Tuesday, December 31, 2019

Avem...

...munitie

Ma intreb daca exista cineva cu suficient de multa putere duhovniceasca in stare sa convinga baietii ca petardele si artificiile sunt niste prostii (distractive, ce-i drept) si sa reuseasca sa doarma in noaptea revelionului ca sa fie "pe faza" la slujba minunata a sf  Vasile de a doua zi. Eu nu am reusit. Cand s-a facut m marisor, Ionut si-a strans banutii lui din colinde, de la bunici si si-a cumparat de la colegi. La restul baietilor nici nu m-am straduit sa le refuz bucuria. Grigo nu intelegea cum adica mie nu imi face placere sa dau cu petarde. Se uita la mine de parca eram extraterestru😄De dragul copiilor fac tot felul de lucruri straine de duhul meu. Sper sa imi dea Dumnezeu discernamant.

Ultima...

...activitate in 2019




Sfat: la patinoar tre sa mergi mancat bine, odihnit, fara sugari in atas si sa ai neaparat toti muschii la tine 😊

Monday, December 30, 2019

Ma tot straduiesc...

...sa scriu si sa traduc chestii despre narcisisti fiindca am vazut si auzit muuulta suferinta la cei care nu au vazut la timp sau au fost dispusi sa treaca peste anumite indicii (red flags) care ii avertizau ca au de a face cu psihopati.
Pentru inceput e bine de retinut ca nu toti cei care vor sa abuzeze de tine sunt in mod evident rai, maniaci. Pot afisa ca sunt dependenti, nesiguri pe ei, neajutorati, disperati, raniti sufleteste sau dimpotriva, vor parea atenti, grijulii, generosi, protectori, iubitori etc. Narcisistii in genere sunt experti in seductie, nefiind vorba neparat de una amoroasa, ci de sensul de a face impresie buna tuturor si mai ales victimei. Sunt asi in gestionarea propriei imagini (aceasta este practic profesia si scopul lor), aceasta fiind mult mai importanta pentru ei decat realitatea lor personala. Au in intreg arsenal de cucerire a opiniei publice, succesul propriu fiind una din obsesiile cu care isi hranesc mintea bolnava. Nu e de mirare ca sunt personalitati sarmante, despre care poti obtine o multime de referinte pozitive de la cunoscutii comuni.
Am citit ca obisnuiesc sa isi studieze partenerii/interlocutorii, sa puncteze si apoi sa mimeze ceea ce acestia apreciaza la un om (procesul se numeste mirroring). Ceea ce ti se pare la inceput a fi o comunicare, un interes pentru ceea ce gandesti tu, este de fapt parte a acestei strategii de cucerire.
In cazul particular al celor care isi cauta victime in mediul religios, narcisistii isi vor confectiona virtutile de rigoare. La o privire mai atenta, cu ajutorul lui Dumnezeu, vei vedea ca nu cuprind in ele samburele milei si al dragostei autentice.

Am mai gasit...

...un blog intreg dedicat intelegerii si constientizarii problemei narcisistilor. Mi se pare importanta cunoasterea acestui fenomen pt ca este o tulburare de personalitate ai carei subiecti isi aleg ca "victime" tocmai persoane empatice, sensibile, asa cum sunt majoritatea crestinilor. Toti, dar absolut toti specialistii, afirma cu tarie ca dintr-o relatie cu un astfel de om trebuie sa fugi fiindca ei nu se schimba niciodata si isi distrug in mod invariabil partenerii emotional normali.
Diagnosticul acestei conditii psihice patologice se pune atunci cand un pacient prezinta 5 din urmatoarele criterii din DSM-5 2013
- sentimentul grandorii si asteptari de a fi tratati pe masura
- injosirea, deprecierea si intimidarea altora
- exploatarea/folosirea altora
- lipsa de empatie pentru impactul negativ pe care il au asupra sentimentelor, dorintelor si nevoilor altor oameni
- fixatie pe fantezii despre putere, succes, inteligenta, atractie fizica
- perceptie despre sine ca fiind o persoana deosebita, un tip superior, asociat cu persoane cu statut social inalt si institutii importante
- continua nevoie de admiratie din partea altora
- un puternic sentiment ca i se cuvine un comportament special din partra celor care il inconjoara si mai ales obedienta lor
- o puternica invidie fata de realizarile altora precum si ideea ca altii sunt invidiosi pe ei

Sunday, December 29, 2019

Mai conspectez...

