Friday, August 19, 2011

Conserve ca la ... mamaie acasă

           Zacuscă şi bulion, bulion şi zauscă... Acestea au fost preocupările mele în ultima săptămână. Reţete banale, nimic sofisticat. Am calculat că mi-ar trebui cam 80 de borcane de 800 de grame cu bulion  ca să folosesc din noiembrie până la anul în iunie (8 luni) câte 2-3 borcane pe săptămână. Am lucrat însă diferit faţă de alţi ani, în sensul că în loc să prepar cantităţi mai mici în mai multe zile, am mers la ţară cu toţii şi am pregătit conservele într-un tuci imens (moştenire de la bunica). Asta pentru ca să-i fac pe plac soţului, care în alţi ani s-a rugat de mine fără succes să fac bulion "cum făcea mamaie".
          De ce nu ne-am înţeles cu privire la asta până acum? Pentru că eu, spre deosebire de el, nu sunt genul de om care lucrează în salturi, ci muncesc constant, perseverent, fără eforturi uriaşe (respectiv 30 kg de roşii odată). De asemenea eu sunt matinală şi prefer să rezolv îndatoririle mai grele în prima parte a zilei. El este tipul nocturn, are randament crescut după ora 20.00, stil de viaţă care pe mine mă termină, mai ales că dorm mai puţin ca de obicei din cauză că alăptez . Am trecut însă peste tabieturile mele şi am încercat să-mi reglez bioritmul altfel (măcar pentru câteva zile).
Credit: Free photos from acobox.com

           Ascultarea şi tăierea voii în familie sunt esenţiale pentru stabilirea unei relaţii de cuplu după învăţătura Evangheliei, o ştiu de mult. Dar când vine vorba să-mi pun în practică principiile nu-mi pare prea uşor. M-a deranjat că n-am mai fost  şefa absolută a cratiţelor, domeniu care face excepţie de obicei , alături de sectorul vestimentar şi cel al decoraţiunilor interioare, de la regula guvernării masculine. Nu mi-a plăcut să mă deplasez la 15 km de oraş cu merinde pentru cină, cu bagaj de haine grosuţe pentru răcoarea serii, cu robotul de bucătărie, cu zeci de borcane şi zeci de kilograme de roşii pe care să le spăl cu apă rece. Nu mi-a plăcut să-mi culc copiii la miezul nopţii, deşi ei ar fi fost absolut încântaţi să mişune pe lângă foc toată noaptea. Au fost atraşi de culorile şi jocul limbilor de foc, iar felul în care amestecam cu o lingură mare de lemn în ceaun i-a făcut să se simtă ca într-o călătorie în timp ("Aşa găteau bucătăresele de acum 100 de ani?") şi deopotrivă ca într-o incursiune în lumea poveştilor (" Mami, parcă eşti Albă-ca-Zăpada care face mâncare piticilor!").
            Ca să mă uit mai bine la partea plină a paharului cu bulion :), trebuie să recunosc că în curte n-am mai dus grija mizeriei din bucătărie, nu am făcut o căldură insuportabilă în casă şi am rezolvat şi problema ieşirii la "plimbare" a copiilor în timp ce făceam conserve. La bloc i-aş fi ţinut în casă până terminam treaba. În plus, de-acum stau liniştită în privinţa cămării (poate mai completez cu ceva acrituri si cu magiun) şi îmi concentrez atenţia pe pregătirile pentru începerea şcolii, mai ales că şi anul acesta avem o şcolăriţă de clasa întâi.

4 comments:

  1. Si cum bulionului ii sta bine in mancare, iti doresc sa ai spor la gatit, iar proaspetei scolarite sa inceapa cu "dreptul" primul ei an scolar!
    In ce priveste securitatea blogului meu, am descoperit recent ca era de vina browserul "Internet Explorer", la care eu foloseam o versiune expirata. Cred ca nu poti vedea imaginile pt ca nu ai playerele de imagini instalate in calculator (ele au fost vazute de alte persoane).

    ReplyDelete
  2. Va admir, eu sa fi fost pusa in locul dvs, cred ca nu as fi acceptat sa merg cu toate lucrurile in expeditie...
    Dar cum ati si zis, a fost si frumos...
    Mi+ar placea si mie sa am o bunica la tara....ufffffffff

    ReplyDelete
  3. Copiii vor tine minte aceasta experienta. Eu ma bucuram foarte mult cand facea bunica bulionul si magiunul in tuciul imens si imi placea sa stau langa foc pana tarziu (si eu tin la culcarea copiilor devreme, dar mai ales in vacanta mare se pot face unele exceptii daca este vorba de stat in natura). Anul trecut am facut si eu magiunul in tuci (a venit fratele meu sa ma ajute cu focul pentru ca sotul era mai mereu plecat in perioada aia) si am simtit din nou acea bucurie copilareasca de a sta langa foc si de a mirosi a fum. Copiii sunt absolut incantati de astfel de experiente.
    Cred ca ti-a fost destul de greu sa cari totul cu tine, dar faptul ca ai scapat bucataria curata si ca ati stat la aer a compensat :)
    Succes viitorului scolar! Pe mine ma incearca de pe acum emotii la gandul ca toamna viitoare fata cea mare va incepe scoala. Am senzatia ca odata cu inceperea scolii, varsta copilariei depline se duce si pasesti incet incet in viata plina de responsabilitatii a celor mari.

    ReplyDelete
  4. Frumos si util sa ai pe cineva la ţară, mi-aş dori si eu!

    ReplyDelete