Saturday, November 23, 2013

La tehnologie...

...proful le-a dat copiilor de facut un proiect dintr-un deseu metalic. Un rest de sarma si cateva margelute dintr-o clama de par s-au transformat rapid intr-un copacel desfrunzit.





 Nu stiu de ce, dar niciodata nu m-am implicat cu placere in proiecte din care rezulta obiecte inutile. Ii las pe copii sa mestereasca ceea ce le dicteaza creativitatea lor innascuta, dar mi-e peste mana sa ii stimulez eu in acest sens lucrand cot la cot cu ei. Nu am intrat niciodata firesc in jocul acesta a carui finalitate mi se pare cumva stearpa pentru mine (pentru ei e altceva: un exercitiu de indemanare si o provocare a imaginatiei). Din acest punct de vedere m-am regasit in cartea "Conceptul Continuum" in care e vorba de adulti care-si vad de preocuparile lor in timp ce copiii iau parte cat le permite varsta si priceperea la indeletnicirile cotidiene ale parintilor lor.

24 comments:

  1. E un copacel foarte frumos.
    Eu cred ca profu vrea sa le dezvolte creativitatea si e foarte bine.
    Ai putea sa spui ca arta este inutila?
    Mihaela

    ReplyDelete
  2. Arta de dragul artei, daca nu e inutila, cel putin contine in ea germenii desertaciunii. Uneori arta poate fi chiar nociva (ma refer la felul in care trezeste in sufletul omului patimile).
    Da, copcelul e dragut, dar cred ca nu mi-as decora niciodata locuinta cu asa ceva decat daca as putea sa-i gasesc si functionalitatea (de exemplu sa-l folosesc pe post de suport de chei pe etajera de pe hol)

    ReplyDelete
  3. Cred ca esti putin prea stricta.
    Arta nu e neaparat utila, ea pur si simplu ne infrumuseteaza viata. O muzica, un tablou cu siguranta nu sunt utile, dar iti pot aduce bucurie ascultand sau privind. Sa ne gandim la arta care chiar nu e nociva.
    Artistul , atunci cand creaza, cand cauta frumosul, de fapt il cauta pe Dumnezeu, numai in El se poate gasi perfectiunea.
    E adevarat ca un spatiu stramt te poate sili sa te debarasezi de orice lucru inutil. Daca as avea loc , eu as pastra copacelul si el mi-ar aduce aminte de copii atunci cand l-au facut. Si n-as pune chei pe el, pentru ca i s-ar duce tot farmecul.
    Tu nu le pastrezi desenele cele mai frumoase?
    Mihaela

    ReplyDelete
    Replies
    1. O vreme le-am pastrat, apoi mi-am dat seama ca niciodata nu ne-am uitat la ele. Viata are mereu lucruri frumoase cu care sa ma bucure in prezent, nu le caut niciodata in trecut.

      Delete
  4. Foarte fain l-=au facut. Chiar ii strici rostul daca il pui suport pentru chei.
    Arta este minunata pentru ca ne face sa observam explicit frumosul creatiei lui Dumnezeu. Si muzica la fel, scoate din copii ceea ce altfel ei nu ar fi scos (ma refer la muzica de calitate bineinteles).
    Nimic nu este inutil in lume, daca ar fi fost inutil , nu ar fi existat.

    ReplyDelete
  5. Hm...dar stiti cine se ocupa cu arta in Vechiul Testament? Se vorbeste despre fiii lui Dumnezeu si fiii oamenilor. Se pare ca fiii oamenilor erau cei care cantau la un fel de chitara si mai sunt cateva exemple, pentru ca arta a venit ca o necesitate de a umple un gol lasat de absenta lui Dumnezeu. Nu spun ca nu consum arta, dar spun ca fericiti sunt cei carora le e suficient sa isi umple inima doar de Dumnezeu.
    Sa nu fiu inteleasa gresit, nu am nimic impotriva artei, mai ales ca am ceva specimene prin familie :)
    Mama e pictorita si se pare ca una dinte fetele mele o mosteneste. Fata cea mare merge la lectii de pian si am lasat-o, dar i-am spus de la inceput profesoarei ca nu vreau performante, nu o aduc pentru concursuri, ci privesc acest lucru ca pe o forma de exprimare a emotiilor si ca pe o posibilitate de dezvoltare personala si de umplere a timpului liber cu altceva decat televizorul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact asa argumenteaza si protestantii lipsa psalticii si a icoanelor din cultul lor.
      In VT insusi David canta la " instrumente " parca din lemn.
      In NT iisus insusi dupa Cina cea de Taina canta laude Domnului.
      Nu cred ca se pune problema "suficientei umplerii inimii" fara muzica.

      Fata ce merge la lectii de pian este "expusa" artei indiferent daca face sau nu performanta.