...din ce aud pe tema narcisismului, fiindca este un subiect care ma preocupa si care cred ca ar ajuta multe persoane sa identifice aceasta problema in viata lor.

Felul in care un narcisist se raporteaza la un conflict este cu totul special. Cand ai o divergenta cu o persoana normala pornesti de la premisa ca ea te asculta, ca este corecta si ca e dispusa la a gasi o cale de mijloc. Narcisistul nu reactioneaza asa.

El nu este niciodata corect. Nu este deloc interesat sa iti asculte punctul de vedere. Pentru el a nu te auzi este un scop in sine. Tu vorbesti, el vorbeste de parca spusele tale nu exista.

Narcisistul te minte in fata. Niciodata nu se simte vinovat si neaga cu tupeu chiar si in situatii in care ai probe evidente impotriva lui. Iti poate spune ca ti se pare, ai interpretat gresit, ca inventezi sau chiar ca esti nebun.


In afara de a minti, el distorsioneaza realitatea, scoate anumite lucruri din context si le da alta semnificatie (falsa). Scopul este sa te faca sa fii confuz, sa nu mai stii ce sa crezi, ca apoi sa iti sugereze ca nu esti in toate mintile.

Cand este acuzat obisnuieste sa batjocoreasca (ironizeze) sau sa ameninte (ca te paraseste, de ex) si chiar sa iti faca rau fizic. Scopul este de a te intimida si de a te lasa abuzat si manipulat in continuare. Sunt obsedati de putere si control in relatie.

Pe parcursul certurilor distractia lor e sa te faca sa pierzi firul logic al replicilor. Ei nu vor claritate ci confuzie, de aceea deviaza des si amplu de la subiect. Iti erodeaza prin cuvinte bine alese stima de sine si iti arunca in spate false vinovatii (daca nu esti experimentat vei observa cum o discutie despre ceva in neregula cu el sfarseste prin justificari legate de greseli de-ale tale)

O alta practica a narcisistului este salata de cuvinte. Tu vorbesti ceva logic si el raspunde total nepotrivit. Te acuza/ameninta brusc cu ceva. Te bombardeaza cu informatii aiurea pentru a iti crea o stare de epuizare mentala. Conversatia e intentionat facuta sa nu duca nicaieri ca abia sa astepti sa o termini.

Neavand empatie, nu sunt deloc interesati de felul in care te-au facut sa te simti.
Daca indraznesti sa spui unui narcisist ca nu a procedat corect intr-o situatie, vei avea de-a face cu toate aceste raspunsuri imature.

Saturday, December 28, 2019

Cum rezista...

...unele cupluri necununate in biserica o viata intreaga, iar altele cu tot cu cununie se distrug?
Simplu: exista intre cei doi o compatibilitate naturala si nici ispite nu au, fiindca vrajmasul ii are deja in stapanire prin desfranare, nu mai e nevoie sa ii starneasca si spre manie. Indiferent de armonia dintre ei, acesti oameni nu sunt bine sufleteste si nu trebuie fericiti inainte de a se intoarce din pacatul pe care il lucreaza in buna intelegere.

Celor cununati slujba nu le confera brusc o alta personalitate, ci ii fereste de pacatul curviei. Mirii primesc multe binecuvantari, dar prin acestea nu sunt absolviti de lupta cu patimile proprii sau cu ispitele vrajmasului. Faptul ca au luat cununa infranarii nu le asigura automat biruinta asupra iubirii de sine, urii si maniei. Sunt razboaie separate si trebuie intelese ca atare.

