Saturday, October 1, 2011

Suplimente cu calciu în timpul sarcinii

          Despre ginecologii care interzic cu stricteţe suplimentele de Ca în timpul sarcinii, mai ales la femeile care anterior au carenţă obiectivată prin examene de laborator, nu pot spune decât că nu gândesc. De vreme ce este unanim acceptat că necesarul zilnic de calciu pentru o femeie gravidă este de 1000- 1500 mg, nu înţeleg de ce se scandalizează dacă o parte din el provine din tablete. Gândiţi-vă mai ales la primele luni de sarcină când femeia nu se poate alimenta ca la carte. Unele mănâncă doar castraveţi acri cu pâine, altele mănânca lactate, dar le varsă imediat după ingestie  ... Din care "3-4 porţii de alimente bogate în Ca" să ia deci cele 1000 mg de calciu de care se spune aici . Dacă aportul alimentar e inadecvat, oasele mamei devin cea mai împortantă sursă de calciu pentru nevoile fătului. Am afat de curând că riscul de preeclampsie scade semnificativ la mamele care iau suplimente alimentare cu Ca (de aici ), că doza maximă permisă este de 2500 mg (citiţi ), cu tot cu ce provine din alimente şi că sunt eficiente produsele care au şi magneziu şi zinc datorită raportului optim între cantitaţile de minerale (proporţia magică ).
           Pentru cine nu agreează ideea de "pastile" există soluţii naturiste, de exemplu reţete pe bază de coji de ouă de ţară.
Credit: Free images from acobox.com

13 comments:

  1. Un articol foarte de folos, pentru ca eu am lipsa de calciu dovedita in urma analizelor si cum mamanc mai nimic, ma simt din ce in ce mai rau. Ma incurajeaza ideea ca pot sa iau suplimente.

    ReplyDelete
  2. Si eu am avut astfel de probleme si la una din sarcini, la sfatul d-lui Dr Pavel Chirila am luat calciu de la Wallmark. M-am simtit mai bine numai ca la nastere a fost mai greu cand sa iasa capul fetitei. Si asta m-a dus cu gandul la o matusa care luase calciu in timpul sarcinii, la inceput, si la nastere a avut ruptura de perineu destul de mare. Poate ca este binevenit calciu in sarcina dar nu in primul trimestru.
    Anca M

    ReplyDelete
  3. si anemia la mama trebuie avuta in vedere si tratata, pentru ca fatul sa se dezvolte normal...

    ReplyDelete
  4. De anemie se ocupă ginecologii, dar de lipsa de Ca nici că le pasă, deşi, după câte am văzut pe pielea mea, dă simptome dintre cele mai neplăcute.
    O naştere laborioasă poate avea o mulţime de cauze. Dacă te gândeşti la osificare, să ştii că ea are loc tocmai în ultimul trimestru de sarcină, deci n-are legătură cu Ca luat în primul trimestru. Nu cred că ar putea lua cineva responsabil atâta Ca încât să se-nchidă fontanelele fătului. În timpul travaliului modificarea poziţiei oaselor cranine este unul din factorii care ajută "negocierea" capului cu canalul pelvian.

    ReplyDelete
  5. Mie mi-a prescris medicul ginecolog calciu in ambele sarcini, insa numai pana pe la 28 de saptamani. Luam calciu cu magneziu si zinc cate 10 zile pe luna si a fost bine asa... si analizele erau bune si nici probleme la nastere nu am avut (cel putin nu din cauza calciului). In cea de-a doua sarcina am facut chiar si cateva perfuzii cu calciu in primul trimestru pentru ca nu puteam lua pastilele din pricina greturilor.

    ReplyDelete
  6. Draga Doamna, sunteti bine? Va ca nu ati mai postat nimic de vreo 2 saptamani...Sper ca totul e in regula. Cu drag, Maria, caransebes

    ReplyDelete
  7. Dragă Ecaterina, sper ca eşti bine...
    Maica Domnului să te aibă în paza şi rugăciunea ei!
    Doamne ajută!

    ReplyDelete
  8. Buna ziua,
    Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa sustineti proiectul pe care l-am inceput "Sa fim oameni...".Doresc sa puneti un banner pe blogul d-voastra.
    Va multumesc pentru intelegere!
    Impreuna putem schimba vieti
    Atept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail placintavlad@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Doamne ajuta! V?ati schimbat blogul? Aveti alt blog? Vad spre intristarea mea ca nu mai scrieti nimic...Cel putin eu astept pareri despre noua sarcina mai ales ca si eu acum sunt insarcinata in 7 sapt cu al 2 lea bb! Mi-ar parea rau sa fi renuntat la scris, o faceati ff fff bine si aveam multe de invatat de la dvs! Cu drag, Mirela!

    ReplyDelete
  10. Am descoperit blog-ul dvs., dar nu am avut timp sa-l citesc pe tot. As dori sa va intreb ce parere aveti dvs. despre vaccinurile "obligatorii"? V-ati vaccinat copiii? Am citit multe articole despre aceste vaccinuri controversate si nu stiu ce sa mai cred...Oare e bine sa ne vaccinam copiii si sa ne punem nadejdea in Dumnezeu? Iris

    ReplyDelete
  11. Eu, ca femeie care a pornit de la 40 de kg in ambele sarcini si nu a luat niciun supliment de vitamine, minerale sau mai stiu eu ce, dar am avut o alimentatie foarte echilibrata si aleasa cu atentie, nu prea vad de ce trebuie sa sustinem mai intai suplimentele, in loc de a alege altceva. Susanul e o sursa minunata de calciu bun (rasnit sau facut lapte), care merge unde trebuie, frunzele de patrunjel, migdalele si nucile, exemplele pot continua.

    Nu sunt neaparat impotriva suplimentelor, dar sunt convinsa ca Dumnezeu ne-a lasat tot ce trebuie pt o viata sanatoasa.

    Post cu pace si bucurie,
    Magda

    ReplyDelete
  12. Si eu am probleme cu calciul si magneziul, am avut de cand ma stiu si sunt acuma insarcinata in 22 de saptamani. Problema e ca am luat zilnic cate o tableta de calciu si una de magneziu, iar doctorita de familie mi-a zis sa ma opresc, sa iau cum ati zis mai sus 10 zile si alternativ. Am incetat sa mai iau calciu si am inceput sa am dureri in gamba, acei carcei destul de durerosi, inclusiv in timpul somnului. A mai patit cineva asa? Ce masuri ati luat?

    ReplyDelete
  13. carceii sunt de la lipsa de magneziu,din cate stiu eu.

    ReplyDelete