Friday, November 15, 2013

Ordine

Am fost intrebata cum mentin curatenia in casa si am raspuns ca secretul este ca eu insami sunt o persoana ordonata si i-am format si pe copii in stilul meu, iar acum totul e mult mai usor fiindca cei 4 mai mari ma si ajuta. Mi s-a cerut sa fiu mai explicita:
Buuun, deci trebuie sa astept sa creasca mai mari, si sa tot insist... si sa fiu eu organizata. In ce consta organizarea ta? Faci ceva in mod special pt asta? Sau pur si simplu e ceva innascut, si eu pot sa-mi iau adio :) "
Imi place sa organizez spatiul in care ma misc. Simt chiar ca pe o nevoie interioara sa urmez dictonul "A place for everything and everything in its place". Daca e ordine si curatenie ma simt bine dispusa si plina de entuziasm. Sotul meu ma mai tachineaza uneori: "Tu ma iubesti doar cand sunt vasele spalate :)" Poate rezonez prea usor cu ambianta, ar trebui sa ma las influentata mai putin de felul in care arata caminul meu.
Principalii dusmani ai ordinii in casa mea ar putea fi:

  • hainele: fiecare copil are dulapul lui de ordinea caruia e responsabil, in fiecare camera dupa usa am cuiere, sosetele pe care le purtam in ziua respectiva nu le insiram pe jos ci avem un cosulet special pt ele, am doua cosuri de rufe, spalam zilnic 1-2 masini de rufe, cum luam rufele uscate le si impaturim si le punem la loc, calcam strictul necesar purtarii pe cateva zile, hainele pastrate de la un copil la altul sunt depozitate in cutii mari de carton, ceea ce necesita o depozitare pe termen lung merge la tara in plase de plastic etichetate, ceea ce primesc triez imediat si dau mai departe ce nu-mi foloseste.
  • incercam sa nu lasam paturile nefacute (greu, mai ales pt cei cu ore de dimineata si care mai dorm o tura si la pranz)
  • incaltari: nu ma impiedic de pantofi cand intru in casa fiindca am la usa un pantofar imens cat un sifonier (si holuletul pare aerisit si spatios fiindca am folosit o nuanta deschisa de pal) in care stau incaltarile de sezon si papucii de casa, iar in debara, grupate in pungi, incaltari extra-sezon.
  • carti: au loc in bibliotecile de prin camere, cartile pt pici care sunt jerpelite sunt aruncate periodic, revistele care s-au tot adunat (cumparate de la scoala) si care vad ca inca le mai trezesc interesul le tin in bibliorafturi verticale de plastic, nu obisnuiesc sa cumpar carti decat extrem de rar, copiii cei mari imprumuta de la biblioteca (locuim aproape si merg singuri pana acolo), cei mici nu duc dorul cartilor cu activitati pentru ca pe coli albe sau resturi din caietele neterminate ale fratilor mai mari scriu, coloreaza (desene facute de noi sau de ei) si picteaza pe saturate.
  • jucarii-jocuri: toate jucariile din casa incap intr-un dulapior de 1,20/ 60/40 cm, de asemenea nu cumpar decat f rar (majoritatea sunt primite), cei mari nu prea se mai joaca (fetele mai deloc, doar Ionut are cutiile lui cu Lego), am aruncat de-a lungul timpului multe jucarii, fara sa intru in conflict cu posesorii, am subtilizat mai ales pe cele uitate pe care observam ca nu le introduc in jocurile lor (si nici nu m-au intrebat de ele vreodata), i-am mai sensibilizat cu povestioare despre milostenie si i-am trimis personal la copii sarmani cu cate o plasuta (si chiar s-au bucurat de bucuria acelor copii), au mai organizat si cu scoala vizite pe la orfelinat cu mici cadouri si astfel am mai rarit puzderia de plastice care ne invadau si pe noi in ajunul sarbatorilor.
  • alimente: am 2 frigidere, nu cumpar mai mult decat pot depozita, am o camara pentru conserve, stiu cat sa gatesc ca sa nu arunc apoi, ii invat si pe copii sa-si puna mai degraba portii mici de mai multe ori decat sa lase resturi in farfurie, nu cumpar zeci de flacoane cu suplimente nutritive pe care sa uit apoi sa le administrez, nu-mi place sa depozitez nimic pe masa sau blatul de bucatarie, nu rontaim intre mese (care sunt cam 4 pe zi), nu mancam in camera decat in mod exceptional
 Si timpul si energia trebuie chivernisite cu atentie: nu ma pierd in convorbiri telefonice fara scop, nu navighez pe internet uitand de ritmul pe care-l impune familia mea, nu privesc filme decat ff rar, nu mai fac decat vizite care coincid cu iesirea in aer liber a copiilor (cunoscutii mei locuiesc majoritatea la curte), caut sa-mi fac o schita de program si liste de obiective de pe o zi pe alta, sau pe termen mai lung astfel incat sa nu fiu nepregatita, incerc sa ma odihnesc putin in fiecare dupa-amiaza si sa mananc sanatos si echilibrat.
Imi fac timp insa pentru rugaciuni si lecturi duhovnicesti alaturi de copii aproape in fiecare seara, pentru a vorbi cu fiecare ce a mai facut la scoala sau despre nimicuri dulci cu cei mici, pentru plimbari zilnice, pentru lucru de mana, pentru a mai citi despre sanatate din surse neconventionale.