Friday, December 27, 2019

Screenshots...

...cu icoane ale nasterii care mi-au placut, nunele canonice, unele nu prea:












Iar aceasta este icoana de la biserica noastra pe care privind-o cu ochii trupesti in timpul slujbei mi s-a parut nepotrivita cu fastul si maretia momentului.

Thursday, December 26, 2019

Toti care...

...iubim Biserica si ne straduim sa slujim Domnului vrem sa ne bucuram cu duhul in aceste zile de praznic. Primesc urari frumoase si binecuvantari minunate de nasterea lui Hristos, sunt recunoscatoare pentru ele si sper sa se implineasca macar partial 😊.

Tot ce simt este ca pot sa fac un mic popas in urcusul catre imparatia cerurilor dinauntrul meu, a carei dorire nu se sfarseste niciodata. In zilele acestea nu dezlegarea la mancaruri o primesc ca pe o incununare a postului, ci putina odihna din partea ispitelor de tot felul.

Imi doresc sa am mai mult timp pentru lucrari sfintitoare de cuget si sa mi se randuiasca o viata cat mai simpla si ordonata in cele trupesti. Vreau ca viata mea, cata mai este, sa fie o necontenita iscodire de noi mestesugiri de fapte bune, pentru toate varstele si toate gusturile celor din familia mea. Imi doresc sa fiu creativa in a arata copiilor mei (folosind chiar limbajul, interesele si inclinatiile lor naturale) ca nu avem o credinta plicticoasa, incifrata (ci una misto de tot😄) si ca mantuirea e accesibila oricui indiferent de masura intelegerii omului.

Una dintre cele mai ravnite roade ale duhului ar fi pacea. Cu pacea in inima plutesti efectiv peste orice incercare si stai neclintit in fata celor mai de temut vrajmasi, mintea are ragaz sa se limpezeasca si capata putere sa stapaneasca intelept inima si sa inteleaga rostul celor pe care viata le asterne inainte.
Indraznesc sa o cer de la Domnul ca dar de gand pentru toti care se nevoiesc pe calea cea stramta.



Wednesday, December 25, 2019

Tuesday, December 24, 2019

Daca tipa...

...copilul nu isi dezvolta plamanii.
 Era totusi un gand psihoterapeutic pentru bietele mame de altadata. Viata era foarte grea comparativ cu ce experimentam noi  astazi: saracie, mizerie, munca fizica grea, copii multi, barbat, animale, toate treceau prin mana femeii. Plansul copilului te innebuneste, dar ele nu isi permiteau sa innebuneasca sau sa cada in depresie. Ca sa reziste in conditiile date le trebuia sa "umble" putin la perceptie, sa vireze putin spre optimism. De aici si confectionarea acestei ipoteze de puericultura de sant. Atat cat nu cadeau in nepasare fata de nevoile copilului, le prindea bine ca atunci cand nu aveau incotro si audiau zbierete neostoite, prin acest gand linistitor sa ramana "zen", cum zic smecherele contemporane, vedeale-as acu' 100 de ani in casa de pamant cu 10 plozi dupa ele😊 (asta e binecuvantare, nu altceva)

Monday, December 23, 2019

O relatie...

este ca o pereche de pantofi.
Pot fi din materiale de o calitate extraordinara. Pot fi impecabili din punct de vedere estetic. Se pot potrivi de minune cu stilul tau vestimentar. Pot avea tot felul de calitati menite sa ii faca mai functionali (talpa ortopefica, elastica, superaderenta, imbinari intarite, fermoar de calitate, etc.). Toata lumea poate spune ca sunt modelul cel mai cautat pe piata.

