Monday, January 12, 2015

Chipsuri, acadele sau facebookarii

"Draga, chiar daca toti copiii de la bloc mananca chipsuri si dulciuri, tu n-ai voie sa mananci! Stii ce probleme digestive ai avut in ultimul timp si stii si cate carii ai deja."
"Tu nu ai voie sa-ti faci cont Facebook, chiar daca au colegii tai. Asteapta sa te mai maturizezi ca sa poti utiliza uneltele astea virtuale fara sa te ranesti."

Autocontrolul se exerseaza mai intai pe chestiuni marunte. Pana la urma pot sa se autodisciplineze si chiar sa dispretuiasca asa-zisele bunatati cu care lumea ii ispiteste. Nu sunt de principiu ca trebuie sa-i indemn la o atitudine motivata de placeri si niciodata nu i-am incurajat sa le fie mila de propriile pofte. Nu mi de pare crestineste. De foarte mici le tot povestesc de binecuvantarea care vine din ascultare. Initial vorbele mele nu par ca au vreun rasunet in inima lor. Cu timpul insa au si ei confirmari.

Cum stilul nostru de viata cam iese din tipare, cand vor sa obtina ceva, cei mici vin la mine cu argumente de genul: "Uite, si X si Y au voie, eu nu?" Consider ca e fair play ca de la inceput sa stie ca nu vor obtine permisiunea mea prin tactici de genul acesta, fiindca in cresterea lor nu copiez formule din viata altora. Ceea ce poate fi acceptabil pentru altii, nu se potriveste in contextul familiei mele. Nu preiau pur si simplu modele, fiindca oamenii sun extrem de diferiti. Asta nu inseamna ca nu sunt receptiva la nou, ca nu sunt deschisa pentru schimbari sau ca nu ma inspir din experienta de viata a altora.

Cred insa in intuitia mea ca parinte (si a sotului meu in calitate de cap al familiei) si in prerogativa atribuita de Dumnezeu fiecarei mame responsabile in privinta educatiei copiilor. Ma rog sa primesc si eu intelepciune ca sa pot sa-mi cresc copiii in credinta crestina, sa ajunga oameni santosi la trup si la suflet. Deseori nu sunt la inaltime in misiunea aceasta: cunosc tot felul de caderi, dar ma ridic si reiau de acolo de unde am gresit.

Mai demult ma deznadajduiam fiindca aceste caderi sunt de obicei la vedere si ma gandeam ca se smintesc copiii. Nu e asa. Daca Dumnezeu ingaduie ca ei sa fie martori ai anumitor infrangeri, inseamna ca asa e mai bine. Decat sa le hranesc impresia falsa de mama infailibila, mai degraba prefer sa ia la cunostinta lupta care se duce pentru a pastra calea Adevarului, sa le cer iertare pentru imperfectiunile cu care ii ranesc si sa le ofer o viziune mai realista asupra vietii (din perspectiva crestina).

34 comments:

  1. Ecaterina, copiii isi imita parintii, nu e o noutate. Nu se poate ca tu sa ai un blog in care iti expui public toate pasurile si pe ei sa-i nu-I lasi sa-si faca un cont pe facebook. Parerea mea e ca blogul e un spatiu mai public ( daca pot spune asa ) decat un cont pe facebook care e bine gestionat.
    Tu nu mananci niciodata ce-ti place ?! E absurd sa le interzici copiilor sa manance dulciuri sau chipsuri, poti sa le limitezi accesul la ele, dar sa le interzici e aiurea . Toate aceste frustrari se strang undeva si o sa rabufneasca cand nu te astepti si vina nu o s-o poarte ei ci tu .
    Dumnezeu iti da liber arbitru , te lasa sa alegi , niciodata nu te constrange.
    Datoria mea ca parinte este sa-mi spun parerea despre ce e bine si ce e rau , sa-mi educ copilul pentru a putea sa aleaga singur binele . Cum sa-l oblig sa faca ce vreau eu ? Parintii tai asa au facut cu tine ?

    ReplyDelete
  2. Mihaela, si eu am mancat chipsuri si acum sufar de rezistenta la insulina, o faza de prediabet. Nici eu nu sunt pentru interdictie totala totala, dar la capitolul alimente nesanatoase fiecare punga de chipsuri conteaza. asa credeam si eu inainte ca nu o fi gaura in cer daca mai iau un chips, mai iau fursecuri ca era post si nu aveam mancare gatita la indemana, si uite cum s-a transformat totul in boala. mai ales adolescentele trebuie sa manance foarte atent pentru ca hormonal vorbind sunt mai vulnerabile. felicit mamele care tin frigiderul sub control cu riscul de a parea habotnice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. am spus ca nu trebuie interzis ...daca mananca o punga de cipsuri o data pe luna sau chiar o data pe saptamana nu se intampla nimic ...nu sunt de accord cu interzisul unor lucruri nevinovate de genul asta .

