1. Anularea. Ei nu iti valideaza punctul de vedere si nici sentimentele. Mai exact nu iau la cunostinta nimic din ce spui, parca nu vad si nu aud, nu le pasa de ceea ce afirmi tu.
2. Invinovatirea. Schimba brusc, ilogic conversatia aducand in prim plan ceva de care esti tu vinovat. Profita de faptul ca de obicei, intr-o relatie normala, ambele parti sunt responsabile cu anumite aspecte si focalizeaza vinovatia pe ceea ce nu ai reusit sa faci tu, trecand cu vederea discutia despre contributia lor negativa.
3.Proiectia. Are doua obiective. In primul rand ca sa nu se priveasca pe ei ca problema isi proiecteaza asupra ta faptele lor. Fiindca nu pot sa recunoasca faptul ca sunt imperfecti, ca sunt oameni si mai gresesc, te invinuiesc pe tine de faptele lor in mod absurd (iti reproseaza lucruri pe care nu le-ai facut). In al doilea rand prin proiectii mincinoase creeaza in tine ca victima frustrare emotionala si stres. Prin asta isi atinge scopul de a te face sa nu te concentrezi la problema reala, ci sa te dezvinovatesti de false acuzatii. Persoana normala presupune ca narcisistul nu a inteles bine si vrea sa explice. Nu e cazul. El stie prea bine ce face: nu are interes sa vafa adevarul, ci sa te tina confuz.
4.Salata de cuvinte. Sunt replici total off topic pe care n. le introduce in discutie ca sa iti distraga atentia de la subiectul important. Mintea ta lucreaza sa gaseasca vreo legatura cu tema convorbirii si astfel te-a deviat de la scopul tau in dialog.
5.Te fac sa te indoiesti ca esti in toate mintile prin actiuni mai simple (neaga ca au spus ceva pe care stii bine ca l-au spus) sau prin adevarate strategii diabolice (mint ff convingator) ca sa te preocupe mai mult integritatea ta mentala decat greselile lor si sa nu mai ai indrazneala sa te bazezi pe memoria ta.
6.Te ranesc apoi fac pe salvatorii. Strica pacea, apoi vin cu solutii pentru impacare, bineinteles in termenii si conditiile lor. Te scot din minti, apoi spun ca ai nevoie de terapie psihica si ca te vor sustine in acest sens. Scopul este sa te faca sa crezi ca e ceva in neregula cu tine.
7. Iti folosesc starea psihica impptriva ta. Cu cat mai zdruncinat emotional esti in disputa cu narcisistul, cu atat mai calm este el. Te innebuneste cu stilul lui, apoi, cand esti complet epuizat, ridici tonul sau plangi, spune ca nu poate vorbi cu tine in starea in care te gasesti si ca tu esti problema in relatie fiindca esti dezechilibrat interior.
Cunosc tipologia aceasta, din pacate. Nu stiu daca la narcisisti sau la ,,oameni cu un mare gol interior"!
ReplyDeleteLa multi ani! Este interesant de citit, infiorator de constatat cat de mult se incadreaza omul cel mai apropiat de tiparul narcisistului. Care e solutia catre evitarea conflictelor? Cum poate fi dusa o casatorie cu o astfel de persoana? Exista vreo abordare eficace? Ce parere aveti? Multumesc!
ReplyDeleteNu sunt o profesionista, citesc si eu tot de pe net. Un psiholog crestin te-ar ajuta mult. Majoritatea sfatuiesc sa te desparti. Cred ca totusi poate fi dusa crucea casatoriei.
ReplyDelete