...de impedimentele pe care le aduce in viata unei fete dintr-o familie mare in acceptarea de a naste si creste multi copii. Ar trebui insa apreciata si partea plina a paharului, si anume in ce fel usureaza o familie numeroasa decizia fetelor de a avea la randul lor prunci dupa voia Domnului.
In primul rand, mai ales daca a fost o familie numeroasa "on purpose", fata respectiva are o educatie anume despre cum sa se raporteze corect la natalitate ca opera a Creatorului in primul rand si va intelege in alta lumina conceptul sacrificiului matern.
Daca a simtit bucuria jocului si rasetelor in casa, a incurajarilor venite de la frati, a impartasirii trairilor cu cineva de varsta apropiata din familie, isi va dori cu siguranta si pentru copiii ei sa reediteze aceste amintiri frumoase.
Foarte importanta mi se pare si experienta vie legata de cresterea si evolutia unui copil pe care o familie numeroasa o confera mai ales surorilor mai mari. Odata devenite mame vor fi mult mai sigure pe ele si vor avea la indemana in memorie repere concrete si nu doar teoretizarile didactice ale celor care scriu carti de parenting si puericultura.
De asemenea vor sti din experienta ca toate conflictele intre frati, de la mici intepaturi cu vorba pana la trante serioase, nu sunt ceva nemaivazut, nu sunt un capat de tara, nu reprezinta un rau ireparabil si nu au puterea de a sterge definitiv dragostea intre frati asa cum isi promit grav atunci cand sunt mici. Vor trece deci ca mame (mai usor decat am facut-o eu, coborata direct camera in care stateam singura cu pildele Patericului intr-o casa plina cu copii care mereu aveau cate ceva de impartit) mult mai usor si cu alta rabdare peste razboaiele intra-familiale intre copii.
Nu in ultimul rand traiul intr-o familie mare are beneficiul de a te scuti de efortul sisific depus pentru a sparge presiunea tiparelor sociale despre familie. Adica deja provii dintr-o familie numeroasa, acesta a fost firescul vietii pentru tine si cu greu poate cineva sa te intimideze ca esti neobisnuita/ciudata ca vrei o familie mare. Unde mai pui ca si parintii te vor sustine, stiind exact prin ce treci si cata nevoie de ajutor ai, nu cum fac multi alti parinti care isi streseaza si ei in plus fetele cu critici, reprosuri, sugestii de contraceptie si invitatii la avort.
Pana la urma eu zic ca e un avantaj sa fi crescut in familie numeroasa pentru Domnul, chiar daca n-o fi fost totul roz in viata. Voi cum credeti?
De acord, fara doar si poate. :)
ReplyDeleteCateodata ma intreb de ce Maria (6 ani) vrea doar 4 copii, si de ce Ana (10 ani juma') , care e un fel de mama 2- vrea 10 :)). Ana ma ajuta foarte mult, si sincer cred ca o face cu placere maxima. Cred ca are spiritul matern f bine intiparit. Altfel, nu imi explic. De când a inceput sa se invarta pe lângă mine a fost f responsabila si dedicata. Inainte sa devina "copil mijlociu", era taaare răutăcioasa si egoista. Maria si Simion au schimbat-o f mult, si chiar cred ca o completează si o ajuta sa crească sănătos.
Mi se pare cel mai înțelept sa nu își dorească ceva anume, ci cu multa răbdare, seninătate și rugăciune sa ceara de la Dumnezeu ce dorește El pentru ea/el. Uitandu-ma în urma, asta ar fi fost singura cale care m-ar fi odihnit.
ReplyDeleteIntr-adevar!
DeleteIndiferent daca va avea (multi) copii sau nu.
Sau indiferent daca va putea avea macar un copil sau nu.
Aceasta e singura cale ziditoare.
Din ce am vazut in jur unee fete din familii numeroase resping maternitatea sau o accepta foarte tarziu pentru ca au fost supraresponsabilizate de parinti. Li s-a furat copilaria si li s-au pus pe umeri indatoririle unor parinti responsabili care fac copii si asteapta sa ii creasca altii.
ReplyDelete