Friday, August 2, 2019

In pravila...

...bisericeasca se accepta casatoria fetelor de la minim 16 ani. Analizand evolutia fetelor in general am observat ca majoritatea au un puseu de maturizare a caracterelor sexuale in jur de 14-15 ani. Tot in perioada asta au si un comportament aparte: exuberante, extravagante, expansive, sau dimpotriva, melancolice, visatoare de tip emo, ele vor la nivel subconstient sa atraga atentia, desi niciuna nu ar admite ca motorul atitudinii lor e unul hormonal. Parintii in general aleg sa treaca sub tacere subiectul in loc sa incerce sa isi invete copiii cum sa isi gestioneze aceste impulsuri. Cei mai puritani pun prea multe sub semnul vinovatiei, cei mai libertini nu ofera suficienta indrumare.

Fiindca nu accepta pacatul ca normalitate, dar nici nu ingradesc libertatea omului silindu-l sa isi nege latura instinctiva in mod absurd, parintii bisericesti binecuvinteaza si casatoria la aceasta varsta frageda. Nu este un abuz, este o alegere inteleapta a unei cai care sa nu duca la moarte sufleteasca. Putini sunt insa cei care pretuiesc curatenia sufleteasca si inteleg binecuvantarea care vine in casnicie din pazirea ei. Chiar si in familiile crestine se consimte in mod tacit la o prietenie in care sunt partial "pregustate" intimitatile fizice, fiindca oamenilor li se pare acest lucru mai putin jenant decat a logodi/marita o fata la o 16 ani. Asta doar pentru ca gura lumii ne pare mai importanta decat invatatura bisericii...

Ma simt destul de prost sa scriu aceste lucruri eu, pacatoasa, dar am zis ca macar cu gura sa marturisesc adevarul.

3 comments:

  1. De acord. Istoric, fetele se casatoreau pe la 16 ani. In Franta, prin anii 60 fetele se puteau casatori legal de la 15 juma'te! E foarte greu pentru fete, intre sentimentul pacatului, anxietatile mamei si presiunea societatii. Ramane rugaciunea mamei, mai ales cand fetele nu se mai roaga. Aveti niste sfinti preferati? Doamne, ajuta!

    ReplyDelete
  2. Da, mai multi. Cred ca daca i-as cunoaste mai indeaproape, i-as indragi pe toti. Asa, ma limitez la cei despre care am auzit mai multe😊

    ReplyDelete
  3. problema e ca nu te cununa decat la 18 ani si nici atunci nu e tarziu insa din pacate se pune pe primul loc scoala si vartsta 24 ani sau chiar mai mult...si mie mi-ar placea ca fetele sa se casatoaresca la 18-19 ani cu baietii crestinii care sunt pt.nasterea de prunci si acceptarea curcii in castorie..Doamne ajuta-ma si pe toate mamele!

    ReplyDelete