Monday, May 27, 2013

Partiale

In sambata mare de dimineata un preot impartasea copilasii din parohie. Printre ei era si un adolescent. Parintele l-a invitat sa se spovedeasca inainte de a veni la Sf Potir. Baiatul a plecat si a revenit in doua minute insotit de mama lui, care i s-a adresat autoritar preotului:
"Noi nu credem in spovedanie, asa ca esti obligat sa-l grijesti si fara!"

15 comments:

  1. Ecatrina, daca s-ar fi dus in noaptea Invierii l-ar fi refuzat si atunci crezi? Ai vazut si cazuri din astea ? Intreb pentru ca discutam o data cu cineva despre asta si nu stiam sa spun cum se procedeaza in Romania . Citind asta mi-am amintit.
    In Grecia nu se refuza decat in cazuri foarte rare omul venit la potir dar in nici un caz adolescentii mai ales daca sunt din parohie deci se stie sigur ca sunt botezati si pot fi abordati dupa aceea pentru explicatii. In general se refuza strainii de enorie de care preotul nu e sigur de botez. Asta ii preocupa de fapt foarte mult aici fiind multi turisti.
    Adolescent ce merge la potir fara a i se stii dinainte pacate grele si refuzat eu nu am auzit pana acum.I se da Sfanta Impartasanie si i se spune apoi sa astepte putin dupa slujba sa stea de vorba cu preotul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De ce sa doreasca sfanta impartasanie daca nu crede in Taina spovedaniei?
      C

      Delete
  2. De ce ar fi evitat atunci sa se spovedeasca, daca nu din cauza pacatelor (la adolescentii contemporani e mult mai probabil sa aiba pacate trupesti decat altadata)?
    Daca inca nu crede in valoarea spovedaniei, inseamna ca are un crez strain de biserica ortodoxa, motiv pentru care nu ar fi trebuit impartasit.
    Nici mai demult nu se impartaseau de cum se converteau, ci dupa o perioada in care erau catehumeni (in care trebuia sa ia cunostinta despre toate invataturile bisericii si sa le accepte), si stim ca nici macar la toata slujba nu le era ingaduit sa asiste.
    Eu cred ca discutia cu preotul de care spui trebuie purtata inaintea impartasirii, in nici un caz dupa ce preotul a impartasit cu buna stiinta un om nespovedit care-si mai si declara convingerile eretice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totusi, daca avea crez strain de biserica ortodoxa, ce ar mai fi cautat la impartasanie?? Sau chiar la biserica??
      Antonia

      Delete
  3. Unde si-a "declarat convingerile eretice"? La potir? Asta nu ai specificat deci nu am stiut.
    Daca nu, de unde stiti ca "nu crede in valorile ortodoxe" pana nu vorbeste nimeni cu el?
    Era abia convertit? Nici asta nu am stiut.
    Motivul pentru care nu s-a spovedit un adolescent noua ne este nestiut.Si asa va ramane in urma atitudinii respective. Probabil nici nu va mai incerca. Ideea nu e asta ci refuzul preotului de a oferi Tainele unui copil de 12-13-14 ani presupun , botezat in mod sigur, ce vine singur la chemarea lui Hristos spusa la Sf. Liturghie .
    Spune-mi te rog, ai vazut cazuri din astea si in slujba de Inviere?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am vazut de Inviere...

      A considera spovedania o inutilitate este o erezie. Asta a declarat el si mama lui.
      Nu era abia convertit, dar am facut eu o paralela, fiindca Biserica se confrunta tot mai des cu problema credinciosilor necredinciosi.

      Spovedania nu este o formalitate chiar daca penitentul nu are pacate de moarte. Ea nu reprezinta un procedeu prin care trebuie sa treaca doar cei cu pacate de moarte pentru a veni la Potir, ci e folositoare si lucratoare si asupra celor cu pacate mici si multe.
      Haina tuturor trebuie sa fie spalata si curatata fie ca are pete multe si marunte, fie ca e cu totul intinata. Deci nu concep impartasirea copiilor sau adolescentilor fara spovedanie.

      Delete
  4. Are dreptate Ecaterina, perfecta dreptate.
    As fi curioasa ce a facut preotul pana la urma, l-a impartasit sau nu.Sper ca nu, e raspundere mare pt el.
    Si eu sunt mama de baiat de 16 ani, si nu-mi pare uneori ca parintele duhovnic il
    '' grijeste'' suficient de bine, adica nu-l cerceteaza foarte in amanunt si din cauza asta cred ca raman lucruri ascunse in inima copilului.Si asta pt ca parintele considera la ca varsta asta sunt normale tot felul de devieri in gandire si chiar in fapta. Nu cred ca e corect, dar...

