Wednesday, October 16, 2013

Mastita

In prezent stau tintuita la pat de o mastita cum n-am facut in viata mea: febra mare (39,5), stare pseudogripala si dureri locale. Nu-mi aduc aminte sa ma fi muscat Elena rau, dar ea are obiceiul sa ma rontaie, asa ca nu ma mir c-am patit-o.

Totul a inceput cu 3 zile in urma, in cu totul alt cadran al sanului, care s-a umplut de noduli durerosi, s-a inrosit si mi-a dat o subfebrilitate (37,6). Am facut bai Kuhne (de fapt nu am avut timp de ele si le-am inlocuit cu o compresa rece) am baut multe lichide + sucul a cateva lamai, am alaptat in continuare, am mancat de post si mi-a trecut in aceeasi zi.

Greseala mea a fost ca nu m-am doftoricit in continuare, nu m-am odihnit deloc si am mancat multa proteina animala intre timp. Problema a reaparut de azi-noapte, cum spuneam cu alta localizare, de data asta cu un tablou clinic mult mai zgomotos. Am luat azi 1/2 Paracetamol si un Nurofen. In afara de ce am intreprins la primul episod, am pus permanent cataplasme cu varza zdrobita sau Rivanol.Vad ca local totul arata mai bine: nu mai e rosu, nu mai sunt noduli, sanul e mai moale si nu ma resimt cand misc mana.

Curios e ca in ciuda acestei evolutii febra continua sa reapara cand ies din timpul de acoperire a antiinflamatorului. Si mai e ceva laptele muls are o nuanta galben verzuie. Incerc sa mulg cat pot de des pana cand se elimina mizeria si laptele devine albicios.

Am citit cate  ceva si vreau sa am curaj sa astept 48 h. Fug de antibiotice cat pot, dar daca alta solutie nu voi avea, o voi face si pe asta :)

Ziua 2: De aseara de la19.00 de cand am luat Nurofen, nu mi-a mai crescut febra (la ora 7.00 a.m.  aveam 37.1). Laptele muls in castronel alb s-a dovedit a fi cu mult mai curat. macroscopic era ca cel din sanul contralateral. De un real folos mi-a fost sa mulg dupa aplicarea de caldura pe sanul afectat. Ieri toata ziua n-am mancat decat un strugure, 6 prune, cateva linguri de hrisca fiarta fara sare si am baut 3 l de ceai. Azi vreau sa tin in continuare regim, aplicatii locale si sa imi conserv energia ca sa pot sa ma refac.
Nu am scris nimic ieri despre ceea ce am intreprins in plan duhovnicesc fiindca mi se parea de la sine inteles ca am facut rugaciuni. Am folosit si mirul de la Vatopedu (pe care il am la evlavie). La 40 grade nu prea reuseam sa ma gandesc la nimic, ba chiar ma cuprindea sentimentul deznadejdii.
Spre seara iar am facut un puseu febril la 40 si am inceput sa tusesc sec, iritativ. bine ca nu am incontinenta. Sa fie o viroza concomitenta? Sa fie diseminare hematogena? Copiii nu tusesc, cu exceptia Iulianei, care are o stare buna. Sanul e tot mai bine, doar durerile ma mai supara mai mult noaptea. Mai astept pana maine.
Ziua 3: dimineata 37.5 care a crescut progresiv. Tusea incepe sa rupa f putin. La mine acasa nu prea e rost de bolit, asa ca la pranz am luat un Augmentin. Abia acu am citit comentul Silviei care are experienta cu mastita...

19 comments:

  1. sper să vă treacă, am pătit-o si eu, iar in 2011, la 1 an de la ultima ințărcare mi-am descoperit mai multe chisturi si noduli pe ambii sani. multă sănătate de la Dumnezeu!

    ReplyDelete
  2. Cartoful crud ras are efect antiinflamator local excelent. Combinat cu masat balnd si muls, poate scapi de antibiotic. Eu aş continua şi cu ibuprofenul. Sănătate multă!

    ReplyDelete
  3. sper ca esti bine acum! ar trebui un examen de cultura din lapte...multa sanatate!! Mihaela

    ReplyDelete
  4. ...Imi pare rau draga Ecaterina...sanatate multa si putere sa treci peste asta...

