Monday, January 14, 2019

Serving...

...leftovers. Asa suna un titlu de postare cu specific culinar pe care am citit-o demult pe un blog al unei familii numeroase. Pentru cine are un trai indestulat si se mai hraneste si cu seva consumerismului contemporan, acest gen de informatii pare cel putin penibil.

Mie mi s-a parut interesant ca in vreme de stramtorare oamenii aveau adevarate strategii despre cum sa nu irosesti nimic. Mai vazusem acest gen de chivernisire amanuntita la bunicile mele, care traisera in vreme de razboi si foamete, dar cat au fost ele in viata eu eram prea mica si nepasatoare ca sa fiu interesata sa deprind ceva din ale gospodariei de la ele.
Dupa ce m-am casatorit m-am lovit de multa mea nepricepere si neindemanare. Nestiind nici sa dozez prea bine cat sa gatesc, nici sa potrivesc mancarea ca sa fie gustoasa, am aruncat la viata mea multe feluri de mancare (fie incercari esuate, fie uitate prin frigider de "apetisante" ce erau). 

Mai nou nu mai am problema asta, fiindca am cam prins gusturile si capacitatea de a manca a copiilor si nu ma hazardez sa gatesc ceva inedit decat rar si in cantitati mici. Chiar si asa, nu pot spune ca nu raman resturi din mancarurile gatite, de pe o zi pe alta. Fiindca in situatia mea sunt ff preocupata sa economisesc mai ales timp si efort, incerc sa valorific aceste resturi transformandu-le in retete gustoase, chiar foarte apreciate de ai mei.

Una din aceste modalitati de conversie ar fi inglobarea in budinci sarate, cu ou si branza rasa, coapte apoi in tava la cuptor. 


In maglavaisul de mai sus am pus: un rest de mamaliga, niste mancare scazuta de mei de post din ziua anterioara, cateva felii de friptura rece primite de tati, niste branza cam veche de capra, oua crude, kefir, oregano. Nu am apucat sa fac poza la produsul final: a fost infulecat pana sa imi aduc eu aminte sa fotografiez o sectiune. 

6 comments:

  1. Da, si eu fac asta cu produse mai vechi din frigider:-) placintele au mereu succes
    Numai bine
    Cristina

    ReplyDelete
  2. Ce idee buna! As vrea sa va rog, cand si daca puteti, sa ne spuneti cum gatiti meiul ca fel principal. Eu inca sunt la capitolul "apetisante" :)). Din mei fetelor mele le place ciocolata a la Cristela. Dar sarat nu stiu sa-l gatesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu sunt buna la impartasit retete, fiindca nu lucrez dupa retete, ci pun in oala diverse dupa cum simt atunci apoi dreg totul din mers. Asta daca se mai poate :) La mancarea asta de mei mai tin minte ca am pus multe radacinoase, am folosit si cativa cartofi si am condimentat si cu chimen.

      Delete
    2. Folosiți meiul așa cum ați găti cușcuș. Cașcavalul ras îi dă un gust foarte bun. De post, e bun asezonat cu usturoi pe lângă alte legume mai suculente (ca ciupercile, dovlecelul) sau în compoziții pentru ardeiul umplut/sarmale, alături de semințe de dovleac sau miez de nuci măcinate, cu multă ceapă, morcovi rași mărunt și suc de roșii. Eu îl folosesc în loc de orez alb, și în ciorbe, și în chiftele, și în ghiveciuri cu legume.

      Delete
  3. Daca vrei ceva apetisant, nu te sfatuiesc sa incerci meiul. E destul de fad. Cel putin mie asa mi s-a parut, mai ales ca era si fara ulei...

    ReplyDelete
  4. Eu am incercat chiftelutele de aici : http://alimentatiaoptima.ro/chiftelute-de-mei/
    Foarte bune! Au ramas in lista de chiftele apreciate de familia noastra! Antonia.

    ReplyDelete