Thursday, January 22, 2015

Don't you know what causes that?



A inceput lumea s-o ia la rost si pe mama pentru nesabuinta mea de a avea 7 copii "in vremurile astea". Vreo 3 vecine au incercat s-o responsabilizeze, iar una a invocat drept argument hotarator si discursul recent al Papei, care ii sfatuieste pe catolici "sa nu procreeze ca iepurii" :))

In ceea ce ma priveste, am tras niste concluzii legate de viata intima tot reflectand la sfaturile sfantului apostol Pavel.

  • Daca e sa fie infranare, pai sa fie cu adevarat in buna intelegere si pentru Dumnezeu. Lucrurile se analizeaza si se stabilesc dinainte, de comun acord. E penibil sa mai aduci asta in discutie in momentele fierbinti.
  • Daca nu se poate merge la cota inalta a infranarii, atunci in nici un caz contraceptie
  • Daca tot accepti unirea trupeasca, e total gresit sa-ti exteriorizezi dezacordul interior, sa faci reprosuri sau sa pretinzi recunostinta partenerului pentru "sacrificiul" facut. Trupul tau nu-ti apartine, deci nu ai facut decat sa respecti drepturile omului :)
  • Am vazut pe bloguri in engleza ca familiilor cu multi copii li se pune in mod frecvent o intrebare semi-acuzatoare: "Don't you know what causes that?" (asa cum se-ntreaba la noi "Mai faci si altii?")  Lasand gluma la o parte, intrebarea asta porneste de la un sambure de intelepciune: in ultima instanta asta mi se pare cea mai sanatoasa atitudine - sa faci abstractie de faptul ca stii ca poate aparea un copil si poate urma atata durere. Daca nu, risti sa devii cea mai acra acritura din toate timpurile, iar asta duce sigur la deteriorarea relatiei conjugale.
  • Oricum, formarea noii fapturi nu este lucru omenesc, parintii oferind doar circumstantele in care Creatorul poate interveni. Daca tot vrei sa te lasi in voia Domnului, fa-o cu toata inima si raspunde cu afectiune omului cu care iti imparti viata. Atata om ai in aceasta viata pe care sa-ti exersezi deplinatatea dragostei :))
  • Nu promovez iresponsabilitatea, ci responsabilitatea in credinta (care poate parea altora nebunie).
Am scris toate astea in speranta ca vor mai folosi si altcuiva. Sper sa nu am parte de comentarii licentioase...

26 comments:

  1. Eu va admir!!!Sa cresti 7 copilasi nu este asa usor, si mai ales in oras si in zilele noastre!Mama mea a avut inca 12 frati, deci in total bunica a avut 13 copii, dar erau la sat, alte vremuri.
    Gura lumii zice vrute si nevrute!Asta-i meteahna romanului, sa duca grija de ce face altul!!!
    O zi buna si un W-end linistit!!!

    ReplyDelete
  2. da, e mai greu la bloc cu iesitul afara

    ReplyDelete
  3. Primul lucru care l-as infrana este ura si invidia. Si eu mai ma trezesc ca ma roade invidia, dar apoi imi cer iertare si ma rog, si imi dau seama ca e si din frustrarile mele.
    Apoi ce as infrana in Romania: tv, tigari, alcool, agresivitate la adresa copiilor.

    In locul tau, daca mi-ar zice cineva ceva, nu as raspunde. Orice as zice, nu va auzi, pentru ca multi uita ca un copil este un dar de Sus. Sau as raspunde: cu voia lui Dumnezeu si dragostea din sufletul meu si munca am crescut copii sanatosi si fericiti si integri moral. Sa se infraneze cine nu are loc suficient in suflet, cine nu are putere de munca.

    Eu te admir si imi esti asa de draga prin exemplu care m-il dai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Superb spus: sa se infraneze cine nu are loc suficient in suflet.