      Delete
    2. Frecventa cu care trebuie mancate ca sa nu se intample nimic nu o poti stabili obiectiv. Depinde de la organism la organism.
      La nivel celular, totusi, totdeauna se intampla ceva. poate fi si un efect cumulativ in final, mai stii?

      Delete
  3. Cine isi asculta corpul simte cum raspunde el in functie de alimentatie. Uite la unul cu hemoroizi: cum mananca iute, cum are probleme, altul cu guta, cum mananca carne, cum il dor articulatiile afectate. La cei bolnavi se vede cel mai bine cat de mult influenteaza alimentatia starea de sanatate. Fara idoiala modificari se petrec si la organismele sanatoase, dar nu sunt percepute la nivel constient.
    Prin urmare de ce as fi de acord ca un copil de-al meu sa manance ceea ce in lumea nutritiei e unanim recunoscut ca "junk (gunoi) food"? Nu pot zambi aprobator cand ei baga gunoaie in gura.
    S-apoi daca nu sunt ferma ar insemna sa le servesc zilnic portia de mizerii, fiindca la noi in cartier ele sunt foarte populare si se mananca zilnic in grupuletele de copii. Mai stii, daca tinem steagul sus cu alimentatia sanatoasa, poate lansam vreo noua moda? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. deci tu nu ai nicio preferinta la mancare din asta "vinovata" , nu mananci decat mancare sanatoasa ..si cand erai copil tot asa ...ferice de tine !

      Delete
    2. nu spun ca nu am preferinte la mancaruri (si nu numai mancaruri) vinovate, spun ca nu incuviintez consumul lor.
      cand eram copil nici ai mei nu-si puneau probleme legate de alimentatie, eu cu atat mai puti. Au facut si ei cum au considerat mai bine pentru mine. asa cum si eu fac ceea ce cred ca le e de folos copiilor mei.

      Delete
    3. da de folos , si daca o sa apara tulburari de alimentatie pe urma , ori obezitate , ori anorexie , ori bulimie , copilu' e de vina ...

      Delete
    4. De ce preconizezi ca vor avea tulburari de alimentatie?

      Delete
    5. pai , eu nu sunt medic , tu asta trebuie s-o stii mai bine .

      Delete
    6. atunci elibereaza-te de previziunile sumbre nefondate

      Delete
  4. Cat despre strictete si consecventa, te invit sa citesti ultimele paragrafe, nu numai inceputul postarii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. da ...Calea Adevarului, are legatura cu internetu'-daca ai blog sau facebook, sau cu chipsurile- daca le mancam ori nu . si mancarea sanatoasa ( care e acum la moda germeni de grau, soia , quinoa si alte d'astea pe care le halesc la greu si yoghinii ) are legatura cu viata crestina si realitatea ei ...

      Delete
    2. iti citesc postarile care ma intereseaza in totalitate nu sufar de boala neatentiei , dar trag concluzii ca orice om la cele ce scrii .

      Delete
    3. sa nu tragi concluzia ca prin mancare sanatoasa denumesc germenii de grau si quinoa (de-asta nici n-am gustat). Nici macar nu fac referire la vegetarianism. Denumesc mancarea accesibila mie care e cat mai putin procesata industrial, pe cat posibil provenita din gospodariile taranesti.

      Delete
  5. Chestia cu facebook-ul nu e legata de cat de public e site-ul pe care se activeaza. Eu am constiinta ca suntem pe o arena a luptelor duhovnicesti: ca ne vede doar lumea nevazuta, sau ca ne mai vad vreo cativa in plus pe net, nu ma prea impresioneaza si nici nu ma sperie. M-as bucura daca cine vede ceea ce vede culege si interpreteaza informatiile spre folosul sau.
    Unii dintre copiii mei au si facebook si blog. Tocmai de asta spun ca educatia e personalizata: unii stiu sa se foloseasca de uneltele astea virtuale, altii se vatama si nu au simtul masurii. De asta unora le dau libertate, pe altii inca ii mai protejez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. normal! depinde de varsta fiecaruia, ca n-o vrea elena sau grigo facebook ! :)))

      Delete
  6. Nu spun sa nu manance ce le place. Chiar eu cand le gatesc, ma straduiesc sa le fac ceea ce le place. Nu sunt insa pentru a alege placerea in detrimentul sanatatii (fie ea trupeasca sau sufleteasca).

