Monday, January 21, 2013

Prea multi

Cunosc o doamna care are 4 copii. 2 dintre copiii dumneaei au facut hepatita simultan. Gurile rele comenteaza cum ca sunt deficitari la capitolul igiena, fiindca sunt multi. Acest lucru nu e deloc adevarat, doamna avand o situatie materiala care i-ar permite sa creasca 10 copii, nu 4, si e foarte atenta la tot ceea ce tine de sanatatea copiilor.
Probabil daca ambii copii ai unei familii standard s-ar fi imbolnavit oamenii ar fi compatimit mai usor.

Si eu, cu nesomnul meu, am o mina mai obosita si mi s-a reprosat: "Ce sa-ti fac? Tu ai vrut-o!". Cred ca daca veneam acasa cu aceeasi fata plouata dupa o garda eram cel putin compatimita, daca nu cumva privita admirativ. Optiunea pentru cariera are intotdeauna un aer eroic, cea de a creste si forma oameni e un lucru colateral, o afacere proasta, falimentata inca din fasa.

Deci pentru o mama cu multi copiii nici un esec nu e scuzabil, nici un necaz legat de copii nu ramane fara o cauzalitate evidenta legata de numar: prea multi... 

12 comments:

  1. Buna ziua,nu are nici o legatura intrebarea cu subiectul dar sper sa imi raspundeti doar pentru buna mea discernere in raport cu mamici cu multi copii:aveti copii la gradinita la 8 ore?eu cel putin ma simt vinovata sa imi las copilul atatea ore in grija statului dar recunosc ca ma ajuta in "managmentul" familiei si casei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am tinut niciodata copiii la program prelungit, nici cand eram studenta. Nici nu i-am lasat sa manance la gradi decat foarte rar(cremvursti, margarinute supa alfabet) I-am dus doar la activitatile de dimineata.
      pe Ionut care a fost cam ADHD nu l-am dus mai deloc, ca sa nu sufere din cauza rigiditatii educatoarelor si a "imobilizarii" (prea lungi pentru el) pe scaunele. A lipsit cu saptamanile.

      Delete
  2. gurile rele nu trebuie bagate in sema deloc.. ai cel mai greu si mai minunat job si cu atat mai greu cat este inmultit ..te admir pt faptul ca ai copilasi de care ai atat de frumos grija, carora le dai o educatie atat de frumoasa.. nu lasa sa te intristeze vorbele unor oameni incostienti, rai.. e amuzant de prosteasca ideea ca acolo unde sunt copii multi acolo e mizerie,n-are nici un fond, din contra acolo e atat de multa puritate,bucurie, minune, binecuvantare de la Dumnezeu.. fiecare ramane cu ce are pana la urma.. tu cu minunatiile de copilasi ce iti umplu viata de fericire si restu cu vorbele aiurea..
    nu in ultimul rand iti multumesc pt toate lucrurile interesante citite pe aici care m-au ajutat mult in casnicie dar si in jobul de mama
    Felicitari pt ca esti o mama de luat exemplu!

    ReplyDelete
  3. te inteleg si mie mi se spune la fel pana si mama si soacra imi spun asta dar ce sa fac stefano le-a spus ca vazand ca noi suntem la risc sa-l facem pe al cincilea pt repetatele cezariene cand o sa creasca un pic pietro o sa adoptam unul sau in afidament soacramea a intrat in crizr si nu prea ne mai baga in seama asa tare si ne scoate ochii de cate ori are ocazia.Violeta

    ReplyDelete
  4. Adevarat intru totul. Mie mi s-a spus la al doilea copil, care a venit la 2 ani distanta de primul, ca ma "deprofesionalizez" de tot!:)

    ReplyDelete
  5. Cel mai aiurea e cand nu poti sa te vaiti niciodata ca te doare ceva. Eu, ma feresc cat pot in timpul sarcinilor sa ma vait pentru ca ma ia inclusiv mama la intrebari de ce imi mai trebuie copii,. Asa ca ma prefac si eu cat pot ca nu am cumplitele alea de greturi, arsuri, etc. Daca intr-o zi te supara copiii, nu ai voie sa te arati la capatul puterilor, ca de, "ce iti trebuie atatia copii?". Ca de obicei, ai puncat bine Ecaterina, cand ai unul sau doi copii, esti martira pentru orice, pe cand, daca depasesti numarul "normal", esti o inconstienta si in general asa iti trebuie orice ai pati.

