Thursday, November 15, 2018

Copiii...

...au nevoie de povesti... Mda. Superficial vorbind, asa este (marturisesc ca am mai cochetat si eu, in perioadele mele de delasare cu povestile Electrecord de pe ytb).

Mai adanc insa, ei sunt in starea aceea de curatie sufleteasca in care simt nevoia sa afle mai multe decat ceea ce preupune lumea realismului, tanjesc dupa transcendent, in adancul inimii ei stiu ca exista minuni si vor sa auda despre ele, stiu instinctiv, daca se poate spune asa, ca exista o lume nevazuta si vor sa cunoasca mai multe despre locuitorii ei. Mai mult, ei intuiesc ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu, coroana creatiei, si vor sa li se confirme ca exista puteri supranaturale.

Nevoia lor de povesti e un fel de sete de cunoastere a imparatiei ceresti si chiar a Creatorului. A le insira basme cu fiinte ireale plasmuite de mintea omeneasca si a le vorbi despre forte magice inseamna a pierde timpul cel pretios (anii inocentei)  in apropierea lor de cele sfinte.

Nu are rost sa folosim scorneli bolnave ca sa le astamparam dorul de supraomenesc. Avem la indemana Vietile Sfintilor si chiar Sfanta Scriptura. Nu sunt de desconsiderat ca sursa de convorbiri cu copiii. In plus, in ele se afla ascuns un intreg arsenal duhovniesc😊. Un adult care le citeste zilnic are la indemana o multime de istorioare adevarate ale lucrarilor minunate ale lui Dumnezeu pe pamant.

4 comments:

  1. Parcă scrieți (doar) pentru mine, tare bine mi se mai potrivesc postarile dumneavoastra.
    Va multumesc ca imi deschideți ochii!
    Doamne ajută!
    Corina

    ReplyDelete
  2. Slavă Domnului că și pentru împătimiții poveștilor există totuși o gamă foarte variată de povești (deplin ancorate în realitatea duhovnicească) care vorbesc despre lucrările minunate ale lui Dumnezeu pe înțelesul copilașilor, mai mici sau mai mari. Una dintre cărțile care ne-a cucerit pe noi și cu care am cucerit și două inimioare de 6 și 9 ani, fără urmă de plictis, este aceasta:
    https://www.librariasophia.ro/carti-Ce-este-fericirea-Noua-istorioare-minunate-pentru-parinti-copii-bunici-so-3162.html
    O altă serie, care e potrivită pentru vârste mai mici: https://edituradoxologia.ro/lumea-este-darul-lui-dumnezeu
    Mulțumim pentru toate articolele frumoase, folositoare și mângâietoare!
    Ioana Mihalache

    ReplyDelete
  3. De neegalat îmi par mie aparițiile editurii Iona pentru copii...
    Ce daruri ați făcut copiilor de-a lungul vremii de Sf Nicolae și de Crăciun?

    ReplyDelete
  4. Nu am acordat multa importanta darurilor. De aceea nici nu imi amintesc prea bine ce le luam. Uneori nici nu am cumparat nimic pentru ca au primit de la rude. In orice caz, daca le cumpar cadouri, ii intreb ce anume le place si tin cont de dorintele lor. Nu ma multumeste sa iau ceva care sa fie pe gustul meu, iar lor sa nu le para atractiv.

    ReplyDelete