13 comments:

  1. Multumesc, m-ai inspirat suficient incat, de ieri, am pornit revolutia in casa :) Sa vedem cat ma/ne tine (pb mea fiind ca-s singura "contra" 3 dezordonati). Cu jucariile cred ca ai dreptate, am eu o pb, ce tine de patimile mele, cum zici (ca nu le pot da, pe motiv ca nu vreau sa sufere copiii, uitand ca unele tipuri de suferinta mai prind si bine). O sa incerc si eu sa-l conving pe cel mare (3 ani 10 l) sa mai doneze ceva copiilor sarmani. Desi presimt deja raspunsul :D Multumesc si post binecuvantat!

    ReplyDelete
  2. Foarte frumos articol si ,bineinteles, frumos program.
    Ganduri bune si doamne ajuta la tot ceea ce va propuneti.

    ReplyDelete
  3. Chiar ma gandeam azi ca n-as vrea sa fiu inteleasa gresit: casa mea nu e nici pe departe farmacie, dar e acceptabila :) si, datorita colaborarii generale (cu mic cu mare) nu se munceste peste masura.

    ReplyDelete
  4. Ma ajuta mult sa citesc cum te organizezintu, pentru a invata! As vrea sa ne spui cum gatesti, mai ales in post? Doamne ajuta si post cu bucurie!

    ReplyDelete
  5. si ce faceti cu hainele curente, de zi cu zi? Noi de ele ne impiedicam cel mai mult, si suntem doar 4. Numai hainele cu care imbrac zilnic pe afara copiii sunt 2 teancuri mari. Am incercat sa institui un dulap pt ele, dar nu reusim sa-l pastram ok, se aduna imediat mormane si hainele curente tot in sufragerie pe marginea canapelei se pun.... Multumim!

    ReplyDelete
  6. Cuierele despre care vorbeam preiau totul. Cand suntem acasa - geci, paltoane haine de strada, cand plecam - tinuta de purtat in casa.
    Sunt de fapt niste placi de pal pe perete pe care sunt infiletate cuiere metalice 4-6 buc/ placa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pai, de ex, la un copil de 1 an... izmene, pantaloni, jambiere, polar, geaca si caciula.... miici de tot... in cuier? Si daca are, sa zicem, 2 geci si 2 polare pe care le alterneaza... deja e morman... nu?

      Delete
  7. Simplifica putin.
    Gecile le alterneaza un copil de un an la modul urmator: atunci cand una se murdareste si nu se mai poate purta se pune la spalat si se scoate alta curata din dulap. Daca le alterneaza doar ca sa etaleze in fiecare zi alta tinuta e o problema.
    Caciula se poate pune pe maneca gecii.
    Izmenele pot fi si pantalonasi de stat prin casa (sau strampi + jambiere incasa si cand iesi ii dai pantaloni grosi).
    Ai mei nu prea stau la infofolit. Grigo a facut iarna trecuta fara strampi, doar cu sosete, si alea scurte si subtiri. Mai nou nu vor caciuli si ii mai si las fara. Vad ca pana acum nici nasul nu le curge.

    ReplyDelete
  8. Pentru toale mici de tot eu am niste cuiere separate
    http://raromecatona.blogspot.ro/2013/02/cuiere-ingenioase.html

    ReplyDelete
  9. Nu-i vb de etalat, insa io am, de ex, o geaca mai inchisa la culoare si mai uzata pe care le-o dau la joaca (si asa pot sa-i las sa se manifeste in voie, fara sa stau dupa ei sa "nu se murdareasca"), alta mia bunuta cu care mergem prin vizite, prin locuri de joaca, pe la biserica. Daca e vreme de tranzitie si azi e cald si maine frig, azi ai una mai subtire, maine una mai groasa. Iaca teancul. da, stiu, sunt varza la simplificari. De nu le aveam (am o gramada de haine primite, mai ales de bebe), era mai simplu (si iaca nerecunostinta :( ). Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bun. Haina aia mai buna o poti pune inapoi in dulap fiindca se presupune ca o poarta mai cu mila decat pe cealalta care-i facuta praf :))
      Variatiile de temperatura de la o zi la alta in zona in care locuiesc eu nu sunt asa de mari incat sa necesite tipuri diferite de geci. Eu abia acum am scos gecile groase la purtat. pantalonii grosi- grosi inca isi asteapta randul. Isi mai lucreaza si picii un pic termoreglarea :)

      Delete
    2. de acord, nici ai mei n-au trecut pe sube de iarna inca, e normal. In rest, cred ca tine de organizare ca mod de a fi (de a NU fi, pt mine). Imi mai zicea cineva de Fly Lady, dar mi se pare complet, complet SF pt modul meu de a fi. Multumesc pt timp si detalii!

      Delete
  10. Ecatrina, multumesc pt detaliere... Corina.

    ReplyDelete