Friday, May 24, 2013

Ouzo

Creierul uman asociaza o stare interioara de mare intensitate cu diferite elemente din ambianta in care a experimentat acea stare. Ulterior, cand elementele exterioare respective sunt percepute intr-un context cu totul diferit, starea aceea deosebita este partial retraita.

Saptamana trecuta am gazduit un parinte, pe care l-am servit printre altele si cu ouzo, bautura care intra in protocolul primirii de pelerini si in Sfantul Munte. Simtindu-i mirosul puternic parintele ne spune ca "e ceva deosebit cu bautura asta", si ca-i da o asezare interioara speciala. Cred ca e vorba de retrairea la nivel subtil a unor clipe de bucurie duhovniceasca.

Confuzii de genul asta mi se pare ca fac multi. Cercetarea harului la timpul prezent imi inchipui ca e ceva, si amintirea care-ti da emotii e altceva. E un fel de incercare de a reconstitui un puzzle pornind de la piesele marginale, fara sa le detii pe cele centrale. Astfel de piese marginale sunt si muzica bisericeasca, si mirosurile de mir si tamaie, si frumusetea picturii bisericesti. Ele te ajuta pana la un punct, dar cine are cheia bucuriei se poate lipsi de toate acestea si trai "in pesteri si in crapaturile pamantului".

2 comments:

  1. "dar cine are cheia bucuriei se poate lipsi de toate acestea si trai "in pesteri si in crapaturile pamantului"

    Ehe, nu-i de noi acolo, adica nu suntem in stare. Ne arunca locul, vorba parintelui Nicolae Tanase.

    Un parinte mi.a dat o batistuta care a stat in racla unui parinte drag. Am pus batistuta intr-o cutie etansa si ori de cate ori am un dor, o durere etc, deschid cutiuta si mirosul de acolo ma duce acolo, in manastirea draga, traiesc mai adanc stare.

    Asta imi este nivelul.

    Dar cred ca si tu mirosi cu mult drag hainutele copilasilor tai cand sunt micuti. Care mama nu face asta cu mult dor si drag?

    Cristina

    ReplyDelete
  2. Sf Ioan de Kronstad spune ca "exprimarea prin imagini si simboluri constituie un dar necesar al fiintei umane, tinand cont de nivelul sau actual de sensibilitate spirituala.
    ....
    Imagistica lucreaza intens asupra sufletului omenesc, asupra capacitatilor sale de a crea si de a actiona. Se spune ca atunci cand mama, in timpul graviditatii priveste staruitor fata sau portretul sotului iubit, copilul ce se va naste va semana leit cu tatal sau, sau daca priveste portretul unui copil frumos, fatul ce se va naste va fi frumos."

    Cristina

    ReplyDelete