Wednesday, May 11, 2011

Rugaţi-vă neîncetat ...

           Rugăciunea nu se săvârşeşte numai când stai la rugăciune, ci dacă îţi ţii mintea şi inima îndreptate spre Dumnezeu şi încordate, te afli tot în rugăciune, în orice situaţie vei fi. Pravila rugăciunii se face când îi vine timpul, dar cealaltă stare de rugăciune îşi are drumurile ei. Calea ce duce spre dânsa este deprinderea de a ne aminti totdeauna de Dumnezeu şi de ceasul cel din urmă împreuă cu judecata care îi urmează. Iată orânduieşte-ţi în acest chip cele lăuntrice şi totul va merge bine. Asta va fi lucrarea de a închina înăuntru orice pas lui Dumnezeu. Paşii trebuiesc îndreptaţi potrivit poruncilor, iar poruncile le ştiţi. Orice întâmplare o putem conduce spre poruncile Domnului şi să închinăm lui Dumnezeu înăuntrul nostru lucrarea ce o facem pentru el.
          Căutaţi şi veţi afla... Ce trebuie să căutăm? O legătură vie şi simţită cu Dumnezeu. Asta o dă harul Sfântului Duh, dar e nevoie să ne ostenim pentru a o dobândi. Dar încotro să ne îndreptăm osteneala? Spre lucrarea de a ne aduce aminte de Domnul, ca unul ce este aproape şi chiar în inima noastră.
          Dumnezeu este pretutindenea şi se află pururea cu noi, îl avem în noi şi între noi, dar noi nu suntem întotdeauna cu el, pentru că nu ne aducem aminte de el şi facem lucruri pe care nu ni le-am îngădui, dacă ne-am aduce aminte de el. Ia-ţi asupra ta osteneala să te deprinzi cu această aducere aminte!
          În toată vremea, de la deşteptare până la culcare umblă în aducerea aminte de Dumnezeu, Cel ce în tot locul este de faţă, cultivând în tine gândul că Domnul vede şi numără toate mişcările inimii tale.
                           (Sbornicul,  Vol 1)
          În facultate aveam o colegă adventistă cu care mă înţelegeam mai bine decât cu alţi colegi. Erau de aceeaşi religie cu mine, dar nepăsători cu totul. Nu era o chestiune de dispreţ. Pur şi simplu nu ne preocupau aceleaşi lucruri. La un moment dat am discutat cu ea problema aceasta a timpului pe care ţi-l ocupă copiii (necăsătorite fiind). Ea mi-a spus că mama ei a sfătuit-o să practice contracepţia sub pretextul că altfel, cu mulţi copii, nu-i va mai rămâne timp de "studiu biblic". Pe atunci mi se părea rezonabil. Cât de mult m-am înşelat: Dumnezeul creştinilor nu este un Dumnezeu al studiului abstract:
Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.(Iacov 2, 27)
        Cu greu am învăţat că îngrijirea copilului nu se face în detrimentul sporirii duhovniceşti dacă "închin" această lucrare lui Dumnezeu. Mai demult mă revoltam în sinea mea pentru că, în loc să încep ziua cu obişnuita rugăciune de dimineaţă, eu trebuia mai întâi să duc 2 oliţe să le spăl. Seara, la culcare, când fiecare copil cerea de câte 4 ori apă, mă enervam de-a binelea. Dacă-mi aduc aminte de Dumnezeu pot să mă ridic cu inimă veselă şi să-i slujesc cu drag (chiar dacă mă dor toate oasele şi pic de somn):
36. Şi luând un copil, l-a pus în mijlocul lor şi, luându-l în braţe, le-a zis:
37. Oricine va primi, în numele Meu, pe unul din aceşti copii pe Mine Mă primeşte; şi oricine Mă primeşte, nu pe Mine Mă primeşte, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine.
41. Iar oricine vă va da să beţi un pahar de apă, în numele Meu, fiindcă sunteţi ai lui Hristos, adevărat zic vouă că nu-şi va pierde plata sa.
42. Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu cap 9)

7 comments:

  1. Ecaterina, citesc de ceva timp blogul tau si sunt intr-atat de acord cu ce spui si povestesti tu , incat nu-mi gasesc niciun cuvant pt a mai adauga ceva. Iti multumesc doar.

    ReplyDelete
  2. În primul rând, sunt în asentimentul celei care a postat mai sus; am vrut sa îmi fac un blog, dar după ce l-am găsit pe acesta, mi-am zis că nu aş face decât să scriu sub altă formă ce spui tu şi nu ar avea rost.
    În al doilea rând, m-am văitat adesea duhovnicului că nu reuşesc să încep ziua cu rugăciune pentru că mă trezesc buimacă de somn şi trebuie rapid să o hrănesc pe cea mică, să o şterg la fund pe mijlocie şi mai ştiu eu ce mai apare. Părintele mi-a spus să fiu într-o stare de prezenţă continuă, să mă gândesc mereu la Dumnezeu, să spun rugăciuni simple, scurte, de câte ori mă gândesc la cineva: "Doamne ai grijă şi de mama mea, Doamne mântuieşte-l cumva şi pe tatăl meu, Doamne ajută-mă să cresc aceşti copii cu frică de Tine, Doamne dă-mi putere şi răbdare, etc".

    ReplyDelete
  3. Asta se întâmplă pentru că şi eu întâmpin ca şi multe alte mame ale veacului nostru, acelaşi tip de greutăţi în încercarea de a trăi după rânduielile bisericii lui Hristos.

    Ştiu că e o bucurie să descoperi că nu eşti singura care duce o astfel de luptă. Cred că acesta e unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării internetului: când simţi că toţi din jurul tău merg în direcţie opusă, prinzi nădejde citind că în alt colţ al lumii poţi comunica cu cineva care se confruntă cu aceleaşi ispite ca ale tale.

    Dacă am fi mai întărite în credinţă ne-ar ajunge cuvintele: "Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!"

    ReplyDelete
  4. Pesemne că ai nişte zile mai grele, mai încărcate, că nu ai mai postat nimic...
    Putere şi îndrăznirea cea bună!

    ReplyDelete
  5. Am fost plecată din localitate

    ReplyDelete
  6. Ecaterina, am si eu o intrebare. Am gasit in textul tau expresia: ""inchina" aceasta lucrare lui Dumnezeu". Cum faci acest lucru? Imi poti explica, te rog frumos? Iti multumesc anticipat!

    Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  7. Cam cum fac calugarii cu ascultarile lor...
    Ma gandesc ca aceste osteneli trupesti specifice vietii de familie sunt ceea ce vrea Dumnezeu sa fac eu pe aici eu pamant.

    ReplyDelete