Indiferent de toate acestea, daca atunci cand ii incalti te strang si iti fac bataturi atunci nu sunt pentru tine, caci nu ii vei purta cu bucurie. Mai bine nu ii iei, caci vei regreta. Daca totusi i-ai luat, parca te simti mai implinit daca ii daruiesti cuiva caruia ii vin bine. Esti chiar bucuros, fiindca Tata iti va da bani pentru alta pereche la alegerea careia vei fi mult mai atent avand experienta.

Perle...


  • "Culcate, mai copile, odata!" "Mama, eu nu ma joc de voie, ci de nevoie!"
  • Ooo, Doamne, asa imi place viata asta a mea de copil mic, cum ma joc cu masinile!
  • "Cum te simti? Mai esti racit? Nasul iti curge?""Nu stiu...vorbeste cu aspiratorul nazal!"
  • Ma duc sa ma spovedesc. Scrie-mi si mie lista de pacate: am cantat colindul cu "Fer, fer adunam" desi stiam ca este o parodie.
  • Eca, tu cand te mariti o sa il pui pe Harry Styles sa iti faca ordine in casa?

Vad...

...la femeile din generatia veche pe care le cunosc o concurenta care, daca nu ar fi manjita cu slava desarta si cu invidie, ar fi ruda cu "nelinistea cea buna" de care vorbeste pr Paisie. Le vad cum incearca sa arate ostentativ cat sunt de harnice, de darnice, de miloase, de intelegatoare, de iubitoare, dar si iubite si respectate in familie.

E totusi o ramasita dintr-un model social bun, in care patimile de ocara inca nu erau prezentate ca acceptabile. De aceea femeile, chiar si cele nu prea bisericoase, aveau acest ideal de etica sociala destul de apropiat de imaginea crestinului virtuos.

Cu timpul acesta a fost distrus, fiindca neavand ca fundament o motivatie spirituala inalta, neavandu-l in minte pe Dumnezeu, omul decade inevitabil.

In familiile mari...

...copiii cei mai mici nu sunt doar sub influenta a ceea ce fac si spun parintii, ci sunt produsul intregii familii. Toti care locuiesc in casa isi lasa amprenta asupra copilului, si  asta nu neaparat in sens pozitiv. La noi fratii mai mari vin deja infectati de la scoala cu tot felul de atitudini si expresii, astfel incat cel mic ajunge in contact cu realitati de care nu ar fi stiut daca era singur cu parintii.
 Nu stiu cum se face cand problema sunt bunicii (noi nu locuim cu ei, asa ca riscul de moplisire de la ei este minim), dar ca sa reducem influentele negative din interior incercam
*sa tinem copiii mici mai mult in preajma noastra
*sa ii separam mai des in camera lor pe cei mici cand cei mari nu se pot controla si se cearta
*sa ii motivam copiii mai mari sa isi dezvolte un limbaj cat mai curat
*sa ii ajutam sa isi constientizeze rolul de model pt fratii mai mici si sa se responsabilizeze in acest sens
*sa ii invatam cat e obraznicie si cat e nepricepere in purtarea unui prunc
*sa le explicam celor mici ca nu tot ce aud in casa noastra e de dorit sa retina
*sa anihilam efectul agresiunilor verbale care apar de la cei mari din invidie, din lipsa de rabdarea si intelegere
*sa ii invatam sa se parasca "la Dumnezeu", sa ceara de la el linistirea tensiunilor, asa cum facem si noi, cei mari.

Mai cu seama incercam sa nu ne pierdem si noi cumpatul/cugetul in stradania de a impaca fratii intre ei. Cred ca stiti ce zic😉


Saturday, December 21, 2019

Asta...

...o mai aveam prin telefon, cu Iuli si Eca (spre final). Daca va place, rugati-va si pentru noi, caci din pricina dezbinarii cu greu se reunesc la cantare. Vrajmasul speculeaza patimile omenesti si nu le lasa sa isi lucreze talantul spre slava lui Dumnezeu. Eu vad si inteleg aceste lucruri, ma dor, dar nu am putere sa le indepartez.

Un cuvant...

