Cu ceva timp în urmă am primit un mail de la Diana despre importanţa posturii în timpul defecaţiei (de preferat
wc turcesc ). Am căutat articole medicale în sprijinul acestei afrmaţii, şi, pentru că mi s-au părut argumente de bun simţ, vreau să traduc pe scurt din referatul
acesta care sunt avantajele poziţiei ghemuit-squatting faţă de şezând-sitting.
- Apendicita, boală aproape necunoscută în ţările în curs de dezvoltare, apare prin refluarea către apendice a reziduurilor existente în cec, datorită unei incomplete goliri a acestuia la care se adaugă presinea exercitată de diafragmă de sus în jos. Evacuarea completă se face doar cu ajutorul compresiunii coapsei drepte în poziţia squatting.
- De asemenea, conţinutul cecal poate forţa valva ileocecală (care are rolul de a împiedica materiile fecale să pătrundă înapoi în intestinul subţire) şi, odată ajuns pe mucoasa ileală să producă modificări gen boală Crohn sau enterocolită cronică. Poziţia "pe vine" închide această valvă.
- Se ştie că unul din cei mai importanţi factori care determină cancerul de colon este stagnarea materiilor fecale, expunerea prelungită la acţiunea toxică a acestora. Nu întâmplător zonele de intestin gros cel mai frecvent afectate sunt cecul şi sigmoidul (zonele gri pe schemă) care nu se curăţă complet decât prin squatting.
- Sigmoidul, pentru o evacuare fiziologică, are nevoie de relaxarea muşchiului pubo-rectal. Poziţia defectoasă pe wc poate fi una din cauzele diverticulilor colonici (nişte hernieri ale mucoasei prin punctele de rezistenţă scăzută ale musculaturii netede a colonului comparate cu "degetele de mănuşă")
- Manevra Valsalva (expir forţat cu glota închisă) creşte pesiunea toracică împiedicând întoarcerea venoasă a sângelui la inimă, influenţând negativ sistemul cardio-vascular. Aceata ar fi o explicaţie a multor morţi subite pe toaletă, motiv pentru care în unităţile de terapie coronariană se dau preventiv laxative uşoare.
- Boala hemoroidală poate fi şi ea cauzată de presiunea exercitată de sus în jos de diafragmă şi de întoarcerea venoasă deficitară. Un medic (Sikirov) a făcut chiar un studiu pe pacienţi cu hemoroizi, dintre care unii aveau deja efectuate ligaturi. Cu excepţia acestora din urmă toţi bolnavii au observat dispariţia simptomelor supărătoare, fenomen obiectivat şi prin rectoscopii (la începutul şi sfârşitul studiului).
- Hernia hiatală şi boala de reflux gastro-esofagian apar şi din cauză că folosim în mod greşit diafragma ca "motor" al evacuării.
- Prostata şi vezica urinară sunt controlate de nervii ruşinoşi, al căror traseu coboară de pe sacrum şi merge de-a lungul perineului spre cele două organe. Prin efortul de defecaţie apăsăm pe perineu în jos, elongând zilnic aceşti nervi, care, nefiind elastici, vor avea de suferit. Semnalele de la şi spre creier ale prostatei vor fi transmise deficitar şi glanda va deveni disfuncţională. Incontinenţa vezicală se datorează uneori acestor repetate injurii asupra nn. ruşinoşi.
- Planşeul pelvin este ca un hamac muscular ce susţine vezica urinară şi uterul. Forţarea lui zilnică duce la prolapsul acestor organe la persoanele în vârstă. Ca particularitate, la femei, rectul sau vezica urinară pot prolaba în vagin (rectocel, cistocel)
- Nu în ultimul rând unul dintre beneficiile poziţiei squatting este mărirea canalului pelvin cu 20-30 % , ceea ce contează enorm la naştere.
Buna ziua,
ReplyDeleteva citesc cu interes articolele si va apreciez pentru efortul depus mai ales ca sunteti mama a cinci copii.
Si eu sunt mama a doi copii si daca primului copil i-am facut toate vaccinurile, la al doilea nu i-am facut decat pe cel din maternitate ( fetita are 7 luni jumatate).
Tocmai de aceea v-as ruga daca ati putea scrie un articol despre importanta (ne)vaccinarii,din prisma mamei si profesiei de medic pe care o aveti, astfel as putea aprecia mai bine corectitudinea deciziei de nu imi mai vaccina copii.
va multumesc
Si eu am primit pe mail un articol la cat este de sanatoasa folosirea wc-ului turcesc. Am crezut insa ca este iarasi o gaseltinita, cu toate ca fara sa stiu mai nimic de medicina, intr-o oarecare masura ii inteleg rostul.
ReplyDeleteToata copilaria am trait la casa si am avut wc in curte...wc turcesc desigur. Singurul impediment pe wc-ul turcesc este ca amortesc picioarele si nu stiu cat de usor este ptr batrani sa mai stea in aceasta pozitie. Desigur ca stramosii nostri au avut numai astfel de wc-uri, insa rezistenta lor era mult mai mare.
Cred ca trebuie sa ne intoarcem la simplitate.
Doamne ajuta
Cristinaa
Am uitat să scriu ce mai era pe mail ca sugestie de adaptare a wc: "Tot doctorul Simetra a gasit solutia ideala pentru eliminarea neajunsurilor WC-ului englezesc: A SE PUNE IN FATA WC-ULUI ENGLEZESC UN
ReplyDeleteSCAUNEL DE 20 SAU 25 SAU 30 DE CENTIMETRI INALTIME. GENUNCHII TREBUIE SA FIE MAI SUS DECAT SCAUNUL WC-ULUI."
Buna ziua,
ReplyDeleteSunt de acord ca pozitia cea mai buna pentru eliminarea reziduurilor este cea ghemuit.
De vreo 2 luni folosesc un taburet pe care l-am cumparat de pe www.fiziotab.ro si vreau sa va spun ca "treaba" merge mult mai bine. Aveam si un hemoroid ratacit care intre timp s-a retras:) Am fost plecata in concediu si nu pot sa spun cat mi-a lipsit taburetul, efectiv nu mai puteam sa fac fara el, ma chinuiam. Data viitoare il iau cu mine cand mai plec pe undeva (nu glumesc!) Recomand tuturor acest scaunel.
Mihaela