Wednesday, November 24, 2021

Toate...

... trucurile comportamentale posibile invatate de la psiholog nu rezolva decat partial problema relatiilor cu persoane toxice. Dincolo de ceea ce fac sau spun acesti oameni aflati in intuneric, gandurile lor, poate mai toxice decat ceea ce isi permit sa exprime, in functie de intensitatea lor, ajung sa ne corodeze in mod nevazut starea de echilibru sufletesc sau chiar sa ne perturbe evenimentele concrete pe care le traim. Singurul capabil sa dezamorseze lucrurile la nivel subtil este harul adus de rugaciune. 

3 comments:

  1. Foarte adevărat! De multe ori am simțit acest lucru, deși la prima vedere nu pare logic.. Părinții mei, persoane toxice, fără Dumnezeu, care nu au niciun respect pentru mine, desi am o familie, o profesie etc, imi transmit o stare negativă, un dezechilibru sufletesc. Si asta în mod frecvent. Totul s-a agravat dupa terminarea Facultății, când am decis să ma stabilesc în altă țară. De multe ori ma trezesc cu ganduri sau idei, cu un fel de tulburare care nu-mi aparțin.. Poate nu ma exprim bine, dar cred ca tu intelegi ideea, Ecaterina. Si da, am simțit si eu ca numai harul ceresc si mila Domnului pot să transforme toate astea în pace și bucurie.. Multumim pentru postare! Foarte subtilă, ca multe alte postari de-ale tale!

    ReplyDelete
  2. Saptamana trecuta vorbeam la telefon cu o ruda si altcineva a interceptat discutia, revoltandu-se peste masura si enervandu-se pe interlocutorul meu. Am increcat sa pun niste limite acelei persoane, subliniind ca nu e cazul sa se implice emotional,apoi mi-am vazut de drum. Dupa un sfert de ora ma suna din nou ruda respectiva "draga, de cand am vorbit cu tine mi-a venit brusc rau si chiar mancam ceva si mi-a ramas in gat". Nu i-am mai spus ce si cum, dar o gura de apa si cateva sfinte cruci au facut minuni.

    ReplyDelete
  3. Mie mi-a fost intotdeauna teama sa abordez astfel de subiecte mai ales cu persoane care merg la biserica si se considera foarte credincioase. Deoarece atunci cand am incercat sa spun ceea ce mi se intampla, mi se spunea ca nu se poate asa ceva daca te spovedesti si impartasesti des. Insa traiesc si am trait asemenea lucruri de ani de zile. Pe mine ma poate durea brusc capul, niste dureri cumplite, cu stari de voma, am senzatia ca ma sufoc, casc in continuu. Si asta se poate intampla dintr-o data, inainte cu cateva minute sa ma sune o persoana toxica, sau la cateva minute dupa o discutie avuta cu o astfel de persoana, sau alteori, fara a vorbi deloc cu cineva toxic in ziua respectiva (dar fara sa vreau si fara vreun motiv anume, acea sau acele persoane toxice care fac parte din viata mea si pe care nu am cum sa le indepartez din viata, imi apar dintr-o data in fata ochilor si imi amintesc brusc cat sunt de enervati pe mine, ce nu le-a convenit dupa ultima discutie etc). In acele momente de durere intensa si brusca de cap, daca sotul meu nu e langa mine, trebuie sa il sun imediat sa ii spun ca imi e rau si ca trebuie sa imi spuna Tatal nostru de multe ori. Uneori si copiii spun pentru mine in acelasi timp cu noi. Ceea ce ma surpinde inca si azi, desi traiesc asta de ani de zile, este faptul ca toti cascam foarte tare, timp de cateva minute cand spunem rugaciunea. Dupa cateva minute, dupa rugaciune si multe cruci facute, totul trece, ca si cand nu a fost nimic. Iti multumesc inca o data, Ecaterina, pentru ca ai deschis acest subiect! Acum ma simt mai usurata si mi-am dat seama inca o data de lupta neincetata si crancena pe care o avem cu fortele vazute si nevazute! Mila Domnului peste noi si Maica Domnului sa ne acopere pe toti cu Sfantul Sau Acoperamant!

    ReplyDelete