Monday, January 28, 2013

Suspiciuni

... fata de homeopatie.

  • Daca un remediu poate avea efecte dorite, de ce unora le pare imposibil sa aiba si efecte secundare? Dar efecte cumulative a la long (mercurul  care se recomanda in raceli, de exemplu)?
  • Daca sunt doar niste bilute inofensive de glucoza, si doar dinamizarea e motorul efectelor biologice, de ce se foloseste  la prepararea dilutiilor o diversitate de substante din spectrul "otravuri"? 
  • De ce sa iau o terapie ghidata in functie de ceea  ce visez sau de ceea ce mi-e mai frica? Acestea sunt intrebari in cadrul unei anamneze homeopate serioase care ma fac sa cred ca ceva nu e in regula.
  • Nu ma leg de Hahnemann et co. Pur si simplu nu-mi inspira incredere si nu vad rostul  de a ma otravi in dilutii infinitezimale ca sa ma vindec de-o alergie sau de-o viroza...

Am primit de la Angela un documentar in care, printre altele se mentioneaza de o otravire a unui grup cu APA potabila.  M-am dus cu gandul imediat la dilutiile homeopate.



30 comments:

  1. Eu folosesc remedii homeopate de la Naturalia. Dr. Pavel Chirila impreuna cu fiica sa se ocupa de ele. Am avut incredere pentru ca sunt oameni din biserica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie imi place dr. Chirila mai ales pentru ca este un om de actiune, este unul din putinii care chiar fac lucruri concrete si iau atitudine, printre cei din Biserica. Mi-ar fi placut sa nu fie si homeopat (din cate stiu are specializare si pe apiterapie si fitoterapie), dar eu cred ca fiecare din noi suntem lasati cu ratiune pentru a discerne, si ca oricine poate gresi cat este in aceasta viata. Asta e un lucru bun, ca sa nu ne punem nadejdea in oameni mai mult decat in Domnul, si sa nu dezvoltam idolatrie pentru vreun om.

      Delete
  2. Da, multi oameni merg pe incredere pentru ca cineva e din biserica... Nu comentez.

    ReplyDelete
  3. Ecaterina si noi suntem foarte reticenti in ceea ce priveste homeopatia. Insa ascultam un interviu cu o dr. din biserica si ea si afirma ca Sfintii Teofan Zavoratul si Ignatie Briancianinov (sper c-am scris bine..) erau adepti ai metodei si chiar o practicau, si ca parintele Rafail N. la randul lui se trateaza homeopat, si ca si parintele Sofronie cu obstea, la Essex, se tratau homeopat. Stii ceva concret despre lucrurile astea? Pe mine in continuare nu ma atrage deloc homeopatia dar ma influenteaza totusi, la modul de a nu mai fi asa pornita impotriva metodei in sine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maria Iuliana, daca vrei iti pot trimite un fragment extras dintr-o carte scrisa de Ioan Vladica "Despre vindecarile paranormale". Am primit-o de la o prietena. Nu e mult de citit, textul mi se pare foarte clar si concret scris, fara patima, cu argumente stiintifice si ortodoxe. E scris dupa modelul intrebare-raspuns, cu explicatii cum se fac dilutiile, care sunt principiile, ca nu este remediu naturist etc.
      In urma citirii textului am ajuns la concluzia ca "mai bine nu".

      Cred ca trebuie intrebat preotul duhovnic (l-am intrebat pe al meu si a spus ca el nu recomanda; nu stie ce face homeopatia concret si, din cele citite de el pana acum, zice ca "mai bine nu")

      Delete
    2. Multumesc mult, avem si noi cartea.

      Delete
  4. incerc sa-ti rap punctual:
    1. dilutiile sunt de ordinul sutelor de mii (cele insemnate cu ch) sau milioane (m). o viata sa tot iei mercuris solubilis si tot nu ajungi la cantit necesara unei intoxicatii. Chimic, ele sunt aproape glucoza, prin met chimice uzuale nu se detecteaza subst activa. Mai multe "otravui" inghitim din aerul atmosferic
    2. pt ca, in dilutiile respective, subst au efect benefic si nu de otrava. nu-s glucoza, nu merg pe placebo
    3. pt ca diagnosticul in homeopatie se pune pe alte baze decat in med alopata. O preferinta culinara, o teama sau un comportament sunt indicatori care indica ce remediu constitutional ai (unde constitutia e predipozitia ta genetica spre a dezvolta un anumit set de patologii si nu altul. astfel, pt o raceala pe care eu o iau de la tine, tu vei avea alt tratament homeopat decat mine, pt ca ai alta constitutie decat am eu. Si invers, acelasi remediu - de ex, calcarea carbonica, sa zicem - va trata la mine si raceala si infectia urinara si transpiratia in exces si frica de intuneric - exemplele sunt date la absoluta intamplare, nu-s homeopat).
    4. rostul e sa te vindeci fara efecte adverse. Pt ca, daca tot veni vb med alopata sta cam prost in domeniu de tratament pt alergii (ma refer la TRATAMENT,nu la ameliorat simptomatologia). Noi ne tratam exclusiv homeopat si merge excelent... med de fam imi prescrie klacid la fiecare vioza de copil, io nu ma pot abtine sa-i spun ca... il am de turele trecute, absolut neatins :) Ceea ce insemna ceva, nu? Iar de capul alergiei flacaului celui mare tot homeopat am inceput s-o dam.

