Wednesday, January 18, 2012

În sfârşit eco...

Nu-mi făceam probleme legate de morfologie. Pur şi simplu. Cam astea erau curiozităţile familiei şi am aflat cu toţii ceea ce ne interesa:
  • nu sunt gemeni
  • e băieţel
  • va avea alura lui tati: femurul e mai lung decât media
  • placenta nu e praevia
  • lichid amniotic suficient
Acum e acum. Ce nume-i dăm băiatului? Eu aş fi vrut să-l numesc Serafim, pentru că dintotdeauna l-am iubit pe sfântul şi l-am simţit aproape, dar mai ales în perioada de disgravidie a acestei ultime sarcini am simţit multă uşurare rugându-mă lui. Starea de rău pe care o simţeam mă ducea mereu cu gândul la Motovilov, cel înconjurat de un nor de duhoare şi ros pe dinăuntru de viermele cel neadormit. Cam aşa ceva (sigur de intensitate mai mică) trăiam şi eu.
N-aş fi nici prima, nici ultima preoteasă care-şi numeşte copilul aşa, nu vreau să ies în evidenţă, cum mi-a reproşat cineva din familie. Îmi place doar ca numele să aibă o semnificaţie mai profundă pentru istoria venirii pe lume a fiinţei respective.
Nu cred c-ar "râde copiii de el la şcoală" decât dacă ar ţine neapărat să-l enerveze, şi în cazul acesta orice nume ar putea fi maimuţărit şi transformat într-o poreclă. Copiii nu râd de numele altora până nu se miră adulţii de ele. Le iau ca atare. Am cunoscut în parc o fetiţă cu numele Bristena. Nici un copil de-al meu nu s-a mirat de numele ei şi nici alţii cărora le-au povestit de ea.
Nici soţul meu nu vrea să audă de "nume de călugărie", fără alte argumente. Nu pot să nu ţin cont de el, dar mai insist 

15 comments:

  1. Mă bucur că bebică e bine. O să fie egalitate fete-băieţi de-acum, nu? :)
    Numele e cu adevărat deosebit...eu cred că până la urmă o să cădeţi la pace şi o să rămână Serafim! :)

    ReplyDelete
  2. Ioan, Iosif, Vasile...pana la urma, noi toti trebuie sa devenim sfinti...indiferent de ce nume purtam....Ganduri bune!

    ReplyDelete
  3. Numele nu-l sfinteste pe om, dar un om isi poate sfinti numele...

    ReplyDelete
  4. Cunosc si eu o preoteasa din Campulung care i-a pus baietelului numele Serafim si ma batea si pe mine gandul sa il numesc asa, dar tot sotul meu nu e de acord, din aceleasi motive. Asa ca ne mai gandim. Acum tot am in minte numele Stelian, dar sa vedem....

    ReplyDelete
  5. Slava Domnului pentru toate!ca sunteti bine, la fel si pruncul.
    Serafim este un nume deosebit, pe mine ma face sa ma gandesc la ingeri. Avem si noi un cunoscut botezat asa, tot fiu de preot; nu cred ca este luat in ras pentru asta.

    dar sotul ce nume prefera? poate gasiti unul comun totusi...

    Sanatate va doresc!
    AncaM

    ReplyDelete
  6. Nu spune ce nume preferă, dar varianta mea nu-i place deloc. Am şi renunţat la idee

    ReplyDelete
  7. L-am intrebat iar pe sot daca e de acord cu numele Serafim si a zis ca nici nu vrea sa auda, dar nici Stelian nu prea vrea. Eu sunt foarte nehotarata. Chiar m-ar interesa si alte variante de nume. Sunt foarte curioasa ce veti alege. Desi, pana nasti tu eu deja voi fi pus numele copilului, daca vrea Dumnezeu ca totul sa decurga bine.