...de la o doamna preoteasa (care ma cunoaste si imi stie si ispitele si stradania) care mi-a prins tare bine intr-o vreme in care ma necajeam ca numai aparentele/imaginea sunt de noi:

"Iti multumesc tie, dar si copiilor, si bineinteles lui Dumnezeu pentru ca mi-a asezat in fata aceasta imagine. M-am bucurat mai ales fiindca desi mama trece prin atatea chinuri ale facerii si cu trupul si cu sufletul iata ca vine vremea in care se vede ca a avut rost si ca cel putin pret de catava vreme a asezat inaintea oamenilor frumosul duhovnicesc. Chiar daca luptele de peste zi sunt altele si asta poate parea decat o poza, acea poza a marturisit candva in viata cuiva ceva despre Dumnezeu si tot are rost."

Friday, December 20, 2019

Stiati ca....

  • multe din minunatele obiceiuri din familia noastra prezentate si aici au rezistat o perioada (zile, luni, ani) dupa care din invidia vrajmasului si prin conlucrarea patimilor fiecaruia dintre noi au devenit doar o amintire? Din fericire gasesc in mine  putere de la Dumnezeu sa vin cu noi propuneri de program si de activitati care sa ne ajute duhovniceste, organizatoric. Am tot felul de idei si m-am hotarat ca daca nu le pun eu in practica, macar sa le scriu, poate e altcineva mai tenace si inmulteste binele mai repede. 
  • unul dintre cei mai consecventi hateri (poate prea mult spus...) ai blogului meu este chiar parintele meu? Nu mi-a spus niciodata in mod direct asta, dar de cate ori avem vreo divergenta de opinii si incerc sa ma justific primesc replici de genul: "Gata cu scolarizarea! Aici nu esti la tine pe blog." Nu il deschide niciodata, de dragul discretiei si al respectarii libertatii mele de expresie. Dupa cum ati vazut, nici eu nu am postat cu si despre el decat extrem de rar. 
  • desi mereu imi preocup mintea cu formarea duhovniceasca a copiilor mei si imi storc inima la rugaciune pentru ei, am mari probleme cu educarea lor in perioada adolescentei? Fara sa dau nume, voi mai nota concret anumite lovituri pe care vrajmasul mi le da prin ei. Ultima patanie: am trimis copil sanatos la o iesire cu cativa tineri cu mult peste varsta majoratului (de pe la ascor, teologie) si mi-a venit acasa pe trei carari. Concluzia: tre sa mai crestem, sa ne cunoastem limitele si sa invatam sa  mirosim falsii prieteni.
  • daca vi se pare ca "am dat din casa" stati linistiti ca inca nu m-am discreditat pe masura faptelor mele reale 😊

Fragment...

...de colind de la concertul din seara asta.

Thursday, December 19, 2019

Un fenomen...

... care amputeaza tot mai multe familii, lasand copiii lipsiti de echilibrul specific unui cuplu parental:
Bineinteles ca lipsa mamei e mai nefireasca si mai greu de suportat decat lipsa tatalui, mai ales cand copiii sunt mici.

Absenta unui parinte cred ca este resimtita diferit in functie de motivul plecarii lui. Sunt oameni care lupta si muncesc pentru o supravietuire decenta a familiei. Daca definitia acestei decente este una realista, aceasta plecare este o jertfa.
Altfel stau lucrurile atunci cand substratul departarii de familie este slava desarta sau o dorinta de eschivare de la provocarile mediului familial. De ce? Fiindca diferenta subtila intre cele doua este felul in care este investita iubirea. 
Orientarea catre aproapele sau catre sine ca beneficiar al carierei sunt indicatorii care iti arata cat de placuta este inaintea lui Dumnezeu in cadrul lucrarii familiale decizia de a pleca la serviciu. Tot facand o balanta duhovniceasca de acest fel iti poti estima corect si cat iti permiti sa lipsesti de acasa ca sa nu gresesti. 
Lucrurile sunt simple pentru oamenii sinceri si iubitori de Bine.

