Thursday, February 7, 2013

Concluzii personale...

... despre purtarea bebelusilor nascuti de mine :)

  • premergatorul a fost o investitie inutila 
  • cel mai fain dispozitiv de purtat (din semnalele pe care le-am primit de la bebeii mei si le-am tradus cum am stiut mai bine) raman totusi bratele, in care au incomparabil mai multa libertate si care se "ajusteaza" cel mai rapid la pozitia in care vrea copilul sa stea.
  • toti copiii mei au preferat de la o varsta plimbarile in brate cu "fata la public" si cu spatele la mine. Nu incetez sa ma intreb daca bebeii pe care-i vad la plimbare stand cu nasucul in pieptul sau pe obrazul purtatorului au atitudinea asta pentru ca asa au fost deprinsi. Oare ei nu sunt curiosi sa vada forme si culori noi din lumea de dincolo de geamuri?
  • pentru spatele mamei (dar si pentru treburile ei fara numar) cel mai grijuliu mi se pare wrapul, apoi slingul. Din pacate ai mei copii se plictisesc repede sa stea in aceeasi pozitie si se foiesc nemultumiti dupa primele 10-15 minute.
  • la urmatorul bebe, cand va fi, vreau sa incerc un mei tai, care promite mai mult in ceea ce priveste disponibilitatea mea in gospodarie.
  • n-are rost sa porti copilul de dragul purtatului daca doarme linistit in pat si are cine sa-i stea prin preajma
  • n-are rost nici sa-i refuzi experienta mersului de-a busilea. Elena chiar ma impinge cand vreau sa o iau in brate, fiindca a dat de gustul calatoriilor in 4 labe. O iau cu mine mai peste tot, imbracata gros si o las sa se invarta in jurul papucilor mei.
  • bebelusii au uneori nevoie sa fie purtati si cer asta prin tot limbajul lor corporal atunci cand te simt ca vrei sa pleci din preajma lor. Uneori nu e suficient sa-i porti, te vor intreaga doar pentru ei si jocul lor. Alteori nici nu te baga in seama ba chiar fug din calea avalansei de pupici cu care vrei sa-i acoperi. Au si ei treburile lor :)

16 comments:

  1. In urma cu cateva zile am decis si eu da ofer cuiva premergatorul pentru ca, in afara de primul copil, ceilalti nu au fost prea incantati de el. Stefan nu sta nici 5 minute in el. Asa ca, am eliberat spatiul si l-am dat.

    ReplyDelete
  2. URMATORUL BEBE?AI 6 SI MAI VREI SI ALTII????????

    ReplyDelete
  3. Aici e "domeniul meu", deci tre sa ma bag neaparat:
    - premergatorul da, inutil si incurca dezvoltarea normala (mersul de-a busilea)
    - ref la "cu fata la public", imi permit sa dau un link u dezavantajele si alternativele acestui tip de purtat(e de pe siteul meu, dar sper sa fie inteles ca atare, adica info si nu spam; daca tu-l vezi reclamma, te rog sa-l stergi): http://www.wrapsling.ro/nu-purta-copilul-cu-fata-spre-exterior.html
    - nu prea vad de ce un mt ar fi mai ok ca wrapul sau slingul in "gospodarie", avand in vedere ca din mt nu poti sa scoti copilul fara dezlegare, ca la wrap sau sling. chiar daca se leaga mai usor, mie pt in casa nu mi se pare solutia cea mai rapida
    - purtatul traditional (vezi Conceptul de Continuum al lui J. Liedloff) este recomandat a fi cat mai mult spre continuu cand bb nu se taraste... dupa ce se taraste, atata timp cat nu protesteaza, e normal sa-l lasi sa exploreze. La fel de ok mi se pare (mie personal, altii zic altceva) sa-l lasi sa doarma jos daca e multumit asa).

    ReplyDelete
  4. pentru ca iti lasa mai mult loc in fata la maini, de asta m-am gandit ca e mai ok. Nu ma refeream la scos-bagat copilul in sling. ci la lucratul pe langa oale fierbinti, curatat legume, spalat vase samd.