      Delete
  4. Gura lumii nu o opreste nimic dar nici nu trebuie bagata in seama. Trebuie sa faci asa cum simti si cum crezi tu. Eu sincer "te invidiez" ca ai asa multi copii, as fi vrut sa am si eu dar numai Dumnezeu poate hotari asta.

    ReplyDelete
  5. Mie imi sunteti dragi si va admir. Mai ales pe tine ca ai atata daruire pentru copiii tai. Mi se pare aiurea gura lumii, care o fi treaba? Platesc ei intretinerea voastra sau cum? Ignora-i ca nu merita. Citeam undeva un interviu cu o mama, avea tot asa multi, vreo 10. S-a dus la doctorita si ii comenta aia ca ce face atatia. Femeia a scos o poza cu toti copiii ei, i-a aratat-o si a intrebat-o: "Dupa dvs., doamna, la care ar fi trebuit sa renunt?" Zicea ca n-a mai comentat nimic femeia de atunci, ba a mai ajutat-o sa nasca si urmatoarele far sa zica pis. Eu cred ca familiile mari, in care copiii sunt ingrijiti de parinti si au o copilarie normala (deci nu vorbesc de o anumita etnie care face si din inconstienta, nu alegere voita), sunt niste familii care ar trebui admirate, nu ironizate. Dar, in definitiv, sa-si vada restul lumii de treaba, voi va aveti unii pe altii si e frumos.

    ReplyDelete
  6. Experienta m-a invatat ca exista o singura situatie in care nu e bine sa se nasca multi copii oricum si iresponsabil, atunci cand nu se intemeiaza o familie bazata pe Taina Cununiei, ci se cupleaza oameni manati de interese diverse si procreaza fara a munci, Dar asta nu inseamna ca trebuie avortati sau evitati prin alte metode contraceptive pruncii, ci doar infranare pana la casatorie. Fara a avea o constiinta ca au intemeiat de fapt o familie, oamenii nu pot avea o baza ca sa porneasca la drum. Fetele trebuie ajutate sa nu ajunga sa se marite cu oricine si sa faca copii in batai si foamete, nici asta nu e o cale, de obicei lumea recomada avortul sau dovortul, dar nu previne nimeni o astfel de cale gresita. In Romania exista multi copii pe care parintii lor nu ii cresc, nu ii hranesc, nu ii educa deloc, nu e vorba ca sunt modesti, ci ca pur si simplu nu se ocupa de ei, ci doar le beau alocatia. Dar sa judeci niste oameni responsabili care traiesc din munca cinstita si in cadrul legitim al casatoriei este invidie si prostie. Nici macar cei care nasc copii aiurea nu trebuie judecati ci ajutati. Dar e adevarat ca sunt tot mai multi copii care sufera nu de saracie, ci de lipsa unei familii fie ea si una modesta, dar sa fie o familie dispusa sa isi asume nasterea si educarea copiilor care decurg dintr-o casatorie binecuvantata de Dumnezeu. Infranarea celor casatoriti e deja alta discutie. De obicei oamenii responsabili care fac multi copii primesc mult ajutor de la Dumnezeu ca sa ii creasca, cei care nu o scot deloc la capat au de tras anumite greseli in viata dar daca ne smereim vine si ajutorul.

    ReplyDelete
  7. 1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
    2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
    3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
    4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
    5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
    6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
    7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
    8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
    13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea

    ReplyDelete
  8. Nadajduiesc ca mama ta iti ia cumva apararea. E de un real sprijin ca cei din familie sa fie cu tine. Si parca mai usor sa faci fata gurii lumii.
    Care..gura a lumii e cam asa: http://www.marturieathonita.ro/gura-lumii/

    ReplyDelete
  9. Fara sa vrea sa recunoasca pe cei mai multi ii mustra constinta cand vad, intalnesc familii cu mai mult de doi copii(maximul admis in conceptia lor). Au gasit un aliat nesperat in papa,ca doar multi sunt cei care il cred credincios, nestiind ca lumina lor este intuneric. Ortodoxia noastra este iar trecuta cu vederea ,isi astupa iar ochii sa nu vada adevarul ca urmarea poruncilor este cea care ne poate da nadejdea mantuirii.
    Multumim de aceasta postare ,ne intareste si pe noi!
    Cristina

