Sunday, October 28, 2012

Despre Elena

Elena este un alt tip de sugar decat fratii si surorile ei.
Nu e copilul atasat de sanul mamei la care ma asteptam, si asta din cauza unui nesuferit reflux gastro-eofagian care a necajit-o mai tot timpul. La fiecare supt se ineca si regurgita, si repetarea acestor experiente neplacute a facut-o sa nu prea mai vrea sanul. Intorcea capul si incepea sa planga, iar mai tarziu prefera sa-si suga degetul. Dinti nu avea, asa cum ma obisnuisem de la ceilalti sa avem prima eruptie la 4 luni, dar ma musca mereu. Nu ma accepta decat daca era foarte infometata, si atunci trebuia sa dansez cu ea prin toata casa ca sa-si termine repriza de supt, altfel se hranea cate putin, apoi plangea de foame, dar nici nu voia sanul inapoi.

Nu pot spune ca a fost un caz extrem de dificil (cum e cel de aici), intrucat am reusit sa mentin exclusiv alimentatia naturala, iar ea a crescut cam cu 500g pe luna, in ciuda faptului ca s-a hranit mai mult cu laptele acela de inceput care are rolul de a acoperi nevoile hidrice ale sugarului.

Acum totul e mai atenuat in sensul ca nu se mai ineaca in timp ce inghite si suge la intervale de timp acceptabile. In plus, mica a dezvoltat o relatie speciala cu tati in bratele caruia se mai linistea cand nu-i iesea treaba cu suptul: de el se bucura si cu el gangureste altfel (unde mai pui ca el o si tine la baie, iar ea e innebuita dupa apa).

E si un bine in toata povestea asta: vrand nevrand eu am facut muulta miscare cu ea in brate :)

Ce mai are ea aparte e ca stie sa ceara la plimbare, asa mica fiind. Cum trec cu ea pe hol prin dreptul usii de la intrare scanceste si intinde mainile spre usa. Daca imi continui traseul catre bucatarie sau sufragerie, se pune pe plans de-a binelea, daca insa rasucesc yala si deschid usa, se linisteste ca prin farmec. Deci vrea cu tot dinadinsul afara. De-asta n-am eu timp de nimic :)


10 comments:

  1. E un lucru deosebit sa traiesti in mijlocul pruncilor...
    Dumnezeu sa va ajute sa nu fie nevoie de a pleca spre a munci in afara caminului.Imi pare rau ca nu am stiut sa-mi organizez casnicia sub o alta forma...acum cand copiii mei sunt mai mari simt ca nu am luat hotarari la timp...
    Apreciez mamele casnice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Corina,
      Si eu apreciez mamele casnice, desi nu sunt una dintre ele( imi doresc sa devin, am bune exemple in jurul meu). Ma gandesc mai cu seama la acele mame credincioase care isi pun cariera in cui pentru a-si dedica timpul familiei. Aceste familii par a fi un pic stramtorate,dar prezeta mamei de care au nevoie copiii este mai importanta. Un parinte mi-a zis odata ca asa este firesc, femeia sa nasca si sa creasca copiii daruiti de Dumnezeu, iar barbatul sa asigure traiul. Daca femeia isi insuseste rolul de barbat al casei, s-a dus linistea. Mama mea, saraca, muncea de dimineata pana seara, ajungea acasa si o lua de la capat, nu avea timp de noi. Tata imediat ce ajungea si el acasa de la munca istovitoare manca si se culca. Cand aveau timp se certau...

      Delete
  2. Doamne ajuta! si fetita mea de 5 sapt are ceva probleme despre care am crezut ca ar fi legate de reflux, probleme ce au inceput cam acum o sapt (regurgitari si plans dupa fiecare regurgitare, agitatie dupa mese, necesitatea de a sta in pozitie cat mai ridicata, iar daca nu tinem cont de pozitie laptele iese deseori pe nas), si pe care inca nu stiu daca sa le asociez colicilor sau altei cauze. voiam sa va intreb daca credeti ca are legatura cu alimentatia mamei- eu de vreo sapt nu mai mananc carne ci doar lactate si vegetale.iar a a doua intrebare e legata tot de influenta alimentaiei mamei in cazul colicilor- femeile mai in varsta din jurul meu sutin cu tarie aceasta teorie, dar am citit numeroase articole care contravin perceptiilor traditionale (cum ca fasolea, varza etc trebuie evitate).

    ReplyDelete
    Replies
    1. `laptele iese deseori pe nas` - asigurati-va, prin consult medical, ca totul este in regula cu bolta palatina. Imi cer iertare! Doamne ajuta!

      Delete
    2. Daca in timpul suptului nu are simptome, ci doar intre mese, nu cred sa fie vorba de palat. E perfect explicabil ca prinreflux laptele sa ajunga in nazofaringe si apoi in cavitatea nazala.

      Delete
    3. renunta la lactate de orice fel timp de 3 sapt min, ca sa excluzi colicile si refluxul de factura alergica. In rest mananca de toate (fructe crude, fasole etc). Sanatate!

      Delete
  3. colica si refluxul sunt chestiuni diferite
    laptele in alimentatia mamei stiu ca poate da probleme sugarului
    eu nu am tinut regim, testati toleranta si vedeti

    ReplyDelete
  4. da, stiu ca sunt diferite, din nefericire nu am fost prea clara. ma refeream la faptul ca nu stiu cui sa atribui durerile si agitatia de dupa mese- colicilor sau refluxului. multumesc mult ptr rsp. Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  5. Doamne ajută! Acum 2 săpt am născut o fetiță si de la început am observat ca are reflux silentios, aud cum ii vine laptele in esofag si il închide înapoi făcând o grimasa de nemulțumire. Deocamdată nu se zbate la san, mănâncă bine dar voiam să vă întreb dacă este posibilitatea ca refluxul sa se inrautateasca.La dvs.cum a fost cu Elena? A inceput totul de la nastere sau a evoluat pe parcurs? Dormea bine in timpul zilei si nopții? Iertati-ma de atâtea întrebări dar am incredere in dvs. fiind cadru medical si mama experimentată. Andreea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum sa fie? Acum nu imi mai aduc aminte cu exactitate. Nu dormea grozav, dar nici nu se trezea de reflux. O tineam mereu cu capul si trunchiul mai sus. Problema ei era suptul, fiindca se inghitea cu dificultate. La noi s-a atenuat in timp. Nu ar fi logic sa fie mai rau decat la inceput, de vreme ce copilul evolueaza spre ortostatism si hrana solida, ceea ce teoretic ajuta in cazul rge.

      Delete