Sunday, August 16, 2015

Mare3






Am fost ca de obicei si la Suroti. Programul e foarte strict: martea, joia sambata si duminica, doar cateva ore pe zi. Nici pana in zilele noastre nu s-au hotarat sa afiseze la vizier un text in engleza cu litere pe care sa le cunoasca tot europeanul, asa cum ar fi normal la un asemenea punct de pelerinaj (lipsa de inspiratie sau mandrie nationala?) Vine omul de la sute de km si gaseste inchis... Personal n-am patit-o niciodata, dar am cunostinte care s-au mahnit mult din cauza asta. Am sugerat unei maicute sa-l lase pe Parinte afara pentru inchinatori si sa-si faca ele programul de rugaciune cat vor, ca nimeni nu trece de fapt sa le vada pe ele :)

Parintele a reusit sa ne mangaie in intristarea noastra. Eram tulburati foarte fiindca ne disparusera din camera toti banii de vacanta, cardurile si buletinul sotului. Varianta unui furt din buzunar de reverenda nu mi s-a parut plauzibila, fiindca de la casa ultimului magazin vizitat si pana la masina era prea putin timp de actiune chiar  si pentru un hot versat.

A trebuit sa solicitam unor prieteni un transfer prin Western Union, iar parintele meu a fost la consulat pe langa Tesalonic sa i se elibereze pe 65 euro un act cu care sa se intoarca in tara.  Acolo s-a mai intalnit cu alte persoane venite pentru aceeasi problema si i s-a spus ca furtul din camera de hotel e o infractiune destul de frecventa in ultimul timp. In afara de incidentele de genul acesta, cateva cozi pe la bancomate si faptul ca statiunile erau mai putin aglomerate, nimic nu denota o situatie de criza financiara.

12 comments:

  1. Manastirile in Grecia nu sunt obiective turistice sau puncte de pelerinaj ca in Romania. Ele au menirea lor indifrent de dorintele turistilor.
    Daca Sfantul ar fi fost in Sf. Munte acolo une a si vietuit nu a -ti fi avut nci macar astea doua ore pe zi la dispoziie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MariaM , trebuie neaparat sa faci diferenta intre turisti si cei care vin in pelerinaj pentru desavarsire , spovedanie , sfat . Ai fost rea ! Postarea are o alta informatie care trebuia sa-ti trezeasca compasiunea ...

      Delete
    2. Din punctul de vedere al maicilor nu exista diferente. Si daca se numeste turist si daca se numeste pelerin se perturba linistea manastirii. Este dreptul staretiei sa faca programul si obligatia vizitatorului sa l respecte. Indiferent cum isi spune vizitatorul omul este la fel si in fata lui Dumnezeu.
      Un turist nerevoltat care asteapta in poarta deschierea s ar putea chiar sa fie mai iubit de Sfantul ce a tinut foarte mult la buna randuiala la Souroti decat un pelerin revoltat.
      Cat despre compasiune mie mi e mila de maica ce a trebuit sa suporte mustrarea fara nici o vina. Tie ti -e? Daca nu, mai incet cu apelativele.

      Delete
    3. in vremurile de acum toti facem eforturi. poate unii oameni asteapta ca pe o gura de aer in "marea vietii" sa se inchine la mormant. in ziele acestea mai mult greu apasa pe umerii mirenilor, fiindca sunt responsabili si vor da socoteala pentru copiii lor. manastirile sunt o oaza, ar fi foarte bine pentru mireni sa fie toti calugarii atat la rugaciune, cat si ingaduitori cu vizitele. E clar oricum, Dumnezeu stie cum e cel mai bine. Anyway,cred ca dna Ecaterina se poate folosi spre mantuire de "prigonirea" domniei tale :). Cati copii ai? ti-au fost furati toti banii vreoodata?

      Delete
  2. imi pare rau ca ati fost furati. asta oricand te debusoleaza, dar mai ales ca erati in vacanta departe de tara :(
    Vacanta frumoasa in continuare sa aveti!

    ReplyDelete
  3. Trista întâmplarea cu furtul. Slavă Domnului ca v- ati întors cu bine in tara si v- a ferit Dumnezeu de altele mai rele.
    Eu mă minunez la fiecare postare a userului MariaM de cata lipsa de iubire si de intelegere poate sa dea dovada. Tot timpul, fără excepție, are doar comentarii contra. Cum va găsiți liniștea doamnă?

    ReplyDelete
  4. La Panaguda, acolo unde a vietuit parintele Paisie traiesc doi pustnici si totusi este deschis toata ziua turistilor/ pelerinilor spre vizitare/inchinare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Femeilor?

      Le e eeschis femeilor? Tu femeie esti. Nu ai fi ajuns sa te inchini daca ar fi fost la Panaguda iar acum ca ai doua ore pe zi la dispoziie esti nemultumita de maici.
      Daca parintele este aici si orice femeie poate sa mearga este doar datorita maicilor ce l au ingrijit si pe carevoi le-a-ti jigmit daca chiar le a ti spus ce ai scis.

      Delete
    2. nu, nu femeilor, dar nu e strictetea asta de program...

      Delete
  5. Da, cred ca ma tulburam f tare la asa intamplare, noroc cu parintele care, asa cum ne-ati obisnuit sigur a fost calm si in voia lui Dzeu ( cred ca uneori face si glume :), haz de necaz, bravo lui), bine ca ati trecut cu bine. Aveti fete frumoase si cuminti, sa va traiasca.Despre maria m am observat demult atitudinea ei- cica crede ea, e o persoana cu opinie si atitudine, cine stie ce probleme si naravuri o macina si pe ea, ca pe noi toti dealtfel, doar ca ea le tot afiseaza pe blogul asta.Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  6. ...imi pare tare rau ca ati trecut prin asta...Sunteti o familie minunata...va multumesc pentru tot ce postati ...

    ReplyDelete
  7. Poate nu ati vazut filmul:
    https://www.youtube.com/watch?v=cRA3tFjpbig
    Multumim ca ne impartasiti din experienta dumneavostra de viata.

    ReplyDelete