    ReplyDelete
  10. Punctul 3 este cam greu de implinit. Cel putin, eu aici am mereu de comentat, cand imi e rau si dau de greu. Apropo! Cunosti vreo cale pentru ca grabi inceperea travaliului? Sunt in saptamana 41 si nu da niciun semn ca vrea sa iasa, iar eu am ajuns la limita cu nesomnul si celelalte neplaceri din ultima perioada a sarcinii.

    ReplyDelete
  11. :) Cred ca singurele persoane indreptatite sa-si dea cu parerea (gura lumii) trebuie sa aiba neaparat minim 7 copii. Noi ceilalti, jos palaria si doar respect! Doamne ajuta! Ioana :)

    ReplyDelete
  12. Mult respect!!
    Eu am 3 si stam la bloc si mi-ar prinde bine ceva recunoștință :-). Nu pentru naștere, care a trecut frumos, Slava Domnului, ci pentru fiecare zi care trece cu greu. (chiar dacă nu sunt total îndreptățită).

    ReplyDelete
  13. Mda acum toti au intors cum au vrut vorbele lui papa Francesco dar putin stiu de unde au plecat aceste vorbe si jurnalistii nu au dat toata povestea pentru ca "face titlu " bun pe prima pagina.Iti explic de ce s-au ajuns la cuvintele astea din partea Papei pentru ca a venit la el o femeie care a avut 7 cezariene si era insarcinata cu al 8-lea copil care si el se va naste prin cezariana si atunci papa a mustrat-o si i-a spus ca-si pune viata in pericol si ca nu trebuie sa riste sa lase copiii orfani pentru a demostra ca e o buna crestina si face copiii pentru ca e si un mare risc cu 8 cezarieni de asta i-a spus ca nu trebuie sa faci copii ca iepurii ca sa demonstrezi ca esti crestin doar ca ziaristii au prelucrat aceste cuvite cum au vrut dar povestea e mai complexa.....Cu drag Violeta

    ReplyDelete
  14. Hristos a inviat!

    O intrebare (din partea unei femei prea putin fertile si destul de frigida, dar care a cununat cupluri normale din acest punct de vedere si e interesata in cum sa le sfatuiasca): de ce e o problema folosirea 'calendarului' menstrual drept contraceptie (temporara)? Personal mi se pare tot infranare. Si referitor la argumentul tau privitor momentele fierbinti: daca se iveste un astfel de moment si doamna este la menstruatie e ok sa fie o acritura si sa spuna sa mai astepte o saptamana? Presupunand ca da, atunci cand un astfel de moment apare in saptamana fertila, nu mai este ok sa spuna sa astepte cateva zile?


    A doua intrebare este relativ off-topic: ai pe blog cumva vreun post referitor la primele tale discutii cu copiii despre cum apar copii i si despre sexualitate? Ti-as fi tare recunoascatoare pentru asa ceva!

    Domnul sa te mantuiasca impreuna cu toata casa ta!

    ReplyDelete
  15. Nu stiu de ce e o problema cu calendarul. Poate pt ca nu merge :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probabil ca nu merge la toate femeile, dar în cazul cuplurilor pentru care a fi împreună o data sau de doua ori pe luna este rezonabil, nu pare chiar greu de implementat. Cred ca e un pogoramant, totuși, pentru ca sunt și cupluri cu 5 copii născuți în decurs de 6 ani, care punându-și nădejdea în Domnul ajung poate la un alt nivel de a-L cunoaște. Pe de altă parte, a duce o infranare prelungita din dragoste de Dumnezeu, de Împărtășire deasa, poate zilnica, iar nu de teama ca nu te descurci cu copii prea multi sau născuți la intervale prea mici, ar putea fi o cale similara. Dar... Asta ma întreb, tindem noi către darurile cele mai bune, asa cum ne-a învățat Sf Apostol Pavel?