      Delete
  6. niciodata nu am inteles prea bine ce inseamnafii lui Dumnezeu si fii oamenilor

    ReplyDelete
  7. Serafim Rose isi indruma ucenicii catre muzica si litaratura clasica pentru a-i indeparta de ceea ce uzual ofera TV si radio. El insusi era un consumator (tin minte ca avea ca preferata cantata 82 a lui Bach Ich habe genug) - asta din ce-mi aduc aminte, am citit viata lui acum 7-8 ani.

    Diana, cu siguranta e bine sa ia fata lectii de pian.
    Nu cred ca Dumnezeu ne cere sa ne ingropam talantii, un copil talentat trebuie sprijinit, cu atentie.
    Mihaela

    ReplyDelete
  8. Nu am spus ca nu vreau sa imi expun fata artei, ci ca, in momentul in care omul este plin de Dumnezeu, nu mai are nevoie de arta. Gheron Iosif de exemplu, nu si-a umplut inima fara arta? Muzica psaltica, este psalmodie, este rugaciune, nu arta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana, nu te mai chinui sa explici, probabil oamenii nu vor sa auda ca exista persoane care se pot lipsi cu desavarsire (fara regrete) de frumosul din exterior creat de mana omeneasca.
      In ceea ce ma priveste, cred ca nu am exagerat spunand ca arta poate fi chiar nociva (la fel de bine cum poate fi si constructiva) prin mesajul pe care il transmite si prin starile sufletesti pe care le induce.

      Delete
    2. Nu este creat de mana omeneasca pentru ca nu oricine are darul respectiv.
      Doar daca nu vrem sa vedem talantii celorlalti din diferite slabiciuni proprii firii nu recunoastem ca unii sunt mai inzestrati de Dumnezeu si altii nu in anumite privinte.

      Delete
    3. Probabil tu vorbesti despre ceva si eu despre altceva.
      In plus ai o viziune extremista in care negi implicarea factorului uman si hiperbolizezi efectele lucrarii "divine" cand spui ca nu e creat de mana omeneasca.

      Delete
  9. Muzica psaltica era arta vremii respective. In Bizant era "muzica populara" si se canta cu ajutorul unui instrument "tambura" nu stiu cum e in Romana, e un fel de buzuki cu brat foarte lung si cu corzi foarte moi fara delimitari.
    In slujbele Bisericii a intrat cand a avut acces in Constantinopol din alte parti mai rasaritene ale imperiului si obligatoriu doar voce. Chiar Sf. Ioan Gura de Aur indemnna bizantinii la folosirea ei.
    Exiista sfinti, deci oameni"plini de Dumnezeu" ce sculptau, pictau, cantau, psalmodiau.

    ReplyDelete
  10. MariaM, tocmai pentru asta a dat Dumnezeu acesti talanti unora: ca sa Il picteze pe Dumnezeu, ca sa Ii cante lui, etc. Nu am spus aici (si nici Ecaternina nu a spus), ca nu trebuie sa avem acces la arta. Dar sunt perfect de acord ca arta, in cele mai multe cazuri, devine periculoasa pentru suflet. Tu raportezi arta la Imperiul Bizantin, dar acolo era vorba despre a aduce slava lui Dumnezeu. In Sf Munte se pasteaza multe vestigii din acea perioada, nu e nimeni impotriva lor, dar eu vorbesc aici despre marii pictori, despre marii muzicieni. Majoritatea erau viciati (ca mic exemplu, Mozart era mason). Ce ii foloseste lui Van Gogh, sau lui Salvador Dali, sau cui vrei, ca e cunoscut de o lume intreaga si ca operele sale zunt vandute cu zeci de mii de euro, daca e in iad? PAna la urma, la viata vesnica raportez tot.