    ReplyDelete
  7. nu cred ca, daca parintele face un lucru, repede trebuie sa-l faca si copilul. Un adult are dicernamant si prevede consecintele faptelor sale, pe cand copiii traiesc in prezent si nu au o intelegere a modului cum ceea ce fac azi ii influenteaza maine. Copilul traieste aici si acum, pentru placerea imediata, nu si-a dezvoltat nici autocontrolul, nici discernamantul(bine, sunt si adulti care inca stau in mintea copiilor, dar asta e alta poveste). Sunt activitati pe care le desfasoara adultii dar care sunt nepotrivite pentru un copil din cauza imaturitatii fizice sau psihice. Eu beau dimineata cate o cafeluta, dar nu le invit si pe fetele mele sa serveasca cate una impreuna cu mine fiindca, la varsta lor, cafeina le face rau. Am blog si cont de facebook, dar la varsta lor e normal si potrivit sa lectureze carti pentru a-si dezvolta vocabularul, sa invete, sa se joace singuri sau cu prietenii, nu sa stea pe facebook sau pe internet in general, fiindca nu au autocontrol si nici discernamant pentru a selecta informatiile. Poate ca acum sufera ca nu sunt ca ceilalti copii si nu fac ce fac ei, dar mai tarziu o sa le multumeasca parintilor ca i-au tinut din scurt si n-au fost lasati de capul lor.

    ReplyDelete
  8. Tu Irina, m-ai dat gata cu http://dulcecasa.blogspot.ro/2015/01/anul-in-obiective-lunare-ianuarie-2015.html

    ReplyDelete
  9. Ecaterina, tu ca medic, ce zici , conteaza la ce ora merg copiii la culcare si chiar si adolescentii? Sunt importante orele de somn pentru dezvoltarea normala a unui copil ?

    ReplyDelete
  10. pai vezi ca ai lacune aici ca mama, Eca (fetita ta , nu ? ) posteaza la ore imposibile pe blogul ei ...chiar daca e sambata sau vinerea.
    11.30 pm este ora foarte tarzie pentru un copil de varsta Ecai . la ora 9 pm ar trebui sa fie in pat. si-ti spun sincer, blog la varsta ei , pentru ce ?? fii-mea a fost nevoita sa-si faca facebook intr-a noua pentru ca tot ce se intampla la scoala era anuntat pe facebook. nu a avut nicio placere la genul asta de comunicare, cum nu are nici la comunicarea prin telefon , dar eu nu i-am interzis niciodata lucrurile astea ! sunt multe de spus ...

    ReplyDelete
  11. Ma faci sa zambesc: timerul bloggerului e aiurea si pe blogul meu. La 23.30 Eca doarme sigur, iar calcuatorul se afla cu altcineva. Niciodata nu posteaza la ora de care vorbesti.
    Daca veni vorba de postarile Ecaterinei, fii atenta ca acolo fictiunea e la ea acasa. Chiar ma distram cu fetele mai mari de jurnalul unei femei simple scris de ea: e plin de minciunele :) Cred ca nu intelege notiunea de jurnal, sau vrea sa se prezinte altfel decat este.

    ReplyDelete
  12. Fiecare copil e unic si tu o stii cel mai bine. Ce pentru fiica mea e normal (3 mese pe zi, adormit la 20:30, joi si vineri la 20:00 ca e obosita etc) pt altii nu e. De ex. sunt copii care inteleg ca o lume virtuala e falsa, inteleg ca nu e comunicare ci un minim de informare, dar cunosc altii care iau totul adevarat, si vor si ei masini/machiaje/haine ca altii si sufera pentru ca nu au cine stie ce.

    Tu decizi ce e mai bun pentru voi. Si pentru fiecare.

    Noi toti in familie avem dantura proasta (si mie si copilei ne cad bucati din smalt). Analize perfecte, sanatate impecabila (de 4 ani nici macar muci), igiena buna (nu exagerata) - asa ca urmarirea alimentatiei este absolut necesara pentru noi. Si i-am explicat de fiecare data: altii pot bea cola, pt dintii nostri nu bem, mami nu bea decat apa, doctorita a zis sa nu (mergem des la dentist). A gustat, a zis ca da, e bun dar la dinti nu e bun. Copilul copie si ce vede, asa ca i-am interzis lui tati si rugat verisoare sa nu vina cu asa ceva in casa/pe langa noi. Tati sufera dar nu imi pasa :D , verisoarele mele au inteles si au respectat asta.

