Monday, January 22, 2018

Ocupata...

...fiind cu lucrarea prioritara pe care cred ca trebuie sa o fac in etapa asta a vietii mele, nu gasesc timp sa formulez postari elocvente. Nu ma pot abtine sa nu postez telegrafic idei utile pe care le aud. 

Prin urmare si asa deci voi folosi blogul pe post de caiet de notite😊

Termenul grecesc pentru divort este "apostasion". Va spune ceva, seamana cu "apostazie"? Tot in familia asta de cuvinte grecesti se incadreaza "dezertare". Stiti cum sunt pedepsiti dezertorii. Mi s-a parut infricosatoare paralela aceasta: asa cum te inrolezi in armata si, desi treci pe langa moarte adesea, nu ai dreptul sa dezertezi, asa nici casatoria nu ai dreptul sa o desfaci pentru ca nu te simti confortabil in cadrul ei. Cine ramane pana la sfarsit luptand pentru unitate si armonie prin rugaciune, iubire, rabdare si jertfire de sine, acela este un erou.

5 comments:

  1. Nici gand de asa ceva.
    pasajul pe care l-ai pus din Matei de altfel se refera la dovada scrisa a despartirii ce trebuie data de catre sot in urma divortului ca o obligatie a lui si nu la actul in sine.

    iar termenul grecesc apare in tesaloniceni exact cu intelesul cu care este folosit si acum.
    Nu are nici o legatura cu divortul in afara de erminiile protestante americane.

    MariaM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu care e textul, cu cartea de despartire. Totusi m-a frapat asemanarea formelor apostasion si apostasia. Ma gandesc ca au o legatura. Tu stii mai bine, cunosti limba. O fi in erminiie protestante, tot ce e posibil.

      Delete
  2. Bineinteles ca apostasion si apostasia au legatura dar nu au legatura cu termenul "divort"
    Matei folosind termenul se refera la scrisoarea de despartire. Despartirea insa cu acest termen putand fi de orice: de dogma, de nevasta, de armata, de natura , de pomi, de casa, de partid (asta chiar pe bune se foloseste astazi aiurea dupa mine dar na tot despartire o fi la ei cand ii dau afara din partid:) etc.
    Deci termenul este pentru o despartire de ceva nu pentru divort neaparat.
    A fost folosit la tesaloniceni pentru clar credinta.
    Asa se si formeaza cuvantul : αποχώρηση από συμμαχία adica indepartare de ceva ce a fost comun (συμμαχία)

    Maria M

    ReplyDelete
  3. M-am autocenzurat ieri, vad insa ca MariaM a punctat exact.
    Ecaterina, te imbratisez!
    Moderatie. Linistire. Domnul e bland si smerit cu duhul. Asta ma linisteste si imi da nadejde.

    ReplyDelete