Sunday, July 28, 2019

Oare...

...sistemele astea de purtare a copilului cu picioarele in mult laudata pozitie M nu creeaza o presiune suplimentara pe vasele poplitee care ar putea genera in viitorul indepartat o aparitie precoce a varicelor?
Copiilor mei li se invineteau putin picioarele cand ii tineam la verticala, drept pentru care ii mai puneam sa stea culcati ca sa isi revina. Cum o fi la un copil purtat cu orele in sling?
Sunt din ce in ce mai convinsa
ca sistemele de purtare sunt pentru momente dificile in care nu mai ai alta solutie decat sa legi copilul de tine ca sa faci fata situatiei.

8 comments:

  1. http://idata.over-blog.com/5/26/29/73/portage-enfant--Feldzer.jpg

    Cred ca o astfel de pozitie e mai indicata, oricum mama simte cand trebuie schimbata positia bebelusului

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tot eu sunt. Pt pozitia in M, mi se pare, mai ales in primele luni, ca sunt infasurati complet in wrap, si nu la jumatatea coapsei; in orice caz, marginea teasaturii nu pare sa apese transversal pe coapsa, limitand circulatia dupa cum ai constatat tu, Ecaterina. Eu nu am copii, am purtat ocazional bebelusi ai prietenelor mele, deci nu am experienta. Dar sunt medic de familie si incerc sa ma documentez si sa recomand aceste metode.

      https://tplmoms.com/2016/05/02/petites-precisions-sur-la-position-grenouille-en-portage/

      Ce parere ai despre articolul asta? Am indolieli referitor la afirmatia cu preventia luxatiei de sold, in rest mi se pare plauzibil ce spune.

      Ana

      Delete
    2. E ok. Dupa mintea mea nu poti preveni luxatia de sold cu purtarea asta, fiindca ea e congenitala, exista din uter. Faptul ca tii coapsele flectate si in abductie poate fi favorabil recuperarii (si pana la diagnosticare), dar nu cred ca suplineste o orteza.

      Delete
    3. Priveste coloratia picioarelor in poza cu wrapul transparent si observa unde se strang pliurile materialului la genunchi.

      Delete
  2. Dacă culoarea piciorușelelor e schimbată,atunci nu este așezat corect în sistemul de purtare. Am purtat cu orele în sling, manduca, fara sa fie vreo presiune și fără vreo culoare neobișnuită a picioarelor.

    ReplyDelete
  3. Si eu cred ca e vb de pozitionare. Daca ne uitam la atatea triburi din lumea asta care isi poarta asa copiii de sute de ani..ma indoiesc ca au pb cu varicele. As fi mai ingrijorata de varice la noi sedentarii si mancatorii de procesate..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedentarismul si alimentatia sunt alti factori favorizanti. Nu poti nega insa influenta covarsitoare a presiunii hidrostatice crescute pe intoarcere venoasa.

      Delete
  4. Am tot purtat cu wrapul, ore la rand ba si cate o jumătate de zi. Nu am observat nimic îngrijorător. Si nici spatele nu ma durea atâta timp cât il legăm corespunzător. Tocmai port al IV lea copil din 5.

    ReplyDelete