Wednesday, October 1, 2014

Un model mai vechi...

... de program de somn (pana in jurul  de anului 1800): doua reprize de somn pe noapte, in loc de ceea ce suntem noi obisnuiti sa consideram normal, un somn neintrerupt de aproximativ 8 ore.

Un profesor de istorie a facut un studiu si a gasit numeroase documente care nu numai ca atesta acest program de noapte, dar demonstreaza ca nu era deloc iesit din comun, ci era o practica unanim acceptata.

Stilul de somn a suferit modificari substantiale odata cu aparitia electricitatii. De asemenea multi au considerat ca se produce o risipa de timp prin faptul ca somnul se intinde pe o perioada de 12 ore datorita "intermezzo-ului" respectiv.

Si in literatura bisericeasca (de care nu se aminteste in studiul domnului profesor) se regaseste destul de frecvent mentionata pauza asta in somnul de noapte, pe care suntem indemnati sa o folosim pentru rugaciune. Si randuiala veche a slujbelor, cu miezonoptica facuta cand o recomanda denumirea, indica acelasi ritm nictemeral cu care inaintasii nostri erau familiarizati.

Articolul concluzioneaza ca nu ar fi neaparat mai sanatos acest tip de somn. Eu ma gandesc totusi ca in felul acesta e mai probabil sa prinzi mult din somnul de dinainte de 0.00, comparativ cu tendinta celor care dorm neintrerupt de a se culca mai tarziu, cand isi termina ceea ce au de facut.

3 comments:

  1. asa dormeam in perioada de alaptare, si mult timp dupa. Cand mergeam la munca dupa asa o noapte (dormit 11-> 02 si 04 -07), eram f. obosita, aveam nevoie de 2-3 cafele.

    ReplyDelete
  2. Da, am gasit vorbind despre lucrul acesta (somnul in doua reprize) in cartea lui Grigore Leşe, Acum ştiu cine sunt. În Ţara Lăpuşului se practica rugăciunea de noapte.

    ReplyDelete
  3. Recomand cartea Dr Breus - The Power of When

    ReplyDelete