Wednesday, October 31, 2012

Drobul de sare

Din ciclul "cuget deci exist" (elucubratii personale) trebuie sa notez o intrebare stupida care imi vine in minte cand alaptez cu sutien (fie el si de bumbac, fara straturi sintetice in compozitie): daca e nociv pentru san sa-l port in timpul alaptarii? Sigur, sunt mai curata asa, de aceea il prefer.

De ce m-am gandit la asta: pai cand copilul suge, din sanul contralateral curge lapte in mod firesc, ceea ce nu se intampla atunci cand mamelonul acestuia e comprimat in cupa sutienului. Se creeaza o oarecare presiune suplimentara in sistemul de excretie al glandelor mamare care m-ar mira sa ramana fara nici un efect, mai ales ca se repeta la fiecare dintre miile de reprize de supt din viata unui sugar (repetarea unui microtraumatism asupra glandei mamare din interior).


4 comments:

  1. Mi-am pus si eu intrebarea asta>: de ce nu curge lapte din san cand am sutien. Nu ma gandeisem pana acum ca poate fi daunator. Oricum, acasa nu port sutien pentru ca mi se pare foarte incomod, desi primesc nenumarate critici de la mama care imi spune ca mi se vor lasa sanii definitiv. Dar ma chinui destul cu alte lucruri incat sa mai fiu dispusa sa imi tai si comfortul pe care il simt fiind imbracata lejer.

    ReplyDelete
  2. Mie din maternitate mi s-a spus sa nu port sutien cat timp alaptez, insa niciodata nu am facut asa . De fiecare data am purtat sutiene speciale pentru perioada alaptarii in care puneam obligatoriu acele rotundulete johnson la celalalt san cat timp manca bebe.

    ReplyDelete
  3. Eu am purtat pe toata perioada alaptarii (aprox. 11 luni) numai bustiere din urmatoarele motive: am cautat sa-mi cumpar sutien special de alaptare, dar ma nemultumea mereu pretul exagerat al celor mai de calitate, iar cele mai ieftine (la vreo 17-20 lei) mi se pareau slabe. asa ca am rebnuntat Cum sutiene normale nu puteam purta pt ca alptam atat de des, am folosit bustierele din dotare (aveam vreo 3 la data aceea, acum pt al doilea copil, am completat colectia pana la vreo 7-8) si vreau sa spun ca m-au ajutat enorm, nu sunt nici prea rigide (permit scurgerea din sanul contralateral), dar in acelasi timp sustin pieptul, plus ca fiind elastice se poate asigura rapiditatea in miscari cand bebele cere san de n ori pe zi. Deci pt mine cel putin sunt cea mai potrivita varianta (ieftina) :)

    ReplyDelete
  4. Si eu am elucubrat pe tema asta. Si dupa 2 ani si jumatate cat am alaptat primul copil mereu fara sutien (purtam numai maiouri pe vremea aceea) si cu prosopel in dotare pretutindeni pt a evita rusinea petelor umede in dreptul sanilor, la urmatorul copil mi-am dat seama ca daca presez usor cu mana sfarcul sanului nesupt reusesc sa stopez fantana arteziana... Numai ca dupa aproximativ 1 an de astfel de exercitiu lactatia a inceput sa scada vizibil. Tot a tras cum a putut, astfel incat am reusit sa alaptez in tandem pe intreg parcursul celei de-a treia sarcini (cu pauza de 12 zile cat am fost plecata departe pentru nastere) si doua luni dupa nasterea mezinului, satisfacandu-le dorinta afectiva amandurora. Acum las sa curga in voie, tot cu prosopelul la purtator...

    ReplyDelete