Tuesday, February 20, 2018

De ce nu pot...

...unii oameni posti nici perioade scurte, de cateva zile? Unii spun chiar ca nici macar o zi nu pot sta fara carne. 

O prima explicatie ar fi vointa slaba si robirea lor de catre pofta, de placerea gustului. Le pare viata prea gri fara o bucurie a simturilor. Uita ca mai exista si alte surse de buna-dispozitie in afara de ciocolata si salam.

Apoi sunt reactiile obisnuite de detoxifiere usoara a organismului care sunt intr-adevar neplacute. Ele apar la inceputul postului si oamenii se sperie indata ca postul le face rau (uite ca ametesc, ca ma doare capul, ma doare stomacul)

Altii au o frica prosteasca de carente, cu toate ca mancarea de post poate fi atat de variata incat sa acopere majoritatea nevoilor nutritive ale omului. In plus, pe termen scurt nu se anemiaza grav nici cei care pierd sange in fiecare zi (cu hemoroizi, de ex) cu atat mai mult nu se moare fara carne. Ia niste multiminerale daca te terorizeaza gandul unui aport alimentar scazut.

Mai e insatietatea determinata mental: daca nu ai bagat in gura ce te-a invatat societatea/familia ca e hranitor (pentu romanul nostru - carne) poti sa mananci vagoane de chestii nutritive si nu te simti satul. De asemenea ritmul in care ai invatat ca trebuie sa mananci te conditioneaza sa ti se para ca ai nevoie de alimente de x ori pe zi, zilnic. Think outside the box!

O categorie de infailibili care pledeaza in fata duhovnicului pentru carne sunt bolnavii, desi nu stiu vreo boala care sa necesite fripturi zilnic, fara exceptie. Daca esti chiar asa slabit, ti se da dezlegare la oua, lactate, peste. Si cu astea mori de foame? 

Cea mai draguta dezlegare o cer gravidele si lehuzele. Ele sunt o combinatie intre obsedatii de carente si bolnavii care sufera fara carne. Pravila dezleaga pentru ele la untdelemn si vin, dar duhovnicii in general nu pot sa nu cedeze la argumentele si insistentele lor.

Ceea ce mi se pare foarte important de stiut este ca nu e in regula sa iti imbraci pofta in haina parutei necesitati. Analizeaza foarte atent daca e chiar trupul acela care iti cere sa nu tii post si vei vedea cat de smerite sunt nevoile lui reale. 

Post usor doresc tuturor celor care se simt neputinciosi si speriati la acest inceput de post. Pentru a prinde curaj, mai uitati-va in gradina vegetarienilor si a veganilor si lasati preconceptiile legate de piramida alimentara, macar pentru o luna-doua😊 

9 comments:

  1. Ce i-ați recomanda unei gravide care dorește să țină post, dar al cărei sot nu este de acord cu asta, din motivele pe care le-ați amintit mai sus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I-as recomanda sa incerce sa duca tratative pasnic, sa caute argumente credibile pentru el, sa mearga sa discute amandoi cu duhovnicul. Daca nici dupa aceste incercari de a-l face sa fie mai deschis nu reusesti nimic, mananca astfel incat sa fie pace, dar si sa te infranezi cat de cat. De exemplu nu iti lua prajituri spre pofta, dar mananca oua, lactate simple care zice el ca sunt hranitoare. Cand nu te verifica, tine randuiala postului.

      Delete
  2. Nu stiu ce sa zic cu gravidele. Daca nu au bani de minerale, vitamine, etc cred ca nu e foarte in regula postul.
    Eu am tinut dar sincer ma gandesc acum ca nu am facut bine. Dar nu aveam mintea de acum. Trebuie avut grija de copil in primul rand si apoi de tine.

    MariaM

    ReplyDelete
  3. Aș adăuga ceva la categoria gravide/lehuze. Mai exact, exista niște specimene rare (uneori ușor criticabile) gravidute/ lehuze care au mai mulți copii mici, soț ultra ocupat sau/și dezertor, mămici care nu au ajutor de la mame, bunici, neamuri, bone, etc. Mămici care sunt suprasolicitate și care mai mănâncă vreun ou sau iaurt, pur și simplu pentru că-s la îndemână, ușor de obținut.
    Acum mă gândesc la acea pildă din pateric, despre un călugăr mult postitor care-l judeca pe un frate mai puțin postitor. Și a dat seama ulterior că doar cu ajutorul lui Dumnezeu postea el așa mult, și nu neapărat datorită vredniciei lui. Te îmbrățișez cu drag, Adina.

    ReplyDelete
  4. Ce sa facem la categoria viata intima daca sotul nu este de acord sa pastreze curata toata perioada postului?

    ReplyDelete
    Replies
    1. The same, adica la fel.
      Cu privire la asta e si specificat in Sfanta Scriptura ca tre sa se lipseasca prin buna intelegere. Daca nu e buna intelegere, e lucru neplacut lui Dumnezeu.
      Si ia aminte sa nu te arati plictisita/scarbita de neinfranarea lui, ci apropiete-te de el cu toata dragostea si bucuria.

      Delete
  5. Mie îmi pare imposibil sa țin post având 3 copii mici și alăptând... Nu pot manca varza, fasole, mazăre... Rămân untul , brânză și ouăle salvarea noastră rapida... La prânz mâncăm ciorbe de legume, dar dimineața nu prea am găsit variante. Am mâncat într-o zi pasta de năut cu ciuperci și m-am chinuit apoi toată ziua cu bebelușa in brate că avea colici... Iar sotul, bietul de el, se simte mereu flămând că astea vegetale sunt ușor de digerat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fara varza fasole mazare..
      Daca nu ai probleme cu glutenul, dimineata poti lua un ceai cu sandwich,suc de portocale, peanut butter, miere, paste cu nuci, zacusca, masline, bulion cu tofu, banana cu roscove si fulgi de ovaz, mar si biscuit, avocado cu lamaie si ulei, salata de radacinoase, razuite marunt.

      Delete
    2. La pranz orez, cartof, hrisca, quinoa, ciuperci,sfecla rosie, dovleac copt

      Delete