    PS: multumesc mult pt un raspuns vechi ref la rugaciune, pe care l-am citit si, fara motive (teoretic lipsa de timp, practic nesimtire) am tot amanat sa-ti raspund pana azi. Iarta-ma, a fost pus la inima la mom respectiv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceea ce am vrut sa scot in evidenta e ca homeopatia se baga in niste domenii ce nu tin strict de somatic (asta in cazul in care admiti existenta si influenta duhurilor necurate):frica si visele

      Delete
    2. Nedetectabile chimic... si totusi organismul are capacitatea de a detecta ca acolo a fost remediul cutare si de a raspunde intr-un fel.
      De ce se neaga posibilitatea aparitiei unor raspunsuri nedorite ale organismului? Prezentarea asta a homeopatiei ca terapia perfecta, fara efecte adverse, e cea mai cusuta cu ata alba.

      Delete
    3. cu medicatia alopata prescrisa de psihiatru pt vise si frici esti de acord? Intreb serios. Da, cred in existenta duhurilor necurate si in influenta lor asupra viselor si a temerilor, dar nu cred ca TOATE visele si fricile vin de la draci. Ci numai unele. Altele au explicatii clare, psihologice sau somatice, iar homeopatia - ca si medicatia alopata psihiatrica - pe alea le urmareste, nu se baga unde e de exorcizat :). Daca tot veni vb de infleuente malefice, daca o luam asa, eu cred convins ca orice practica medicala e inutila.... sau ar tb sa fie, daca am fi sfinti cu totii si am avea o relatie vie cu Hristos. Atunci toate bolile s-ar rezolva de la sursa, respectiv prin pocainta si indreptare pt pacatul care le-a cauzat. Dar cum mai avem nitel pana acolo, mai ametim efectele cu cate-o medicina... alopata sau homeopata, tot pe efecte merge... vindecarea e numai la Dumnezeu.

      Eu chiar nu sustin ca homeopatia e terapia perfecta, daca m-as apuca sa inghit acum un pumn de homeopate la intamplare sigur as bulversa organismul, dar cele prescrise constitutional dupa "o anamneza serioasa" nu au efecte adverse. Din practica observat. Vorba unei mamici, nu ma intereseaza daca e doar zahar, ataa timp cat merge. Si atata timp cat nu dau alte medicamene chimice, de ale caror efecte adverse nu se (prea) ingrijoreaza nimeni... desi sunt clare si cunoscute.

      Ref la ce scriai mai jos, homeopatia NU inhiba simptome! Din contra, lucreaza exact invers. Dau exemplul baiatului meu: la 3 luni eczeme atopice, la 4 reflux, colici cat incape in primii 2 ani, la 2 ani oficial alergic la cazeina. Eczemele au fost suprimate la 3 luni cu unguent cu corticoizi. La 2 ani,primul lucru spus de 3 homeopati diferiti a fost ca suprimarea cu cortizon a fost cauza mutarii manif alergice de la cutanat la digestiv si ca acum vom parcurge drumul invers. Asa ca primul efect al tratam a fost.... reaparitia eczemelor. Si intr-adevar cu burta e sensibil mai bine, iar eczemele, la 1 an de tratam, dispar fara cortizon si sunt tot mai mici si mai rare...

      Delete
    4. Ilinca, banuiesc ca stii ca in homeopatie daca visezi soareci sau serpi ai parte de remedii diferite. Nu e vorba de a visa urat in general, ci de ce "ti se arata".
      Nu are rost sa compari cu tratamentele psihiatrice care nu sunt individualizate in functie de delirul pacientului, nici nu sunt tratamente specifice in functie de ce fel de voci aude schizofrenul.

      Delete
    5. PS Nu este un secret eczemele copiilor se atenueaza si de la sine odata cu cresterea. Un pediatru batran mi-a spus asta cand era Ionut mic si intr-adevar, cu rabdare, de pe la 3-4 ani nu a mai avut probleme.

      Delete
    6. sincer nu stiu, pe mine niciunul nu m-a intrebat ce visez, dar nu neg ca or fi care intreaba. Pe mine toti m-au intrebat chestii fizce... ce mananca, ce bea, ce face, ce nu face si psihice (dar nu paranormale): ce frici are, daca face crize, daca e incapatanat... chestii dintr-astea. Data viitoare cand mai mergem o sa o intreb de vise, pe bune, sper sa nu uit...

