Saturday, December 31, 2011

Cine iubeşte şi lasă...

canon al marelui Vasilie (Pidalion)

      Canonul de mai sus mă face să văd lucrurile altfel. Credeam că tinerii care au greşit au chiar datoria de a rămâne împreună şi de a finaliza relaţia prin nuntă. Altminteri, pe vremuri, consecinţele în plan social (eşecul moral e clar) ar fi fost dezastruoase, mai ales pentru femeie.
      În zona noastră (semicreştină) tradiţia populară este ca tinerii "să se ia" şi abia mai târziu să se cunune. Deci curvia pune piatra de temelie căsătoriei. Nu e de mirare că lucrurile evoluează prost...

3 comments:

  1. Acum in coace am aflat si eu o multime de lucruri pe care de multe ori zic asa: daca le-as fi cunoscut mai din tinerete poate nu ajungeam sa fac atatea netrebnicii...
    Ba cateodata ma gandesc ca anume lucru stiam ca nu e bun si tot il faceam...si in acest caz ma gandesc ca tot nu stiam esenta, miezul.Stiam ca e pacat si atat.
    In orice caz e foarte grav ca acum avem cunostinta de foarte multe si trecem pe langa ele ca frunza pe apa...
    Dureros....
    Va doresc un an nou binecuvantat!

    ReplyDelete
  2. Vad ca Domnul nu se supara ca in unele "zone" barbatii au cite 5 (cinci) neveste si pe deasupra si concubine... in alte "zone " sunt "canoane"si "tilcuiri" pentru altii carora li se inoculeaza ca se supara Domnul.

    ReplyDelete