Monday, September 28, 2020

Casatoriile...

... intre oameni din biserica nu sunt niste enclave roz intr-o lume plina de esecuri conjugale. Ele nu rezista pentru ca nu au probleme, pentru ca cel putin unul dintre soti este perfect sau a avut sansa sa isi cunoasca partenerul ideal pentru temperamentul sau. Nici macar iubirea dintre cei doi nu este intotdeauna salvatoare a relatiei. 

Ceea ce previne intr-adevar dezastrul in casatoriile intre oameni evlaviosi este ca ei se nu raporteaza la principii lumesti, ci la ceva mai inalt, in comparatie cu care toate neajunsurile celuilalt sunt niste nimicuri.

Astfel pot trece cuplurile crestine peste impasuri de genul: nu ma intelege, nu ne potrivim deloc, ma umileste, nu ii pasa de familie, nu mai simt nimic pentru, nu ii suport prezenta. 
Lucrurile se aseaza pe un fagas linistit mai ales dupa ce oamenii inteleg sa nu mai aiba asteptari decat de la ei insisi, fiindca tot ceea ce primesc in viata este ingaduit de Dumnezeu fie pentru modul gresit in care au trait si s-au raportat la semeni, fie pentru inlesnirea unui urcus spiritual. 

4 comments:

  1. Ce ma bucur de acesta postare!! Chiar azi rumegam niste nemulțumiri cu privire la soțul meu, Dumnezeu să-i dea sanatate si mie un strop de înțelepciune.

    ReplyDelete
  2. Da asa este si astea le inveti de obicei in ani de casatorie. Casatoria este cruce si pentru cei din Biserica si pentru cei din afara ei. Cu ocazia acestor neajunsuri si cand incepi sa te raportezi corect la ele, poti zilnic sa vezi "nivelul duhovnicesc" la care ai ajuns in ciuda faptului ca mergi la biserica si citesti n carti duhovnicesti.

    ReplyDelete
  3. Dacă un soț își umilește soția înseamnă că nu o iubește, nu ca plătește ea, astfel, greșelile fata de alții. Sa fim serioși!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stim ce si daca plateste. Doar ea poate simti, daca e cazul, mustrarea constiintei. E clar ca daca o umileste nu o iubeste, dar asta e un indiciu ca nu are iubire, ca e extrem de sarac interior si nu are ce darui. Invatatura bisericii este sa nu te desparti decat in cazuri extreme.

      Delete