Monday, September 7, 2015

Baile mari...

... cu spatiu mult pe langa wc, chiuveta si cada de rigoare mi se pareau mai demult lipsite de sens. in afara de un dulapior pentru detergenti si produse de igiena, o masina de spalat, una de uscat rufe si un bideu ce sa mai amplasezi acolo?

Dupa ce are omul copii se dezvolta brusc o serie de nevoi aferente: o cadita speciala unde sa-ti speli sugarul sau macar un suport unde sa pui cada de plastic pe care o folosesc muritorii de rand si, eventual si o masa de infasat. Nu am nici una, nici alta. Cadita o puneam pe masina de spalat cat erau mici, si apoi in cada mare fiindca stropeau prea tare imprejur. Masa de infasat a fost intotdeauna patul :)

Cand sugarul mai creste si incepe sa mearga (fie si in 4 labe) o adevarata problema e sa-l tii pe dinafara in fata usii inchise de la baie. Daca mi-as permite, cred ca mi-as lua in baie si un tarc rezistent unde sa asez bebelusul cu cateva jucarii ca sa stam amandoi linistiti si in siguranta.

Cand mai e cineva de incredere prin preajma, lasi copilul cu el. Daca esti singura, sau, mai rau, cu alti copilasi mici si neastamparati, mersul la toaleta devine un stres. Sa-ti faci un dus ca lumea e cu atat mai putin posibil in conditiile astea :(

Ma gandesc la insistent la bai :)) fiindca intentionam sa ne mutam cuibul... Asteptam sa vedem ce ne randuieste Stapana (datori suntem sa pomenim numele binefacatoarei noastre intru tot neamul si neamul). Intre timp ne rugam cu nadejde. Chiar daca nu am reusi nimic, ne raman bucuriile duhovnicesti ale impreuna-slavirii lui Dumnezeu.

cu mic, cu mare, la cantarea paraclisului


8 comments:

  1. Doamne ajuta! Sa va ajute Maica Domnului sa va mutati si sa va bucurati!

    ReplyDelete
  2. eu urasc baile mari. Implica mai multa curatenie , pt ca de aburit si sarit stropi de apa sunt peste tot, iar baia implica nu doar un maturat ca restul csei (aici e si apa f. calcaroasa, stropii de pe o zi pe alta de pe chiuveta se vad albi dupa uscare).
    Asa ca imi doresc baie cu minimum, dulapuri sus sa feresc chimicalele (desi si aici am redus), cuiere pt prosoape si halate si strictul necesar. Ce visez (la propriu ca stiu ca nu am sanse financiare) ar fi o camera separata cu dulap, masina de spalat rufe, masina de uscat rufe. Astfel incat acolo sa tin toate hainele si curate, si murdare, si calcatul/impaturitul.

    ReplyDelete
  3. imi aduc aminte cand pitica mea era mica ca o lasam in tarc atunci cand aveam treaba la toaleta (evident ca faceam dus de 3 minute). In rest, pt baie, eu de la 2-3luni am luat-o in cada cu mine.

    ReplyDelete
  4. Si noi intentionam sa ne mutam cuibul. Inca nu am apucat sa facem nimic in acest sens. Ar fi bine sa incepem tot cu Paraclisul, sa ne randuiasca si noua loc.
    Ma bucur mult cand gasesc o postare noua. Mulțumesc!

    ReplyDelete
  5. Sa va ajute Dumnezeu sa gasiti "cuibul" care va trebuie.Noi avem tot 7 copii, dar inca nu am simtit nevoia de bai mai mari, ci mai multe. Eu gandesc cum spuneai tu la primul paragraf. Masa de infasat nu-mi trebuie in baie, iau copilul in prosop si il imbrac in dormitor, tot pe pat, ca tine, cadita o pun in cada cand il spal pe bebe, iar cand nu e folosita o pun sus, pe uscatorul de rufe (am unul metalic, pliant, fixat sus, pe perete, de la ikea, am vazut si la tine unul asemanator intr-o poza mai veche). Iar de tarc, la mine n-ar fi cazul, bai mai lungi fac doar cand doarme bebe, iar pentru urgente se gaseste intotdeauna cineva prin casa care sa stea putin cu copilul. Dar bai mai multe as vrea daca s-ar putea, doua bai la 9 persoane sunt cam insuficiente.
    Adriana

    ReplyDelete
  6. arakelian, am citit despre apa calcaroasa de la voi. Daca este posibil, poti spune in ce zona a tarii ( asta daca stati in tara) sunteti? Si mai ales, cum e traiul intr-o zona cu apa calcaroasa? Aveti mari dificultati din anumite puncte de vedere? Toate aceste intrebari vin de la o familie care se indreapta cu gandurile si pasii spre o zona a tarii in care stiu ca apa e calcaroasa. Niste pareri/sfaturi ne-ar fi utile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stau in Bruxelles. Apa e atat de calcaroasa incat dupa ce spal chiuveta e nevoie sa o sterg altfel a 2a zi am pete albicioase pe unde au fost stropii; alt exemplu: ibricul unde fierb oua, la 2 fierberi e deja alb.
      Solutii: cana filtranta(am marca brita, ma costa un cartus cam 5 euro pe luna, pt ca cumpar cantitati mari si la reduceri), si filtrez toata apa de baut si de gatit. La spalat rufe folosesc permanent otet in masina. La spalat corpul, fac dusuri mai scurte si mai rare (vara fac zilnic 2 dusuri, iarna 1 la 2 zile; la fel la copil). Pt udat florile si legumele las apa la decantat in sticle/lighean.
      Pt spalat pe jos/indepartat calcarul: otet sau bicarbonat, si carpe. Nu las sa se usuce de la sine, nu mai folosesc apa din belsug, cum faceam in Bucuresti....

      Delete
  7. mie baile mari mi se par chiar periculoase. daca aluneci pe gresie n-ai de ce sa te tii ! pentru o familie numeroasa trebuie bai mai multe, nu conteaza marimea, sa fie o cada normala nu o chichineata din aia de stai cu picioarele adunate in ea.

    ReplyDelete