    ReplyDelete
  5. Am inteles ce scrie in linkul respectiv. Niciodata nu am avut un device special de purtat cu fata la public si nici nu as lua. E vorba de tinutul copilului in brate cu fata spre exterior, ca intr-un scaunel, cu o mana sub fundulet si coapse si cu spatele sprijinit de pieptul meu. E pozitia pe care si-au ales-o singuri cel mai des.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, inteles. Asa, prin casa, si eu ii tin astfel. In locuri straine, insa, numai cu fata la mine

      Delete
  6. hm, la oala fierbinti io una nu m-as baga deloc cu bb in fata, doar cu el in spate... si acolo cu precautie. Nu prea inteleg, oricum, nici ce intelegi prin "mai mult loc liber la maini"... bebe tot atata loc ocupa la pozitia burtica pe burtica, indiferent de carrier. De asemenea, e de luat in calcul ca un mt clasic (nu cel din wrap tesut, ci din bbc cu alta structura) e recomandat DUPA 6 luni, deci nu stiu cat de mult te-ar ajuta. Doar daca te-ai gandiot la purtat in spate. Wrap tesut ai? Nu te impaci cu el?

    ReplyDelete
  7. Ocupa in sarcina tot atata loc, dar nu spre torace (unde e cand il tin in sling), ci mai jos, in abdomen. Mai mult loc la maini ca sa poti face manevrele obisnuite in gospodarie fara sa atingi copilul de obiectul pe care il ai in mana.
    Ex: framanta paine cu copilul in sling si apoi cu el in mt. si vei vedea cat face "locul liber la maini"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu. E chestie de impresie, ca slingul ii distribuie greutatea asimetric. Repet, el acelasi loc il ocupa, la aceeasi inaltime, in orice carrier, pt pozitia in fata (nu la sarcina ma refeream, ci la pozitionarea copilului "burtica-pe-burtica", indiferent de dispozitiv). Si in sling poti sa-l lasi mai jos. Te cred, insa, ca umarul ala ti se pare mai incomod (asa si e, de fapt, dar e din cauza distributiei greutatii). Personal nu framant nimic cu el in fata :D Ori in spate, ori jos...

      Delete
  8. :( am sters din greseala un reply

    ReplyDelete
  9. Doamne ajuta! ptr purtatul unui bbe de2 luni juma wrap-ul ar fi ok?si stiti dc e de preferat cel elastic? pana acum mi s a parut un moft dragut, dar la al 3-lea bebe e musai de cumparat, pt ca ceilalti 2 ma vor cu mainile libere, iar bebe 3 e in perioada colicilor si numai in brate sta muuuulte ore pe zi.plus ca mi se pare un mijloc mai safe de plimbare sau l cumparaturi, intrucat ea nu sta decat vreo 5 min in carut.
    si inca o intrb- se poate alapta in wrap? asta fiind cea de a doua probl ptr care suntem toti consemnati in casa, ea dorind sa suga si la 10-15 min

    ReplyDelete
  10. Cel mai bine ar fi sa o strigam pe Ilinca :-)
    cred ca e bine cu wrapul fiindca vine mai strans pe copil controlandu-i pozitia mai bine. Slingul se cam balanseaza comparativ cu el, mai ales cand te apleci sa ajuti copilul mai mare.
    Elastic fiindca nu tre sa-l reglezi atata si pui si dai bb jos mai repede.
    Cred ca se poate, nu am probat, vezi ca sunt filmulete demo pe You Tube (scrii breastfeed wrap si apar o multime de mamici dornice de a te ajuta)

    ReplyDelete
  11. he he, s-a auzit strigarea pan' la Iasii mei.
    Anca: la 2 luni jum sunt ok si elasticul, si tesutul. Diferenta e ca elasticul se leaga ceva mai usor. DAR are si durata de folosire (si de viata) mai scurta (dupa 7-9 kg, in functie de producator, devine incomod). Se poate alapta in wrap, da (eu numai in wrap sau culcat alaptez :) ). Sa treaca repede perioada dificila si sa-ti traiasca toti 3!

    ReplyDelete
  12. multu mult pt info! o sa incercam cu unul elastic pt inceput, intrucat am inteles ca ar fi mai usor de legat.cu greutatea nu-i bai, cea mare de 3 ani are abia acum 11 kg, iar flacaul are 10 kg la 2 ani. cred ca i pot purta si pe ei :) anyhow va multumesc again ptr rapiditate si claritate!

    ReplyDelete