Sunday, November 17, 2019

Adanc inradacinata...

...in mentalitatea barbatilor din zona in care locuiesc este ideea ca a-ti ajuta sotia la treburile casnice este oarecum degradant. Nu toti recunosc acest lucru, dar dau indicii ca nu vor sa se implice sau vorbesc cu dispret despre activitatile de rutina din viata familiala.

Intr-adevar, femeia a fost conceputa ca ajutor al barbatului si nu se cuvine sa ii ceara lui sa graviteze cu totul in jurul problemelor casnice marunte. Dar pe ea cine o ajuta cand e depasita de probleme? Femeia e puternica, ea se descurca, dar poti sa te consideri om de omenie cand ai o casa plina de copii si tu esti activ decat online cat esti acasa? Ai grija ca familia ta pe care o numesti crestina sa nu semene mai mult a ginta matriarhala...

Alta cutuma regionala (sau poate mai extinsa decat cred) este conceptia ca daca te invita prietenii undeva si tu intrebi sotia ce program aveti sau daca are nevoie de tine (gest absolut firesc fata de un om cu care esti angajat in multiple responsabilitati comune), nu esti "man enough".

Tot din spectrul invataturilor stricatoare de suflet care paraziteaza barbatul crestin este aceea ca este rusinos sa recunoasca in fata femeii ca a gresit ceva: el trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant, chiar daca este un fenomen abuziv. Inselarea este ca facand asta nu va fi nici mai puternic, nici mai respectat, ci isi va etala doar slabiciunea duhovniceasca.

Puterea este gresit inteleasa ca fiind marcata de capacitatea de a domina fizic. In antiteza cu viziunea crestina in care stapanirea de sine este adevaratul ascendent al barbatului desavarsit, regulile masculinitatii de maidan cultiva vulgaritatea, badarania si agresiunea.

Si inca ceva: femeia inteleapta isi zideste casa, iar cea nebuna o darama cu insesi mainile ei. Nu stiu cum o fi fost omenirea in acele vremuri dar luand pulsul prezentului vad ca betia, curvia, jocurile de noroc si violenta domestica se dezvolta majoritar pe linie masculina. Da, femeile fac avorturi, dar sunt convinsa ca o mare parte din motivatia pro-avort e data de atitudinea barbatului in familie.

Mamele au aceasta misiune sfanta de a rupe cercul vicios al influentei negative (fara sa submineze c pe linie paterna, fraterna sau de anturaj si a converti potentialul baietilor in virtuti si noblete sufleteasca a barbatilor de maine. Asta ar fi dorinta mea, dar rezultate concrete ale lucrarii mele nu prea vad momentan...

5 comments:

  1. Categoric nu sunt de acord cu avortul, dar până a judeca femeia care face asta, sa vedem ca sunt o mulțime de factori care au împins-o. E un fel de păcat colectiv, dar pt care, la prima vedere, doar femeia e condamnata.

    ReplyDelete
  2. Doamna preoteasă chiar asta a subliniat - lipsa implicării bărbatului ca tată si cap de familie, ceea ce face femeia sa nu mai dorească încă un copil privit ca încă o greutate de gâtul ei.

    ReplyDelete
  3. Genul acesta de mentalitate masculina păguboasă exista pretutindeni, nu doar în zona ta. Daaar, spre marea mea bucurie și încântare, sunt înconjurată si de bărbați -tați, soți, care mă odihnesc sufletește. Îi văd implicați atât în chestii mărunte ce țin de îngrijirea copiilor ( legat codițe, schimbat scutec, negociat schimb de jucării etc) cât și mai serioase sau de lungă durată. Unul dintre finii noștri a plecat în vacanță la mare cu 4 copii și s-a descurcat excelent, în timp ce soția a rămas cu bebe acasă pentru a se odihni. Unul sta în concediu creștere copil în timp ce mami studiază, alții ajută la absolut toate treburile în gospodărie, including bucatareala, curățenie, etc. Scopul tuturor acestor eforturi este întrajutorarea reciproca, împreună asumarea creșterii copiilor și a crucii vieții de familie.

    ReplyDelete
  4. In Romania, barbatul e suveranul, iar femeia e sluga lui. Unii spun, gresit, ca din cauza Evei.In Romania, barbatul pt camerge la munca trebuie asteptat cu masa calda, casa stralucind de curatenie, copiii spalati, cu lectiile facute si dispusi sa taca. Toate acestea trebuie facute de femeia xare are si ea serviciu. Barbatul e bibeloul casei, nu trebuie sa sufli catre el ca se sparge.Barbatul roman isi doreste o femeie sanatoasa, cu doua joburi(menajul casei si serviciul),care sa mearga cu un pas in urma lui si care sa ii ierte toate derapajele. Daca una dintre,aceste conditii nu este indeplinita, el isi rezerva dreptul de a calca stramb si de a o calomnia in fata vecinilor, neamurilor si duhovnicului. Daca femeia romanca isi refuza sotul pt ca nu mai rezista abuzului sau emotional, el se va plange la duhovnic, iar acesta nu va intelege, pt ca e si el barbat.Barbatul roman isi doreste ca sotia sa-i fie mama, sluga si amanta. Cand se imbolnaveste o arunca ca pe o jucarie care s-a stricat si isi ia una noua.

    ReplyDelete
  5. Sfaturi bune pentru barbati si femei venite din Sfantul Munte:
    https://www.youtube.com/watch?v=D9l2ok-rmtg

    ReplyDelete