Tuesday, August 6, 2019

Pastilele cu iod...

...se dau preventiv in zone contaminate radioactiv  pentru ca tiroida sa fie saturata cu iod de origine controlata si nu cu iod provenit din inhalarea prafului radioactiv. Nu cumva mult laudata sare neiodata e un factor care creste susceptibilitatea absorbtiei si retinerii iodului radioactiv? Eu cred ca da. Daca iodul din tiroida nu provine din sarea iodata va fi completat prin preluarea iodului pe cale digestiva si respiratorie din mediul toxic in care traim (eu chiar traiesc in apropiere de o centrala nucleara de a carei siguranta ma indoiesc).

7 comments:

  1. Deci recomandati intoarcerea catre sarea iodata? O folositi in bucataria dumneavoastra ? Trebuie citit un pic, poate ajungem mai multi impreuna la o concluzie.

    ReplyDelete
  2. Eu, una, voi cumpara din nou sare iodata. Fiecare sa isi cantareasca decizia. Nu imi pot asuma o recomandare generala.

    ReplyDelete
  3. Să știți că eu am lucrez in domeniul monitorizării mediului, inclusiv radioactivității. Mediul toxic de care vorbiți nu includ probleme cu nivelul radiațiilor la noi in țară! Calitatea aerului într-adevăr e o problema insa nu radiațiile. Luați decizia de a consuma sare îndată ținând cont de acest aspect. Delia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iarta-ma, dar nu inteleg.
      "Luați decizia de a consuma sare îndată ținând cont de acest aspect."
      De a consuma indata sare iodata sau neoidata?
      Multumesc

      Delete
  4. Te-as ruga sa detaliezi, daca timpul iti permite. Locuim aproape de Kozloduy

    ReplyDelete
  5. M-ar interesa mai exact daca in apropierea acestei centrale exista cresteri ale iodului radioactiv in atmosfera.

    ReplyDelete
  6. La noi ni s-au dat, gratuit, pastile de iod. In firma avem puse la indemana, de 2 ani. Suntem la mai putin de 100km distanta de centrala si reactoarele au intrat in procese de inchidere datorita micro- fisurilor detectate. M-a uimit ca procesul dureaza inca 3 ani pana la inchiderea totala si belgienii o lasa ca atare.
    Germania are program de inchidere completa a reactoarelor in urmatorii 3-4 ani, e plan din 2010 inceput ca trecere pe energie verde (mai putin riscanta pt populatie) - sper ca informatia sa ajute pe cei speriati de un eventual accident nuclear. Sunt pasionata de subiect si cred ca nu e posibil datorita maturitatii tehnologiei (desi un cutremur puternic poate lovi grav orice tehnologie, vezi fukushima, si chiar si asa s-au imbunatatit de la fukushima incoace si inchis si multe reactoare in lume, iar in germania riscul de cutremure e f. mic).

    Altfel, ca o pasionata de Cernobil (un vis de acum 20 ani era sa vizitez Pripiat, in continuare sper ca intr-o zi o sa vizitez dar nu mai e asa mare curiozitate ca in anii de facultate), asa ca am citit prospectul la pastilele de iod. E o diferentza intre ce contine sarea iodata si ce contzin pastilele date in caz de incident nuclear, si anume concentratia. Sarea iodata concentratii mici de iod, suficient utilizata de corpul nostru zilnic in productia de hormonii tiroidieni, pe cand pastilele alea vin cu doze f.mari.

    Altfel, iti raspund eu ca langa centrele nucleara din Belgia /Olanda/Franta nu s-au semnalat crestere de iod radioactiv in atmosfera, teste facute de Greenpeace la distanta si de 2-4 km.
    P.S. nu mai stiu situatia in romania pt ca am plecat de mult timp, acum 10 ani o prietena buna lucra la Cernavoda si o tot intrebam, ea mi-a explicat cum s-au schimbat masurile pt ea, gravida).

    ReplyDelete