    Poate nu e cel mai bun lucru dar cand am citit articolul asta m-am gandit la tine:http://bogdanstoica.ro/blogul/item/20426-lasa-l-dracului-de-facebook-si-invata-sa-faci-ceva-orice

    ReplyDelete
    Replies
    1. pai daca e genetic , n-aveti ce face , tot la carii se ajunge ! orice ati manca !

      Delete
    2. simplist mod de a gandi...

      Delete
    3. stii era o gluma in romanul lui Marin Preda , ,,Delirul", care mi-a ramas in minte (nu ca ar fi singurul lucru care mi-a ramas in minte din romanele lui Marin Preda :P ) zice ca era un doctor genial, dar șugubăț -nu mai stiu cum se numea - si vine unu'si zice: dom''le doctor, eu ce mananc aia cac, (adica probabil nu mai digera bine mancare )- si doctorul: pai, atunci mananca cacat " asta e simplist mod de a gandi ? fara suparare , am glumit ! pe cuvantul meu :) si ma siumplui de slava desarta...

      Delete
    4. Pai cam ca doctorul asta ai raspuns si tu (daca e genetic, orice ai manca n-ai ce face). Pentru carii daca ai factor de risc genetic, ce rost are sa mai adugi unul alimentar? Daca ai predispozitie genetica pentru tensiune arteriala de exemplu, nu-i totuna daca mananci sarat sau nesarat, dupa cum nu-i totuna daca mananci normal si dai afara nedigerat sau mananci cacat de la-nceput. Poate ti se pare mai clar exemplul asta cu cacatul, de te-ai gasit sa-l citezi atat de exact.

      Delete
    5. nu stii de gluma ...
      bine ca ai comparat hipertensiunea arteriala cu aparitia cariilor dentare...
      de guma de mestecat ai auzit sau nu vrei s-o folosesti ca e produs american ? orice fel de aliment mananci daca saliva ta este acida nu ai ce sa faci ! incearca totusi guma de mestecat, nu trebuie s-o mesteci mai mult de 5 minute dupa ce ai mancat ceva .

      Delete
  13. ce munca de detectiv a facut mihaela,altii chiar pierd vremea pe net :)))))))))) deci nu sunt singura

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) buna gluma !
      e simplu daca stii sa navighezi ...pe net ... uite, irina a dat reply la comentariul meu , am dat click pe numele ei afisat si mi-a deschis blogul ei , dulce casa , parca , acolo in dreapta ca si pe acest blog sunt cei pe care ii urmaresti pe net si era si eca , am dat click pe eca si am vazut blogul ei . asta s-a intamplat in niciun minut .
      cum am descoperit-o pe marea vietii - ecaterina , era la bloguri pe care le urmaresc si le plac celor de la razboi intru cuvant care acum , nu stiu de ce si-ai schimbat numele in cuvantul ortodox, pentru ca pe ei nu-I mai urmaresc pentru ca manipuleaza , am ramas cu cei pe care I-am luat de la ei si bineinteles care ma intereseaza , razvan codrescu, claudiu tarziu, corina negreanu, ramura inflrita si marea vietii . poftim ! comentariul acesta mi-a luat 2 minute . :)

      Delete
  14. Inclusiv si problemele genetice pot fi imbunatatite. Nu corectate, nu sterse cu creionul, dar o disciplina de viata (igiena alimentatiei, somnului, sufletului, cumpatare) pot ajuta enorm.

    Asa ca alimentatia si igiena orala sunt vitale pentru noi, pentru o dantura stabila. Si zic ca ce facem, facem bine, nu am avut nicio raceala in casa de 4 ani, nicio carie noua niciunul. Si mai sunt si alte probleme genetice in familie care prin educatie am reusit sa le tin sub control.

    Si mai e o componenta care deseori medicii o neglijeaza: bolile se leaga de conflicte /probleme in suflet. Poate ca suna exagerat ce zic, dar de multe ori rugaciunea m-a ajutat sa ma linistesc si sa degrevez un confict. Si 10 secunde de rugaciune ma ajuta! Si imbunatatirea starii de sanatate a familiei s-a vazut imediat cand am constientizat asta.

    ReplyDelete