    ReplyDelete
  5. Doamne ajuta!
    Maica Domnului sa va acopere, si sa va ajute. Nu mi-ar fi trecut prin cap ca poti face mastita in alaptare prelungita...
    Sanatate!
    Corina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai cunosc o d-na preoteasa care a facut mastita la doi ani ai " sugarului"

      Delete
  6. Mi s-a intamplat acum dupa 6 luni de alaptat pentru ca fetita prefera celalat san si cel afectat ramanea mai nesupt, dar a trecut doar prin supt si masaj local.Aveti si multa solicitare zilnica...multa sanatate

    ReplyDelete
  7. O cat mai rapida refacere iti doresc si eu.

    ReplyDelete
  8. Mult curaj, o sa fie bine!nu-mi pot imagina decat ca motivatia e puternica! ultimul caz de mastita pe care l-am vazut eu, intr-un stagiu, era ":rezolvat" chirurgical cu nu stiu cate drenuri.....Doamne ajuta!!!!astept vesti bune, Mihaela

    ReplyDelete
  9. Sunt multe cazuri de mastita care se rezolva acasa si despre astea nu prea se pomeneste pe la stagii, mai ales daca sunt de chirurgie. Probabil acolo deja se constituise un abces

    ReplyDelete
  10. La primul copil am facut cam 10 episoade de masita, ultimul cand fetita avea aproape 2 ani(am alaptat-o pana la 2 ani si patru luni cand am intercat fara voia mea pt. ca ma reintorsesem la serviciu si eram insarcinata in 3 luni cu bebe 2). Primele 3 le-am tratat cu antibiotic, urmatoarele doar cu antitermice(febra 40C, stare pseudogripala, durere, caldura, roseata locala, etc.) si punand copilul extrem de des la san. Febra ceda cam in 48h, local se vindeca intr-o sapt. -10 zile. Mentionez ca aceeasi evolutie am avut si sub antibiotic si ca n-am avut nici o clipa ragade iar igiena mea era buna.Intamplator sunt si eu medic. Curaj si Doamne ajuta!
    Silvia

    ReplyDelete
    Replies
    1. cata suferinta...ma faci sa plang...
      Eu am o evolutie ciudata,
      o voi scrie in continuare in postare

      Delete
  11. Stai ca nu inteleg. Ce legatura este intre tuse si mastita?
    Corina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. exista o teorie cf careia o infectie de undeva poate sa formeze focare infectioase in alte parti, prin germenii care trec in sange.

      Delete
  12. Sa aveti o refacere cat mai rapida!!!

    ReplyDelete
  13. Doamne ajuta si multa sanatate! Am si eu un bebelus de 1 an si 1 luna si pana cum i-am dat doar lapte de la san. Dar in ultima vreme laptele a scazut tot mai mult, iar acum nu stiu cat mai este. Ea suge in continuare dar ma intreb daca primeste sufficient calciu din laptele meu. Ar trebui oare sa trec pe biberon cu lapte de vaca? Dar atunci mi-e teama ca laptele o sa scada si mai mult sau chiar de tot. Cum as putea sa fac mai bine? Multumesc pentru un sfat!

    ReplyDelete
  14. Draga mea, calciul nu se gaseste numai in lapte, iar copilul e la o varsta la care cred ca mananca si altceva. Si chiar daca il alaptezi aproape exclusiv (adica mananca modic) de ce sa inlocuiesti sanul?

    Ii poti da lapte de vaca si daca il alaptezi si tu.
    Mai citeste despre avantajele laptelui matern si nu te lasa pacalita de mitul lipsei de nutrienti ai acestuia dupa 1an. In definitiv eu nu am de ude sa stiu daca laptele tau are calciu suficient. Compozitia laptelui difera in functie de ce mananci, ce balanta hormonala ai, cat de slabita sau viguroasa esti, daca esti sau nu insarcinata, etc.

    Eu te incurajez sa ai incredere ca laptele tau e cel mai bun lapte pentru copilul tau.

    ReplyDelete
  15. Multumesc pentru raspuns!

    ReplyDelete