      Îți mulțumesc mult pentru răspunsuri și pentru acest blog! Domnul sa te mântuiască!

      Delete
    2. De dragoste, de teama, atata timp cat oamenii se inteleg sa se infraneze e bine. Sigur, Dumnezeu diferentiaza lucrarea lor tinand seama de motivatie.

      Delete
    3. Chiar am intalnit o familie cu 8 copii in 9 ani si nu imi pareau deloc impacati cu situatia. Copiii lor erau neobisnuit de cuminti si copiii mei mi-au spus ca erau disciplinati excesiv de tatal lor. Imi dau seama ca nu e cazul sa judec, fiindca probabil fara disciplina aceea nu ar fi rezistat ca ie.
      In fine, nu despre asta voiam sa scriu, ci despre faptul ca, vazandu-i pe ei mi s-a conturat in minte mai clar lupta pe care o duc oamenii cu ei insisi. Se vedea ca nu sunt incantati de povara aceasta a multor copii si ca in acelasi timp sunt stramtorati de neputinta de a purta jugul infranarii. Mie mi-a parut rau de ei si cred ca si lui Dumnezeu ii place felul in care isi duc lupta.
      Nu, nu sunt niste nespalati si niste iresponsabili. Ambii au studii superioare. Isi cresc toti copiii si ii educa asa cum cred ei ca e mai bine.

      Delete
    4. probabil ca sunt subiectiva (dat fiind ce ti-am zis la inceputul primului meu mesaj), dar din punctul meu de vedere, a naste 8 copii in 9 ani --- in conditiile in care exista N metode contraceptive, cu multa publicitate aditionala --- e mucenicie. Dumnezeu sa-i mantuiasca si sa le inspire copiilor iubire si respect fata de parintii lor, ca sa inteleaga si sa faca sa roadeasca toata jertfa acestora. Cunosc si eu tot felul de exemple, multe familii de la care am ce invata si inaintea carora ma plec (sigur, nu sunt perfecte, multi le-ar gasi multe noduri in papura, dar cunoscand si destule din conditiile lor, nu cred ca ar putea cineva sa critice prea mult). Toate cele bune si Domnul sa va umple inimile de bucurie!

      Delete
  16. Biserica recomanda evitarea perioadei menstruale. Menstra in sine mi se pare indeajuns de dizgratioasa ca sa opreasca fenomenul. Toti cei din biserica au duhovnici pentru cazurile in care se simt dezorientati.

    ReplyDelete
  17. Mi se pare ok sa poti spune sotului absolut Tot ce te apasa, inclusiv ca esti in perioada fertila. Cred insa ca e important sa nu ranesti spunand aceste lucruri pe un ton neadecvat sau intr-un moment nepotrivit.

    ReplyDelete
  18. Nu mai stiu prea bine ce am si ce nu am pe blog. Daca nu merge cu butonul de cautare, nici eu nu te pot ajuta mai mult.
    Ceea ce stiu este ca nu am excelat la capitolul informare corecta a copiilor pe teme sexuale. Am mai discutat cate ceva, dar nu am intrat in amanunte. Amanuntele sunt pentru cei casatoriti deja. Pana atunci insist pe importanta curatiei la nivel de gand si privire.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Copiii mei au 4 și 2 ani. Zilele trecute fiica mea (4) și-a pus o păpușă sub bluza și mi-a zis ca ea s-a rugat și i-a dat Dumnezeu copilaș. E adevărat ca ea a venit în acest mod și e adevărat ca Dumnezeu este cel care lucrează în momentul zamislirii, dar n-aș vrea sa crească sau sa vorbească cu alții înainte de a-i spune eu ceva mai mult și sa simtă ca as fi mintit-o.

      Delete