Tuesday, August 23, 2011

O moarte cumplită

          O bătrână din parohia noastră ne-a povestit ceva cutremurător. Pe vremea lui Ceauşescu, avorturile fiind interzise prin lege, erau anumite femei din sat, "mai curajoase şi mai pricepute", care făceau acest lucru. Nu se dădeau înapoi nici de la întreruperi de sarcină în lună mare. Dacă la avorturile în primul trimestru mai ţinea minciuna că în uter nu e decît o "cărnotenie" diformă, nicidecum un om, la cele în lună mare era evident că trebuie omorît un pui de om. Bineînţeles, pentru astfel de grozăvii, trebuia să apelezi la o anumită babă, mai crudă şi mai nesimţitoare decât celelalte.
Credit: Free images from acobox.com


Această babă avea obiceiul de a îngropa osemintele pruncuşorului sub ţest - acolo unde se face focul ca să se coacă pâinea - după ce le ardea, pentru ca nu cumva vreo anchetă neprevăzută să găsească dovezi ale fărădelegii. Într-o zi, cotoroanţa noastră a plecat la câmp cu căruţa. N-a stat mult şi pe cer au început să apară nori negri de ploaie. S-a urcat din nou în căruţă şi a pornit spre casă. Tuna şi fulgera. Unul din trăsnetele acelea a lovit-o proniator pe bătrînă şi a ajuns la poarta casei ei arsă toată, încă fumegând. Moartea ei a avut rostul de a trezi conştiinţele celor care "colaboraseră" cu ea.

4 comments:

  1. Am citit si aproape mi-au dat lacrimile din cauza intensitatii emotiei declansate. Nu mai am nimic de comentat alceva, sau de adaugat, pentru ca nu vreau sa ma lansez in judecati de orice fel.
    Te rog sa ma scuzi, nasa draga, pentru ca folosesc tastatura englezeasca si sa-mi spui daca acest lucru te deranjeaza cumva.

    ReplyDelete
  2. Nu simt deloc lipsa diacriticelor.

    ReplyDelete
  3. Doamne....cate asemenea cazuri au fost ...de avorturi...chiar bunica mea imi zicea ca ei cand ii intarzia menstruatia, sotul ei nemaivrand alti copii, aveau doar 2, (el mai avea inca 15 frati si era probabil ingrozit de faptul de a avea multi copii)...mergea in camara unde tinea faina si lua un sac fff mareee...pe atunci se numea TUHAL,si il ducea pana afara si inapoi...si gata pierdea sarcina...M-a ingrozit...m-a lasat fara cuvinte....nu e constienta de ceea ce a facut...cand i am zis ca tot e avort...eheee...fata mamaii...un cheag de sange:(((((((((((((((((((((((((
    Nu am sa uit niciodata cuvintele ei...
    Ma gandesc ca si-a dat seama totusi de greseli...la 28 ani, baiatul i a murit, iar cu fata nu se prea impaca...fiind firi total diferite...ma gandeac ca in sinea ei ii pare rau ca nu a pastrat sarcinile...ca acuma avea poate mai multa alinare la batranete...
    Doamne lumineaza-ne mintea ce de pe urma! Mirela

    ReplyDelete
  4. spune mult acest lucru...exact cum au ars micuțele victime, ce seamăna omul aceea va și secera.

    ReplyDelete