Friday, October 4, 2013

Ghici unde...

... se desfasoara prima activitate extracuriculara la clasa uneia din fetele mele?
La sinagoga, probabil ca sa afle copiii mai multe despre holocaust.
Interesant este ca nici o diriginta nu s-a gandit vreodata sa invite pe cineva sa vorbeasca despre martirii din inchisorile comuniste, desi sunt mai aproape de noi si ca timp, si ca neam, si ca religie.

Oricum, cred ca elevii nu sunt prea curiosi in legatura cu niciuna dintre teme :)
Dac-as mai fi eleva m-ar interesa, de exemplu, sa merg cu profa de bio la padure acum dupa ploile astea si sa invat care sunt ciupercile comestibile din zona noastra, eventual sa facem si un gratar cu ciupercile gasite. As intitula activitatea "Tehnici de supravietuire" fiindca descoperim o sursa de hrana bogata in proteine si absolut gratuita.

11 comments:

  1. Poate-s prea indiscreta, dar daca nu vreti, nu-mi raspundeti.
    Sunt curioasa daca ati lasat copila sa mearga la sinagoga, pt ca eu nu mi-as lasa copilul. As mai si merge sa o intreb pe profesoara de sanatate, desigur, pe-un ton civilizat, desi mi-ar fi greu sa-mi maschez iritarea.

    ReplyDelete
  2. Nu va merge...si cred ca diri nu ma va chestiona de ce

    ReplyDelete
  3. De ce sa nu mearga sa vada cum e?
    Doar nu va e frica de stiu eu ce minuni. Pur si simplu vor vedea cladirea si li se vor explica anumite lucruri mai mult sau mai putin adevarate , lucruri pe care le-ar putea citi oriunde si crede sau nu.
    Eu cred ca este o greseala sa nu lasi copilul sa mearga daca actiunea este organizata de scoala, asa cum mai cred ca este o greseala neadusul in discutie a problemei cu diriginta.
    Adica: tara ortodoxa Romania fiind in majoritate, bineinteles ca ne lasam copiii sa cunoasca si cladirile si ideile altora insa mai intai se merge la biserica parohiei si se explica cum e cu Sfintii si abia dupa aceea in limita timpului disponibil se merge si la sinagoga.

    ReplyDelete
  4. Nu-mi e frica, ci mi se pare inutil sa-si investeasca timpul liber, sa sara peste masa de pranz de acasa si sa se streseze sa-si termine lectiile mai repede pentru vizite de genul acesta. Mai bine se odihneste putin inainte de ore, sincer.
    Nu cred ca ar ajuta-o in viata faptul ca afla la varsta frageda diverse povesti triste despre ce a faptuit mintea bolnava a conducatorilor lumii. As pedala mai mult pe ceea ce este frumos in viata, fiindca unii au nevoie sa-si hraneasca optimismul...

    ReplyDelete
  5. Pe logica asta: "as pedala mai mult pe ceea ce este frumos in viata, fiindca unii au nevoie sa-si hraneasca optimismul" parintii atei (sau evrei:) pot refuza sa -si lase copiii sa mearga intr-o eventuala vizita organizata de scoala la Aiud de exemplu. Si Sfintii Martiri romani tot datorita a ceea "ce a faptuit mintea bolnava a conducatorilor lumii" au ajuns acolo.
    Exact aceleasi argumente le va aduce si o mama atee(si sigur sunt mai multe in clasa respectiva atee decat sunt cele ce nu isi vor lasa copiii la sinagoga) , deci daca se considera ca astea sunt argumente stabile din punct de vedere logic atunci in veci in Romania nu se vor putea organiza vizite cu explicatii in locurile in care s-au sfintit mari traitori intru Hristos. Pacat , nu?

    ReplyDelete
  6. Pentru cine nu vede frumosul de dincolo de martiriu, chiar nu vad un rost in a afla despre grozaviile Aiudului. Prin ceea ce a fost nevazut in spatele suferintelor, lagarele difera substantial de inchisorile comuniste

    ReplyDelete
  7. Nimeni nu stie exact "nevazutul din spatele suferintelor" nici intr-o parte nici intr-alta.

    ReplyDelete
  8. Nu pretind ca stiu exact, dar in vreme ce unii sufereau pentru Hristos, altii aveau cu totul alte considerente pentru care erau schingiuiti. Asta cred ca se stie.

    ReplyDelete
  9. Scoala devine un mediu din ce in ce mai viciat pentru copii. Eu de-abia am primele contacte cu astfel de chestii: fata cea mare, in clasa a II a, are tema la limba romana pentru luni, sa realizeze un interviu cu o fantoma. Inca ne gandim sub ce forma ar trebui scris. Sotul, putin mai sarcastic, a zis sa scrie ca ea nu poate sa realizeze un dialog intre ea si ceva in care nu crede, sau scrie ceva de genul:"sunt fantoma si am venit sa te sperii,/ -vai ce alba esti, ce m-ai speriat". Dar fetita, foarte serioasa si silitoare, a spus ca nu vrea sa se duca cu tema facuta prost.
    Ma intristeaza astfel de teme, cu atat mai mult cu cat sunt venite din partea unei invatatoare pe care o apreciez pentru tactul cu care le preda copilor si pentru implicarea de care da dovada in a le dezvolta spiritul de echipa, in ciuda unui sistem axat pe acumulare de cunostinte si concurenta.

    ReplyDelete
  10. Diana, asta da tema negandita. Insa, nu ai ce face, din moment ce merge copilul la scoala, trebuie facuta.
    Ecaterina, scuza-ma te rog dar nu, nici asta nu poti stii sigur la TOTI cei ce au fost schingiuiti in lagare.

    ReplyDelete