    ReplyDelete
  8. Nu trebuie sa renunti la idee. Roaga-te Sfantului, si daca el va binevoi sa-i dea numele lui, fiului tau, nimeni si nimic nu-i va sta impotriva.
    Ca sa te incurajez iti voi spune ca noi asteptam o fetita care se va chema Arsenia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e o renunţare, e un fel de stand-by. Nu-mi place să mă joc cu punctele nevralgice ale oamenilor. Poate-mi e mai de folos să trec peste ce vreau eu.
      Îmi mai sunt dragi şi alţi sfinţi, dar numele lor au aceeaşi rezonanţă stranie pentru unii: Pantelimon, Haralambie, Simeon Noul Teolog, Maxim Mărturisitorul, Arsenie Capadocianul. În apropierea termenului sunt sfinţii Constantin şi Elena... Mai vedem

      Delete
  9. Frumos nume Serafim. Eu nu am stiut daca am fetita sau baiatetel asa ca abia cand copiii s-au nascut am inceput sa ma gandesc la nume. La primul copil aveam nume si ptr fetita si ptr baiat.

    La al treilea copil sotul avea doua nume complicate care m-au infiorat. Nu am zis nimic cateva zile pana cand am gasit moment prielnic si fetita a fost botezata cu un nume la care nu ne asteptam nici unul dintre noi, un nume care-l avem si noi amandoi.

    E important si numele, dar e bine ca vrei sa tii pacea. Pacea e mai mare decat dreptatea. Poate e bine si o discutie cu duhovnicul.

    Si totusi, ce frumos nume:)

    Cristina

    ReplyDelete
  10. La a treia fetita, ne-am tot contrazis in nume, pana s-a nascut. Dupa nasterea, eu vroiam Sofia, sotul meu ar fi vrut Natalia. Dar parca nu eram impacata deloc cu niciunul din nume, parca simteam ca nu e al copilului. Am nascut pe 25 iunie, asa ca era firesc sa imi treaca prin minte numele Ioana, dar nu indrazneam sa il mai propun pentru ca atunci cand il propusesem cu cateva luni in urma sotul meu l-a exclus din start. Deja era ziua in care trebuia declarat copilul si noi nu stiam ce sa alegem. Exact cand se ducea sa il declare, mi-a mai dat un telefon si a zis asa timid: "auzi...nu stiu... ma gandeam...mie mi-ar placea sa ii spunem Ioana...tu ce zici?" Atunci am simtit ca nu noi am ales numele ci Dumnezeu a vrut sa fie asa, pentru ca si eu aveam in minte acelasi nume, dar nu indrazneam sa ii mai spun.
    Acum se pare ca vom avea baiat si chiar sunt in mare dilema. Sotul meu are mare evlavie la Sf Vasile si ar vrea acest nume, dar eu nu ma impac cu ideea, iar lui nu ii place ce ii propun eu. Nu stiu ce va iesi pana la sfarsit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Îmi place sfiala voastră unul faţă de celălalt. Eu deseori mă port fără mânuşi.

      Delete
  11. Si mie imi place Serafim dar imi place si Luca.In urma cu ceva timp am fost invitati la un botez.Ajunsi acolo, am aflat ca micutul se numea Luca.M-a surprins numele dar, mi-a placut in mod deosebit!
    Si pentru ca vorbim de nume, haideti sa va spun o intamplare.
    Parintele Alin, asa se numeste, avea intr-o sambata vreo 5-6 boteze.
    Ii intreaba pe toti parintii cum se numesc copiii.
    insfarsit fiecare au venit cu fel si fel de nume.La care parintele le spune:
    Pentru ca, urmatoarea cea mai apropiata sarbatoare va fi Sf.Gheorghe, toti acesti copii vor fi botezati Gheorghe.
    Cantorul fiind nepotul meu, a ramas fara cuvinte...
    Dar mi-a marturisit ca nu s-a opus nimeni contra parintelui! :)
    Parintele Alin, boteaza copii doar cu nume romanesti si ingeneral de sfinti!!!!

    ReplyDelete
  12. Si de fapt Domnul avea alte planuri ,a fost fetita si o cheama Elena!Doamne ajuta! Sa va traiasca copilasii!

    ReplyDelete