Monday, September 2, 2013

Mai simplu

Cele mai inalte pilde despre simplitate le regasasc tot in vietile cuviosilor. In dorul lor dupa Dumnezeu au cautat sa reduca la maxim hatisul parutelor necesitati si au ales saracia de buna voie. In exterior simplificarea asta drastica pare a aduce o viata austera, lipsita de bucurii. In realitate insa, se creeaza o deschidere catre bucuriile duhovnicesti, pentru a caror dulceata omul lasa in urma fara regrete cele materiale.

Am accesat tot felul de pagini pe net in cautarea de idei practice pentru o viata mai simpla, dar am constatat cu dezamagire ca multe din sugestiile respective erau bifate deja cu ani in urma. Unele din postarile care manifesta pentru simplitate sunt pe bloguri care isi recomanda autorii ca urmand o directie total opusa (case ticsite de obiecte inutile, hobby-uri ciudate, preferinte culinare sofisticate). Nu am de ce sa-i judec. Tind si ei spre o viata mai simpla de la stilul de viata pe care il au. Omul se tot slefuieste pana in clipa mortii si nu poti eticheta pe cineva dupa un singur cadru din filmul vietii lui. Fiecare renunta la "balast" atat cat poate, fiindca renuntarea asta uneori poate fi dureroasa atunci cand nu stii sa umpli golul pe care il acopereau atat de bine lucrurile de nimic.

Tot de dragul simplitatii :-) anul acesta camara mea cu conserve nu va avea decat bulion (rosii+ardei rosu+frunze de telina) si castraveti murati in saramura si poate putin magiun, iar congelatorul va contine pana la Craciun doar vinete coapte, ardei, catina si afine. In afara de astea voi mai pune pentru iarna doar varza si muraturi asortate.
o camara boiereasca, nu taraneasca

1 comment:

  1. cum sa traiesti fara bani:)
    http://vimeo.com/16610701

    https://www.youtube.com/watch?v=5uTyjvAO6ww

    Si o femeie singura cu copilasi cu o poveste interesanta despre o casuta din containere
    https://www.youtube.com/watch?v=DsVxgOjNLbA

    Doamne ajuta




    ReplyDelete