Sunday, November 4, 2012

Aburi

Noaptea trecuta Elena ne-a cam speriat cu o laringita care nu i-a dat pace pana spre dimineata. Era de cateva zile cu muci, apoi a inceput sa raguseasca progresiv, pana cand pe seara se instalase deja inspirul acela suierator (stridor) caracteristic si tusea latratoare. Mai intai inspirul era modificat doar in timpul plansului, dar de pe la 22.30 Elena mea respira ca o trompetuta. Se mai si trezea din cand in cand speriata de propriile zgomote, plangea si apoi se ineca de-a binelea. Din fericire nu avea febra deloc. Toate astea pledau pentru etiologie virala, deci nu era temuta laringita bacteriana care e o mare urgenta pediatrica.

Fiindca are totusi doar 6 luni, ma batea gandul sa ma duc cu ea la spital, sa n-o apuce vreo insuficienta respiratorie pe-acasa. Nu parea nici macar dispneica, dar oricum zgomotele respiratorii erau sinistre.  Am tinut-o pe linia de plutire cu inhalatii cu abur (fara nimic pus in apa). Dupa vreo 4 reprize de abur - cam una pe ora - starea ei s-a ameliorat vizibil.
Sa speram ca am scapat!

3 comments:

  1. Sănătate multă puiuței! E eficientă și inhalația cu ceai de mușețel, mentă, etc. Sau o picătură de ulei eteric de mentă sau eucalipt (de la Fares).

    ReplyDelete
  2. Marilena, nu cred ca au voie la varsta asta uleiuri esentiale..
    Ecaterina, si penultima noastra :) cand tuseste are tuse din aceea latratoare, de micuta e asa (acum are 2,7), de multe ori o tinea doar noaptea, ziua tusea sec, noaptea latratoare, cand incepea si ziua sa "latre" pricepeam ca s-a ingrosat gluma. Uneori tusea pana la voma, dar in toate conditiile astea i-a trecut de fiecare data cu ceai de cimbrisor, sirop de tuse (patlagina sau mai noi siropurile de la Nera), si cu ceapa taiata in camera, pusa langa pat noaptea. Am sa retin si ideea cu aburi simpli.

    ReplyDelete
  3. Nu cred că dăunează dacă picuri doar o picătură pe un pad de vată și îl așezi în cameră, fără să intre în contact cu copilul. Sunt preparate cu uleiuri eterice chiar la farmacie care se picură pe bluza copilului seara(alea parcă se folosesc de la un an), eu le-am folosit, acum nu știu dacă mai sunt pentru că eu am căutat un produs anume și nu se mai găsea.

    ReplyDelete