      Cris intre 3 luni si 2 ani nu a mai avut eczeme aproape deloc. Imediat dupa tratam, asa cum am fost anuntati, au explodat, enorme, cat jum de genunchi, de ex. Abia acum, la 1 an de la inceputul tratam, incepe sa scape de ele (fara cortizon). Sincron o multime de imbunatatiri fizice si psihice. Plus raceli si viroze duse pe picioare fara nici macar un nurofen, de cele mai multe ori. Nu stiu... eu la cap asta sunt impacata cu mine (si ACU vin de la duhovnic si am uitat sa-l intreb... dar, la cum il simt, nu cred ca are ceva impotriva). Nah, eu am cam zis ce aveam de zis, fiecare de-acum judeca pt sine...

      Delete
  5. Ecaterina," a nu comenta" atunci cand stii clar ca ceva nu e bine, eu cred ca este o atitudine defectuoasa pe termen lung.
    Parintii din Sf.Munte de exemplu sunt foarte vehementi in ceea ce priveste homeopatia si "comenteaza" clar si la obiect.
    Parintele Damaschin de la Grigoriu are si in romana traduse cred cateva explicatii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am descoperit de 2 zile blogul acesta si mi se pare interesant. Ceea ce nu inteleg este de ce parerile diferitilor Parinti sunt luate ca decisive in domenii pe care nu le stapanesc, cum este homeopatia. Mai rau, o asociaza cu vrajitoria in unele cazuri. Nici eu nu inteleg exact cum ramane amprenta energetica a diferitelor substante din care se prepara remediile,dar nu le pot contesta beneficiul major adus copilului meu si mie. In felul acesta, prin infierarea tratamentului homeopat se limiteaza dreptul parintilor ortodoxi practicanti de a alege si decide pentru sanatatea copiilor lor. In final, decat cortizon 10 luni pe an si antibiotice des administrate, mai curand remedii homeopate. Dar intradevar, stiu parintii care prefera sa administreze cortizon si antibiotic lunar decat sa incerce o alternativa. Si nici eu nu am fost intrebata vreodata despre ce visez eu sau copilul. Despre ce frici are cea mica da,se pare ca are importanta daca frica a fost "cultivata" de persoanele din anturaj sau daca are alte cauze.

      Delete
  6. Deja mi-am exprimat partial retinerile fata de homeopatie. Ce sa comentez? Ca oamenii au mai multa incredere in dr. Chirila decat in altii? Mi se pare deplasat.
    Si mai am un gand "Ceea ce suprimi (simptomatologie) azi se transforma in cosmarul vietii tale maine." Urmariti pe termen lung pe cineva care apeleaza des la homeopatie (si la simptomaticele alopate) si observati starea lui de sanatate (daca va puteti permite) cum evolueaza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evolueaza foarte bine! Nu mai cumparam chimicalele din farmacii de mai bine de 5 ani.

      Delete
    2. Nici noi nu cumparam nimic de la farmacie (in afara de mine care mai luam calciu), de mai bine de 10 ani, si nici chimicale homeopate nu servim...

      Delete
    3. Ecaterina, te rog din suflet spune-mi cum iti tratezi tu copii atunci cand sunt raciti? Avem 3 copilasi si nu stiu ce sa mai fac, tot timpul sunt raciti, se transmite de la unul la celalalt ca ne-am speriat. Multumesc tare mult si sarcina usoara, draga mea! Marinela

      Delete
    4. Raciti e un termen ff vag (dela un banal guturai pana la pneumonie). Nu mi-au fost raciti cu febra decat in viroze scurte de o zi-doua, iar nasul care curge sau o tuse reziduala post virala nu ma impresioneaza intr-atat incat sa ma grabesc cu siropele.
      Eu nu-i tratez nicicum atunci cand sunt raciti, cel mult le dau mai multe ceaiuri. In rest incerc sa traim sanatos (mai citeste pe aici sa vezi ce inteleg prin sanatos) cat ne permite conditia sociala, iar de restul vad ca se ocupa Dumnezeu.

      Delete
  7. - extras din capitoul despre homeopatie din cartea Prof. Vladuca -

    Intrebare: Unii medici din tara noastra afirma ca medicamentele homeopatice nu au efecte secundare deoarece dilutiile sunt infinitezimale (extrem de mici). Este corect argumentul?