    ReplyDelete
  6. Ai idee ce tip de hepatita au facut si daca erau vaccinati contra lui?
    Multumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TipA, in contextul in care au avut in scoala lor mai multe cazuri de hepatita.

      Delete
  7. cat de neintelese sunt bucuriile pentru o mama cu multi copii in fata lumii...si ce binecuvantari nespuse primesc copilasii.da .e greu cu multi nu a zis nimeni ca e usor dar rautatile lumii nu le poate nimeni schimba

    ReplyDelete
  8. Ecaterina,eu am doua fetite si acum sunt din nou insarcinata.Deocamdata nu am spus familiilor ,mai asteptam pentru ca nu stiu cat de mult or sa se bucure.Eu una ma simt rau acum, mi-e greata,am arsuri ,ma simt mult mai rau ca la sarcinile anterioare.Nu vreau sa ma plang dar ideea e ca din cauza asta se accentueaza lipsa de rabdare cu fetitele, ma port execrabil cu ele, tip cam des si mai nou de cateva ori am vobit urat mai ales cu cea mare!Tot ce fac mi se pare ca este rau,numai mizerie si ca nu ma asculta.Imi pare rau dupa dar cum sa fac sa nu se mai repete?Tu ai trecut prin asta?Doamne ajuta si de cand am descoperit acest site am multe bucurii!Maicuta Domnului sa ne ocroteasca pe toti.
    Si inca ceva stau foarte prost la capitolul rugaciune!Abia ma rog seara cu fetele,cateodata dimineata dar sunt constienta ca e foarte putin si pentru ele ce sa mai spun de mine!Doamne ajuta si iarta-ma !Alina

    ReplyDelete
  9. Pai cam asa e omul (orice om, nu numai tu) cand se lipseste de harul pe care l-ar putea dobandi prin rugaciune.
    Mintea iti e libera, chiar daca nu ai timp de citit (desi nu cred ca la o observatie mai atenta a felului in care decurge programul zilnic nu-ti va arata cateva momente in care puteai lectura ceva. Poti folosi youtube pt un paraclis sau psalm.
    Fa-ti timp ca sa concepi o organizare mai buna a vietii de familie.
    Discuta cu sotul asta si vezi el ce solutii are.
    In functie de varsta fetelor, responsabilizeaza-le si explica-le ce se petrece cu tine. Trateaza-le cu seriozitate. Invata-le sa te asculte, altfel nu va fi bine. Citeste despre strategii de comunicare eficienta cu copiii.
    E cea mai grea perioada, cand esti slabit si ai copii mici. Asta ar trebui sa te arunce spre mila lui Dumnezeu, Cel care le face pe toate sa se miste.
    Rabda cu bucurie si cu multumire suferinta pentru pricina binecuvantata a nasterii de prunci.

    ReplyDelete
  10. Cand am ramas insarcinata cu al treilea copil nu am avut pe nimeni in jur sa ma sustina, ci dincontra toti se mirau ca vreau inca un copil, ca nu am sa mai gasesc servici etc. Prietenii cu care nu ma mai intalnisem de mult se mirau de ..mama eroina, in sensul nu de erou ci de prea multi copii. Sotul nu a dorit deloc copilul si am ajuns pana la spital ca sa fac avort. Eu insa nu doream deloc avortul si cu ajutorul Domnului am dus sarcina.
    Acel copil acum este o adolescenta dragalasa, inimoasa si de mare folos. Multumesc Domnului ca nu am avortat.
    Am facut insa doua avorturi si-mi pare enorm de rau. Acum nu le mai pot repara. Va incurajez sa nasteti copii, caci greutatea din tinerete devine ajutor mai tarziu in viata.
    Cine are copiii multi, e mult mai puternic. Felicit orice mama care naste copii.

    Doamne ajuta

    ReplyDelete