Wednesday, January 26, 2022

Una...

... dintre ispitele cel mai dificil de gestionat in relatie cu narcisistii este clevetirea. In acord cu invatatura crestina, specialistii necrestini sfatuiesc si ei sa nu porti discutii denigratoare cu terte persoane, fiindca acest lucru nu ajuta concret cu nimic, fiindca e posibil sa nu te creada, sa dea interpretari eronate unor realități pe care numai tu le poti intelege sau chiar sa pari tu cel care creeaza probleme. 

Lipsa ta de credibilitate e puternic alimentata de personalitatea lor duala si de grija obsesiva pe care o au fata de imaginea lor. In intimitate se poarta cu totul diferit fata de cum se poarta de fata cu altii. Comportamentul ireprosabil pe care il afiseaza in public pare autentic si contrasteaza puternic cu ceea ce ofera in particular. 

In general, motivatia N este extriseca, respectul pe care il arata fiind conditionat: fie are un anume interes direct, fie vrea sa fie vazut intr-o ipostaza sarmanta care te implica temporar (dupa care revine la clasica devalorizare) fie ca vrea sa se vehiculeze informatii favorabile despre propria-i persoana. 


In momentele in care ramane doar cu persoanele care nu mai reprezinta o resursa narcisista pozitiva, N isi asigura doar resursele negative, aratandu-si natura toxica a firii sale. Un N vesel devine dintr-o data morocanos, un N comunicativ nu scoate un cuvant intre 4 ochi, blandetea lasa locul irascibilitatii, curtoazia, lipsei de respect. 

Cand alegi sa prezinți cuiva aceste situatii, cantareste bine motivele pentru care o faci si beneficiile reale ale demersului. Cel mai bine este sa vorbesti cu Dumnezeu, fiindca din ingaduinta Lui ai ispite. Cere de la El cele de folos si rezolvare grabnica si inteleapta a problemelor cu N. 

O situatie speciala este in cazul comunicarii cu copiii pe tema conflictelor dintre parintii narcisisti. In principiu nu este indicat sa denigrezi un parinte, deci cu rabdare ar trebui acoperit tot ce este urat in relatie si nu ajunge nemijlocit la ei. Se poate insa intampla ca anumite evenimente sa nu poata fi musamalizate sau sa fie necesare explicatii lămuritoare pentru a fi intelese corect lucrurile. 
In functie de varsta si de capacitatea lor de intelegere, copiilor li se pot prezenta delicat elemente din patologia narcisista, punctand faptul ca este o boala sufleteasca si ca este nevoie de rugaciune si rabdare. 

In plus toti trebuie sa stim ca, la o autoanaliza exigenta, toti avem accente (mult estompate, ce-i drept) din tabloul clinic al N, gand care poate ne ajuta cumva sa nu ii judecam, ci sa ii compatimim, fiindca N sunt in esenta niste nefericiti. 

No comments:

Post a Comment