Thursday, January 24, 2019

Daca am...

...tevi de cupru pentru reteaua de apa, se contamineaza cumva apa cu Cu pe care o folosesc la gatit si pe care uit/ neglijez sa o filtrez? Conteaza temperatura apei care curge pe teava in acest sens? Ma intreb si eu, ca una care nu prea mai am habar de chimie.

10 comments:

  1. Eu am citit in cartea lui PatriCk Holford ca da. Descrie acolo cum niste persoane cu probleme psihice, care se pare ca se agraveaza in urma excesului de cupru, si-au ameliorat vizibil situatia cand nu au mai consumat apa de la reteaua cu tevi de cupru. Cred ca merita achizitionarea unui filtru. e o investitie in sanatate. E in jur de 600-800 lei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am un filtrulet, dar nu il tin montat decat cand pun apa de baut. La gatit nu prea. Si aveam prostul obicei de a pune in oala apa calda, ca sa mearga totul mai repede.

      Delete
    2. Conductele de apă au fost inițial din plumb și acesta a provocat într-adevăr probleme ale creierului, mă îndoiesc că cele de cupru ar afecta negativ.
      Andreea

      Delete
  2. De unde se poate cumpara filtru care se poate atasa la robinet? Noi cumparam apa plata, dar nu cred ca e cea mai buna solutie. Cand s a intamplat sa nu avem apa in casa, am fiert si am baut dar este ff rea la gust. Si pe filtrul care este la robinet se depune tot mereu o pojghita de culoarea fierului care nu mai lasa apa sa curga cu presiune. Filtrul mai contine si altceva care purifica apa? Multumesc!

    ReplyDelete
  3. recomand sa beti apa plata. noi nu consumam apa de la robinet pt baut. O folosim doar la mancare. Iar pentru apa calda mai rapid recomand un fierbator. Puneti apa rece de la robinet in fierbator. Cea incalzita de centrala nu este deloc buna. Sanatate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu sunt documentata in materie de filtre de apa. Citeste pe internet nu numai prezentarile-reclama, ci si pareri ale utilizatorilor. Vezi ce ti se pare mai credibil si cumpara online.

      Delete
    2. ok. Multumesc! O sa citesc!

      Delete
  4. Intre toate tipurile de instalații cuprul reduce înmulțirea bacteriilor gen e.coli și altele. Nu am filtru de apa însă din ce am citit nu filtrează nici unul absolut toate componentele. Dacă apa din rețeaua orașului dvs este buna eu cred ca se poate consuma nefiltrata. În ceea ce privește apa plata îmbuteliată nu de mult timp a existat un scandal după ce protecția consumatorului a descoperit ca a ajuns pe raft apa cu indicatori microbiologic I mult depășiți. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sta în flacoanele acelea de plastic cu lunile prin depozite. Numai apa proaspăta nu bem.

    ReplyDelete
  5. Recipientele din cupru sunt cele mai indicate pentru gătit /păstrat alimentele și apa, însă nu știu dacă materialul din care sunt făcute țevile este Cu pur sau un aliaj cu alte metale, insa cert este că țevile din cupru de acum 20 de ani erau mai periculoase decât cele de azi.
    Dați un search online despre "copper pipes".
    Oricum, pentru siguranță puteți lăsa apa să curgă cu debit mare 30-60 secunde înainte de a o colecta pentru a o folosi la mâncare, și pe cea pentru gătit să o colectați la debit mai mic.
    Andreea

    ReplyDelete
  6. Noi avem un filtru de la firma 3M. Cred ca e eficient, din descriere... Apa are gust mai bun, dar alte lucruri nu stiu cum sa le observ. Il avem d un. Costa cam 3oo de lei, filtrul se inlocuieste la 4-6 luni, in functie de cantitatea de apa consumata. Ce e destul de sigur, exista un interviu pe Youtube cu directorul de la Apaprod Alba-Iulia parca (si cred ca sunt si alte surse) in care se spune ca apa de la robinet, prin fierbere, duce la formarea nu stiu caror elemente cancerigene din cauza clorului. Cred ca se poate verifica informatia de cei pentru care chimia e un domeniu mai apropiat. :)

    ReplyDelete