Wednesday, September 28, 2011

O binecuvântare ciudată

          Am aflat aseară că părintele Adrian Făgeţeanu a adormit în Domnul. Deşi l-am văzut deseori, nu am discutat cu sfinţia sa niciodată. Era mereu înconjurat de mulţime de credincioşi care-l aveau la mare evlavie. Îmi amintesc unica mea întâlnire faţă către faţă cu el. Acum 2-3 ani l-am văzut pe prispa mănăstirii, ceva mai liber ca de obicei. Fiind gravidă, mi-am zis să iau şi eu o binecuvântare de la părinte pentru o naştere mai uşoară. Am urcat treptele şi i-am zis: "Blagosloviţi!" cu obişnuita plecăciune. În loc de a-mi însemna creştetul cu semnul crucii, părintele a luat o cruce de lemn de pe masa lângă care stătea şi m-a lovit cu ea atât de tare, de-am crezut că mi-a perforat scalpul. M-am ridicat îngrozită şi instinctiv l-am oprit pe Ionuţ să se aplece pentru a-i săruta mâna părintelui. "Vezi că te loveşte!" i-am zis şi l-am tras de mână. După episodul acesta m-au chinuit multe feluri de gânduri. Chiar aşa, dacă părintele e văzător cu duhul,  gestul lui aparent nebunesc (a la Teofil nebunul pentru Hristos) are o semnificaţie sumbră pentru mine. Nici azi nu ştiu ce să cred ...

7 comments:

 1. :) nimic iesit din comun, era un gest cu care noi, cei ce-l stiam, ne obisnuisem. mai ingrijorator pt noi era cand nu ne facea nimic :)

  ReplyDelete
 2. Iarta-ma, te rog ...

  Nu stiu daca ai facut bine scriind asta pe blog (poate am interpretat eu gresit tonul postarii).
  Presupun ca ai cerut deja parintelui tau si parintelui duhovnic cate o parere. De aceea cred ca ar fi bine sa incerci sa-ti lamuresti aceasta nedumerire intreband si alti parinti cu experienta (pe care-i intalnesti prin pelerinajele pe care le faci la manastiri).

  Modul acesta de binecuvantare cu o cruce de lemn l-am primit si eu de la unii parinti, de aceea nu mi se pare neobisnuit. Binecuvantarea "apasata" a parintelui Fageteanu ar fi putut fi si o slabiciune a varstei foarte inaintate (nu si-a dat seama ca te-a lovit prea tare).

  ReplyDelete
 3. M-aţi mai liniştit. Se pare că n-a vrut neapărat să-mi dea de înţeles că voi avea de purtat o cruce zdrobitor de grea.

  ReplyDelete
 4. de-a dreptul stupefiant____

  ReplyDelete
 5. am citit ca staretii de la Optina dadeau binecuvantari in felul acesta celor bolnavi, si acestia se vindecau

  ReplyDelete
 6. Binecuvantari asemanatoare a primit prietena mea de cateva ori. Prima data a fost pe neasteptate si s-a speriat, apoi chiar s-a bucurat de cucuiele respective.
  Acum ii plange sufletul ca a plecat de langa noi.

  ReplyDelete
 7. Acum înțelegi gestul, cred. Atunci a sădit Domnul în pântecele tău suflețelul Elenei... "și prin sufletul tău va trece sabie"...

  ReplyDelete