    Chiar homeopatii susutin ca dilutiile infinitezimale au efecte puternice.
    Atunci cand vor sa dovedeasca faptul ca medicamentele homeopatice au efect, homeopatii dau exemplul alergiilor, aratand ca acestea se declanseaza chiar si la concentratii foarte mici ale substantelor.
    Prin urmare homeopatii isi schimba parerile in functie de interes.
    Atunci cand vor sa arate ca medicamentele lor sunt active folosesc principiul alergiei declansate de doze extrem de mici.
    Iar atunci cand vor sa arate ca sunt lipsite de efecte adverse, afirma ca dozele extrem de mici nu pot produce efecte adverse.
    Faptul ca medicamentele homeopatice au si efecte adverse e recunoscut chiar de Hahnemann: "cu cat medicamentul este mai homeopatic si potenta mai inalta, cu atat mai mult rau face". Iar despre dilutiile foarte inalte, Hahnemann spune: "Nu de putine ori ele pun in pericol viata pacientului sau ii fac boala aproape incurabila" (citate din "Organonul Medicinei" - Samuel Hahnemann)

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://cuvintedintaceri.blogspot.ro/2013/01/cuvinte-din-taceri-4-ianuarie-dr.html

      Delete
  8. Ecaterina, as dori sa te intreb ce parere ai de cazul fetitei mele.
    Are 3 ani si e nascuta cu spina bifida. Are vezica neurogena si de la 3 luni o sondam zilnic, lucru care a dus la numeroase infectii urinare, spitalizari, pielonefrite. A facut profilaxii la greu cu antibiotice pana a ajuns imuna la ele, facea mereu infectie peste ele, iar de cat dauneaza antibioticele luate a la long, cred ca se stie.

    Am ajuns astfel la dr. Chirila de la care urmez un tratament homeopat de mai bine de o jumatate de an. Pot spune ca sunt multumita de tratament caci nu prea a mai facut infectie.

    Am fost si la un alt medic homeopat- dr. Rares Simu (pt o a doua opinie), care efectiv m-a speriat cu toate intrebarile- mananca? ce mananca? cu ce mana? mult de odata sau putin? doarme bine? in ce pozitie doarme? si muuuulte asemenea intrebari. Nu mi-a inspirat incredere. Am fugit de acolo mancand pamantul. Dr. Chirila niciodata nu m-a interogat astfel.
    Acuma intrebare: intre a lua antibiotice la greu si a te trata cu preparate naturiste, care e varianta mai sanatoasa?

    Cristina

    ReplyDelete
  9. E trist ca se dau atb profilactic..
    Te intreb si eu: i-ai dat homeopate cand inca folosea sonda? Daca nu, nu poti compara eficienta celor doua variante terapeutice.

    E mai sanatoasa terapie naturista, dar gen Robert Morse (pe care l-am auzit intr-unul din youtube-urile lui ca s-ar fi ocupat cu succes si de spina bifida), nu tarantule macinate (da, exista remedii obtinute din tarantule macinate) si diluate luate pentru ce-am visat azi-noapte, ca in homeopate.

    Doctorul Chirila nu se poate sa nu stie de chestiile cu visele sau fricile (eu le-am aflat la o anamneza homeopata la o doamna care a tinut sa-mi arate ca are si carti in franceza despre remedii pe frici sau elemente visate, nu te mint), dar nu le pomeneste in mod deliberat pentru ca sa nu trezeasca indoieli pacientilor.

    Cat despre argumentul ca nu mai aveti simptome, el e des invocat si de cei care se simt bine dupa sedinte de echilibrare energetica prin radiestezie.

    ReplyDelete
  10. aici gasiti cateva articole detaliate, dintr-o perspectiva ortodoxa, referitoare la homeopatie

    http://viatalatara.wordpress.com/?s=homeopatie

    personal nu folosesc remedii homeopate,dar
    ca idee, intradevar, Sf. Teofan Zavoratul folosea remedii homeopate, si le recomanda credinciosilor. Si am citit acelasi lucru si despre alti parinti si stareti rusi, in cartea Mari Stareti Rusi aparuta la ed. Sophia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am citit și eu articolele, Irina.
      Într-adevăr e o problemă cu tulburările psiho-emoționale date de remediile homeopate. Ca medic de familie am chestionat pacienții și în legătură cu asta, pot spune că peste 75% mi-au confirmat (restul erau copii).

      Delete
  11. Dragilor, ce parere aveti despre domnii doctori homeopati
    care te obliga sa iei remediile de la ei la preturi fabuloase,atata timp cand in farmaciile homeopate pretul este derizoriu?! Practic homeopatia de f. multi ani si va dau un sfat:cautati medici care nu va dau homeopate cu pumnul si care nu fac din vanzarea homeopatelor o afacere.Sa auzim numai de bine!

    ReplyDelete
  12. Bună
    As dori sa mi recomandați și mie un medic bun hemeopat din București pt fetița mea de 3 ani care face febra lunar

    ReplyDelete
    Replies
    1. incercati dr nicoleta bratcoveanu. este fparte buna! sanatate!

      Delete