Sunday, July 10, 2016

Nu ma prea impresioneaza...

...texte revolutionare cu introducerea "A zis parintele X...", mai ales daca personalitatea e de data recenta si nu e validata in timp ca fiind autorul unei lucrari de referinta in cadrul bisericii. Asta fiindca nu se stie catre ce fel de auditoriu si in ce context au fost rostite anumite cuvinte si cum au fost ele receptate, imbogatite si transmise prin viu grai.

De asemenea nu imi place nici sa fiu credula, dar nici sa am preconceptii. Mai explicit: nu mi se pare un fenomen neobisnuit ca oameni din elita spirituala sa aiba idei gresite si nici ca oameni cu moralitate indoielnica sa emita idei interesante, poate chiar valoroase.

Sfantul nu se naste sfant. Intreaga lui viata se contureaza ca un urcus duhovnicesc, presarat cu multe lupte si implicit cu caderi si ridicari. Nu cred ca se poate vorbi cu precizie de un moment in care se realizeaza metamorfoza aceasta, desi spre sfarsitul vietii cred ca lucrurile se limpezesc simtitor. De asta prefer ca in materie de credinta sa fiu tributara cailor batatorite decat sa ma alatur vreunui curent de opinie nou, fie el si lansat de lideri religiosi cu priza la publicul larg.

De conservatorismul acesta tine si respectul fata de ierarhii bisericii si evitarea gandurilor de judecata la adresa lor. Treaba mea este sa ma rog pentru ei, nicidecum sa ii critic sau sa ma razvratesc. Tot ce este strain de acestea consider ca vine de la cel rau.

2 comments:

 1. Subscriu la cele spuse de tine, si eu prefer caile batatorite...si un pasaj din Sfantul Paisie Aghioritul, chiar in concordata cu Sfanta Evanghelie, citita azi la Sfanta Liturghie..."Cel care are ganduri bune pe toate le vede bune
  "Mi-au spus unii că se smintesc pentru că văd multe lucruri strâmbe în Biserică. Iar eu le-am spus: „Dacă vei întreba o muscă: «Sunt flori în locul acesta?», ea îţi va spune: «Nu ştiu. Ci ştiu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necuraţii», şi îţi va înşira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăţie în locul acesta?», ea îţi va spune: «Necurăţie? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», şi îţi va enumera o grămadă de flori de grădină şi sălbatice. Vezi, musca ştie numai unde există gunoaie, in timp ce albina ştie că acolo este un crin, mai departe o zambilă…”.
  După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alţii cu musca. Cei care seamănă cu musca in orice situaţie caută să afle ce rău există şi se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat gândeşte, pe toate le interpretează de-a stânga şi le vede anapoda. In timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, îşi va pune în minte gândul cel bun.
  Odată un copil de clasa a şasea a venit la Colibă şi a bătut cu ciocănelul în poartă. Aveam de citit un sac de scrisori, dar mi-am spus să ies să văd ce vrea. “Ce este, voinice?“, îl întreb. “Aceasta este Coliba Părintelui Paisie?” – mă întreabă. “Vreau să-l văd pe Părintele Paisie“. “Aceasta este, dar el nu este aici; s-a dus să cumpere ţigări“, îi spun. “Se vede că s-a dus ca să cumpere pen¬tru cineva“, îmi spune el cu gând bun. „Nu, ci pentru el s-a dus să cumpere, îi spun. I s-au terminat şi făcea ca un nebun. Pe mine m-a lăsat aici singur şi nici măcar nu ştiu când se va întoarce. Dacă văd că întârzie, o să plec de aici“. Atunci băiatului i s-au umplut ochii de lacrimi şi iarăşi a spus cu gând bun: “Il obosim pe Părintele“. “Dar ce vrei cu el?“, l-am întrebat din nou. “Vreau să iau numai binecuvântarea lui“, mi-a răspuns. „Ce binecuvântare să iei, copile! Acesta este un înşelat. Nu-i bun de nimic. Eu îl ştiu bine. Nu aştepta degeaba, pentru că atunci când se va întoarce va fi nervos, poate chiar şi beat, căci mai şi bea“. Dar acel copil punea mereu gândul cel bun. “In sfârşit, îi spun, eu voi mai aştepta puţin, ce vrei să-i spun?“. “Am să-i dau o scrisoare, îmi spune, dar voi aştepta să iau şi binecuvântarea lui“. Ati văzut? Orice îi spuneam, el o primea cu gândul cel bun. I-am spus: “Făcea ca un nebun pentru că nu avea ţigări“, iar sărmanul a suspinat şi a lăcrimat. “Cine ştie, poate s-a dus să cumpere pentru cineva“. Alţii citesc atâtea, iar acela, un copilaş de clasa a şasea, să aibă gânduri atât de bune! Să-i strici gândul şi el să şi-l facă şi mai bun şi să tragă o concluzie mai bună. M-am minunat de aceasta! Pentru prima dată am văzut un astfel de lucru!”
  ( Cuviosul Paisie Aghioritul)

  ReplyDelete
 2. De acord cu tine! Acesta e si duhul pe care il simt la duhovnicul meu si mi-a temperat, de-a lungul anilor, orice inflacarare nepotrivita spre extreme.

  ReplyDelete