    ReplyDelete
  11. Cat despre fetita mea care ia lectii de pian, nu se pune problema de ingropat talantii, pentru ca nu imi pare a avea un talent deosebit in directia asta. Este la stadiul in care invata totul tehnic, dar nu mi se pare ca exceleaza. Dar se simte relaxata, se bucura sa le cante fratilor mai mici. Am acceptat sa se duca pentru ca sunt cursuri oferite de Clubul Elevilor si pentru ca nu vad un pericol in asta. A vrut sa mearga la cursuri de teatru pentru copii si am refuzat, asa ca nu am vrut sa ii ingradesc ceva ce nu imi pare, pentru moment, vatamator. Pentu ca este silitoare din fire, profesoara a pus , la un moment da, mai multa presiune pe ea, pentru ca a vazut-o ca poate si avea ambitii de concursuri. Copilul a inceput sa se simta stresat, drept pentru care, am purtat o discutie cu profesoara, in care i-am spus clar ca nu am adus-o pentru performanta, nu ma intereseaza in mod deosebit participarea la concursuri (doar daca Elena vrea, se poate duce) si vreau ca pianul sa ramana pentru ea o relaxare si, asa cum am mai spus, o forma de exprimare a emotiilor.
    Am fost zilele trecute la Prislop, la parastasul parintelui Arsenie Boca si am avut privilegiul de a-l unoaste pe domnul Valcea, cel care a stat pe langa parintele in ultimii 10 ani de viata. Acest domn este tamplar si l-a ajutat la Sinaia, la constructie. Ne povestea despre simtul artistic al parintelui, despre extraordinarul sau talent si pricepere in ceea ce priveste artele frumoase (parintele facant si facultatea de arte, pe langa cea de medicina si teologie). Dar acestea nu au fost intamplatoare, totul spre slava lui Dumnezeu a fost folosit (cine a fost la Draganescu, stie despre ce vorbesc). Dar prea multi "artisti" au picat in capcane periculoase. Eu cunosc o fata duhovniceasca, cuminte, care a renuntat la facultatea de Arte din Bucuresti din pricina decaderii morale de acolo, care ii atinsese si pe profesori. Mi-e si rusine sa va povestesc ce orgii se petrec zilnic acolo, in numele libertatii spiritului si in numele artei si "frumosului".
    De curand am citit despre o expozitie de fotografie in care erau reprezentate... anusuri. Intr-o cladire publica, sute de oameni se plimbau si admirau ditamai fotografiile cu fel de fel de anusuri pozate de foarte aproape... Asta asa, ca o paranteza. Oricum, inchei comentariile pe aceasta tema, pentru ca e un subiect care naste mereu replici si nu sunt interesata sa am eu dreptate. Sunt interesata doar sa imi pazesc copiii de vicii, asa ca, daca tot prindem putin timp liber, decat sa inventam fel de fel de obiecte bune la nimic, mai bine le invat sa tricoteze, sa croseteze, sa faca lucruri care le pot servi mai tarziu.

    ReplyDelete
  12. Dar de unde stiti voi frate cine e in iad ?:))

    Extremism este exact atunci cand negi in totalitate arta doar pentru ca nu reusesti sa recunosti frumusetea din unele parti ale ei.
    Nu toata lumea ce a primit talantii i-a inmultit, asta e clar dar unii chiar au reusit. Trebuie doar sa acceptam sa deschidem ochii .
    Daca Dumnezeu nu ar fi vrut , nu ar fi impartit aceste daruri.

    ReplyDelete
  13. Si tu din care afirmatie a Dianei ai tras concluzia ca neaga arta in totalitate? Te cam grabesti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact din prima :)) :

      "arta a venit ca o necesitate de a umple un gol lasat de absenta lui Dumnezeu"

      Dupa aceea explicatiile au mai indulcit putin .

      Delete
  14. Nu am afirmat ca acele persoane sunt in iad, am spus doar ca la nimic nu ii foloseste unui om ca este apreciat post mortem, daca el a ajuns in iad. Tocmai pentru ca se intrepreteaza gresit orice cuvant, consider ca e cazul sa ies din discutia asta. Nu neg in totalitate arta. Discutia pornise din alta directie. Nu are sens sa o continuam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Initial exact asta s-a afirmat : "Ce ii foloseste lui Van Gogh, sau lui Salvador Dali, sau cui vrei, ca e cunoscut de o lume intreaga si ca operele sale zunt vandute cu zeci de mii de euro, daca e in iad? "

      dar explicatiile au mai indulcit putin situatia. Parca mai au o sansa in final...:) (sper totusi)

      Delete
  15. Eu risc o continuare.
    Daca mozart a fost mason, copiii tai nu vor asculta sau canta Mozart?
    ar fi pacat pentru ca realmente a fost genial.

    (stiu ca oamenii duhovnicesti pot trai fara, da noi, astialalti, sau copiii in formare cred ca pot primi, e mult mult mai bine decat MTV . Si cred ca e un pas inainte avand in vedere ca majoritatea copiilor primesc MTV.)
    Mihaela

    ReplyDelete
  16. Nu intelegi...
    In masura in care latura intunecata a personalitatii autorului razbate in creatia sa in aceeasi masura contraindic contactul mintilor curate cu opera respectiva.
    Ideologia masonica nu cred sa fi fost pusa pe note de Mozart :)

    In alta ordine de idei, fiecare face pasi inainte de la stadii diferite. Pentru unii Mozart poate fi un regres.

    In plus, sunt pe lumea asta multi copii care se dezvolta armonios fara Mozart. Se prea poate ca unora chiar sa nu le placa. Asta nu ma face sa-i desconsider.

    ReplyDelete