra nu imi place) nu mai avem nicio raceala (muci, tuse, febra, nimic) in casa. Si eu am astm si copilul ma mosteneste...
    Nu elimin lactatele pt ca luam de la tara si sunt sursa de vitamina A iar eu am probleme cu pielea (plus copilul consuma lapte cu drag, mi-e greu sa ii spun ca ...laptele ala pt care se trezeste dimineata nu e chiar cel mai bun).
    Mai consumam si unt de la aceleasi vaci (cel putin iarna simt nevoia, vara ma lipsesc).
    In rest, o mica observatie: laptele din magazine e puternic prelucrat: descompus in zer si grasimi, reamestecat, omogenizat, incat in final structura proteinei e afectata; plus vitaminele distruse.

    ReplyDelete