Tuesday, February 27, 2018

Despre persoane...

...singure aflate intr-o dureroasa asteptare nu prea am scris, fiindca nu am trecut prin asa ceva si fara simtire imi e greu sa comunic. Dat fiind faptul ca am fete mari as putea sa mai scriu, asa cum m-ai rugat, postari cu specific singleness spicuind din ceea ce le mai spun lor.

In primul rand roaga-te punand durerea asteptarii tale inaintea lui Dumnezeu si asteptand lucrarea si voia lui. Cine se roaga din inima zdrobita nu este cu putinta sa nu primeasca dar bun de la Dumnezeu.

Ca o mica paranteza, darul lui Dumnezeu s-ar putea sa nu vina in forma prefigurata de noi. Inainte de moartea Elenei am facut multa rugaciune cu lacrimi, cu ajunari si metanii. Ceream la Dumnezeu sa invioreze viata noastra duhovniceasca, sa faca o lucrare asupra familiei noastre si in special asupra sotului care se simtea oarecum neimplinit in misiunea lui preoteasca. La scurt timp Elena a trecut la Domnul. Acest eveniment a adus o mare binecuvantare asupra familiei noastre, a intors mai mult dorirea noastra catre cele ceresti si a contribuit enorm la insufletirea vietii bisericesti in parohia noastra. A fost ca un bulgare care a declansat o avalansa.

Apoi impodobeste-te cu virtuti. Foloseste timpul pe care il ai fiind singur pentru a te slefui pentru marea incercare a vietii de familie. In fond familia e o reuniune a doua entitati separate initial, o simbioza daca vreti. Cu cat mai performante 😊 vor fi acestea cu atat mai prolifica va fi interactiunea lor. Cultiva-ti de pe acum calitatile de viitor sot/sotie.

Daca iti pui nadejdea in Dumnezeu in ceea ce priveste alegerea partenerului, asta nu inseamna ca trebuie sa fii pasiv (e mai usor sa folosesc masculinul, dar tot ce scriu in aceasta postare este unisex😊) Intotdeauna sa ai in vedere sa fie o sinergie, deci nu te lenevi.

Frecventeaza  mediile in care crezi ca vei gasi persoana dorita. Fii sociabil, comunicativ, nu te inconjura de un zid de raceala si tacere, nu e momentul sa te retragi in cochilie si sa astepti sa fii gasit acolo.

Ai grija de aspectul exterior, nu in sensul de a atrage prin acesta, ci de a nu respinge inca de la inceput. In plus, ai grija ca infatisarea ta sa nu fie momeala pentru ceea ce nu ti-ai dori pe langa tine. Zambeste si arata deschidere fata de oameni. Nimeni nu se apropie cu usurinta de un morocanos.

Dezvolta-ti abilitatea de a conversa. Prin asa ceva il vei cunoaste pe om la inceput. Ai grija ce vocabular folosesti si ce glume faci. Fa-ti o obisnuinta din a vorbi constructiv, nu vira spre a barfi sau a te plange de viata.

Formeaza-ti un caracter agreabil, nu fi arogant, ironic, suparacios, nepoliticos. N-am auzit pana acum pe cineva sa zica: "Vezi tu fata aceea de cat sarcasm este capabila? Ei, uite-asa una as vrea sa am tovarasa de viata!" si nici: "Wow, ce baiat autoritar pana in cel mai mic amanunt! Si cat e de pretentios! Pe el il vreau!" Fa-te usor de iubit daca vrei sa fii iubit.

Dimpotriva, ceea ce este mai atragator la un om se descopera in gesturi si atitudini adesea involuntare, dar care tradeaza un fond de noblete interioara. Nu te amagi, persoana dorita nu te observa doar in interaciune intre voi doi, ci si cu terte persoane.

Nu fi prea exigent si nehotarat in a-ti alege pe cineva in vederea casatoriei. Intelege ca nu exista alegere perfecta si corecteaza-ti idealismele. Daca are cele cateva trasaturi fundamentale ale personajului pe care ti-l doresti, mai invata si sa accepti latura neplacuta a lucrurilor si nu cerceta persoana in cauza in cele mai mici amanunte. Slabe sanse ca realitatea sa corespunda perfect portretului robot pe care ti l-ai facut dinainte. Confectioneaza-ti o inima mai larga😊

Cel mai important mi se pare sa nu te simti incomplet in asteptarea asta de care vorbesti. Desavarsirea duhovniceasca, singura care aduce bucurie adevarata in suflet, e accesibila tuturor, casatoriti sau nu. Cauta sa ai o viata plina in Dumnezeu, fa binele cat poti si nu iti face o obsesie din ideea de a te cupla cu cineva pe acest drum al vietii. Cauta imparatia lui Dumnezeu inauntrul tau si eu cred cu tarie ca ti se va adauga tot ce iti este de folos.







3 comments:

  1. Iar pentru sufletele puternice, care se hotarasc sa reziste atractiei fizice din dragoste pentru Domnul, "aceia carora le este dat" (Matei 19-20), ramane calea preaminunata a fecioriei :)

    "...bine este pentru om sa nu se atinga de femeie. Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa si fiecare femeie sa-si aiba barbatul sau."

    "Celor ce sunt necasatoriti si vaduvelor le spun: Bine este pentru ei sa ramana ca si mine. Daca insa nu pot sa se infraneze, sa se casatoreasca. Fiindca mai bine este sa se casatoreasca decat sa arda."

    "Si fecioara, de se va marita, n-a gresit. Numai ca unii ca acestia vor avea suferinta in trupul lor. Eu insa va crut pe voi."

    "Si este impartire. Si femeia nemaritata si fecioara poarta grija de cele ale Domnului, ca sa fie sfanta si cu trupul, si cu duhul. Iar cea care s-a maritat poarta grija de cele ale lumii, cum sa placa barbatului."

    "Asa ca, cel ce isi marita fecioara bine face; dar cel ce n-o marita si mai bine face."
    (Corinteni 7)

    Ioana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Off topic 😊
      Deja persoana care mi-a scris stie ce vrea: casatorie.

      Delete