    ReplyDelete
  5. Maria, a spus Ecaterina ca mama copilului i-a zis preotului: Noi nu credem in spovedanie, deci esti obligat sa-l grijesti si fara. Pai asta e chiar afirmatie eretica.
    Nici in Noaptea Invierii, nu te poti impartasi daca nu ai dezlegare de la duhovnic. Acuma, depinde si de preot... stiu un preot care recomanda tinerilor ca mai bine sa aiba realtii intime, decat sa "arda" in abstinenta si sa fie cu gandul tot acolo. Deci, sa fii botezat, sa fii chiar preot, nu te face automat crestin ortodox, daca nu ai cuget ortodox si nu marturisesti cum marturisesc parintii bisericii. Iar impartasania iti este spre osanda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Corina, la mine asta cu : "stiu un preot care...." la mine nu exista.
      Nu are niciodata legatura cu discutia .
      Iar mama copilului nu este tot una cu copilul.
      Impartasania ii poate fi oricui spre osanda nu numai unui copil de 12-13 ani (probabil nu era de 16 -18 si a mers cu copiii..)care este posibil sa nici nu fi stiut ca este la varsta la care este necesara taina spovedaniei.
      Exista cazuri in care bolnavi de 80 de ani deci cu mai multe pacate presupun in viata , aici in Grecia sunt impartasiti doar prin darea din cap in semn de incuviintare la intrebarea preotului . Prin pogoramant.
      Alte reguli ,nimeni insa nu le arata cu degetul si nici nu le vede ca pe ciudatenii.

      Delete
    2. pai la omul pe moarte si care nu mai poate vorbi ce sa-i mai refuzi?dar un tanar poate vorbi, nu e pe moarte, deci se poate spovedi.Daca nu vrea sa se spovedeasca cum sa fie impartasit?El n-a zis 'n-am stiut ca trebuie sa ma spovedesc' ci a zis (ma rog, nu el, mama lui)' nu cred in spovedanie'. Cred ca preotul ar fi putut sa-i spuna mamei sa taca si sa-l intrebe pe copil ce crede, si sa-l roage sa astepte pentru o discutie ca sa-i clarifice ce inseamna sa fii crestin ortodox.La noi in parohie parintele intreaba pe cei necunoscuti care vor sa se impartaseasca daca s-au spovedit, cand si la cine/unde, iar la copiii care i se par mai marisori intreaba cati ani au si daca s-au spovedit, in caz ca nu i-a mai vazut prin zona.

      Delete
  6. Multumesc pentru raspuns.
    PS: nu am spus nicaieri ca nu este o erezie"considera spovedania o inutilitate " .In momentul refuzului preotului copilul nu declarase asta pe nicaieri eu asa intelesesem.
    Mama nu are nici o legatura cu copilul-se vor mantui separat dar chiar si declaratia ei este facuta dupa ce i s-au refuzat Sfintele copilului pornit spre ele nu inainte.
    Nu am spus nicaieri ca e bine sau rau, am spus doar ca in alte parti nu se recomanda asta.
    Poate e mai clar.
    Toate bune

    ReplyDelete
  7. "... in Grecia nu se refuza decat in cazuri foarte rare omul venit la potir dar in nici un caz adolescentii mai ales daca sunt din parohie deci se stie sigur ca sunt botezati si pot fi abordati dupa aceea pentru explicatii."

    Maria, nu se poate.
    Sf. Impartasanie nu e o delicatesa.
    Cei ce se impartasesc, de la mic la mare (exceptie: bebelusii, copiii foarte mici), trebuie sa fie constienti, dupa puterea lor de a intelege lucrurile, ca Sfintele Taine nu se primesc oricum.
    Nu degeaba se spune la Sf. Liturghie: "Dumnezeiestile, sfintele, preacuratele, nemuritoarele, cerestile, de viata facatoarele, infricosatoarele lui Hristos Taine".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ba da, se poate, am ochi si vad, stiu ce spun.
      Adolescent al parohiei venit prima oara spre potir nu se indeparteaza.Daca dupa discutia de dupa aceea refuza el (nu mama) spoveditul, atunci va fi refuzat data viitoare probabil.

      Delete
  8. Maria, situatia e mult mai compexa, decat 2-3 cuvinte spuse despre o intamplare vazuta... Preotul care a facut asta e responsabil si daca a facut rau si daca a facut bine. In plus, preotul care impartaseste are un dar de la Dumnezeu, poate simti omul daca sa-l impartaseasca sau nu. De fapt nu pacatele conteaza, ci pocainta. Si eu m-am mirat odata cand episcopul nostru, dintr-o multime de peste o suta de oameni pe care a impartasit-o, si pe care nu-i stia, l-a intrebat pe unul daca s-a spovedit. Respectivul a zis ca nu, i-a oferit cu dragoste anafura, si i-a zis ca il aspteapta sa stea de vorba. De unde a stiut el sa-l intrebe taman pe acela, ca doar arata la fel ca noi toti!
    Noi doar ne dam cu parerea...

    ReplyDelete