La fiecare...

...sfarsit de an am avut de furca cu administrarea ciocolatelelor si bombonelelor, ca sa nu le transformam din mici bucurii in mici necazuri
Dau din ele mai departe atat cat sa nu ma urasca proprii copii. Restul depozitam si mancam cu portia.

Ieri...

...a fost sf Modest, nascut din parinti crestini " dupa 40 de ani de impreuna-vietuire"(deci putem calcula cu frica si cutremur o varsta aproximativa a mamei lui la prima nastere). Ambii parinti au fost intemnitati pe motive de credinta si, din purtarea de grija a lui Dumnezeu, au murit in aceeasi zi inainte de a fi efectiv martirizati. Pruncul Modest a fost luat de la 5 luni si crescut de pagani "ca sa il cinsteasca pe Die". Cu toate acestea, copilul a fost atras de credinta crestina pe care a aflat-o de la un argintar. A dus o viata aleasa, incat imediat dupa botez a si inceput sa savarseasca minuni.
Deci unde vrea Hristos si are cu cine, se descopera pe cai nebanuite, in ciuda a tot ce s-a intiparit din pruncie in om.
Eu, crestina fiind, stau cu gura pe copii, ii sfatuiesc si imi bat capul cum sa le "fac cunostinta" cu Hristos si nu reusesc mare lucru. Noi, generatiile din urma suntem oameni foarte slabi in credinta, cu suflete anemice si foarte aplecate spre placeri si iubire de sine.

Tuesday, December 17, 2019

Citim articole...

...auzim predici si cuvinte de folos despre jertfa preotesei. Simt nevoia sa lamuresc un detaliu important, ca sa nu mai aiba nimeni nici greturi, nici inchipuiri legate de acest subiect.
Jertfa este un act liber-consimtit. Dumnezeu pretuieste intr-atat vointa omului incat nici in lucrarea mantuirii nu forteaza lucrurile si nu exclude decizia propriei creaturi. Prin urmare jertfa preotesei este benevola (chiar daca e in mod paradoxal o taiere a voii), este o rabdare cu bucurie si intelegere dincolo de stramtorarile trupesti, este atat de minunata incat as asemana-o cu o mucenicie, cu o taiere a madularelor (caci in familie mai mult decat oriunde suntem madulare unii altora) de dragul lucrarii apostolice de raspandire a Cuvantului si a Iubirii.
In caz contrar putem vorbi despre un fenomen urat: chinuirea preotesei, silirea ei, neglijarea ei, batjocorirea ei, exploatarea ei de catre preot pentru parohie. Preoteasa carteste si se scarbeste fiindca toate marile "realizari" ale sotului le percepe ca fiind in detrimentul familiei, toate faptele lui ii miros a "corban" si nu are pace nici in casa, nici in inima.

Fara indoiala, preotul trebuie sa isi randuiasca exemplar casa. Cheia succesului este buna intelegere, pregatirea amandurora inainte de casatorie (cand oamenii trebuie sa isi comunice onest atat asteptarile cat si limitele) punerea situatiilor dificile inaintea lui Hristos si primirea ascultarii de intelepciunea insuflata a duhovnicului.

Monday, December 16, 2019

Narcisistii...

...au relatii fragile cu ceilalti, intrucat egoul lor exagerat este extrem de ofensat la cea mai mica observatie. Chiar daca te exprimi cat se poate de decent, pe un ton rezonabil, si chiar daca esti obiectiv si corect in critica ta, se vor supara, vor da replici de genul "nu imi place felul in care spui asta", "nu ma respecti deloc". Daca e din biserica va incepe sa iti pretinda sa fii smerit si sa nu te indreptatesti in acuzatiile tale (juste dealtfel) si sa nu judeci.

Ei taie total legatura sau, dupa caz, pedepsesc prin comportamente pasiv-agresive (pun tacere, fac pe suparatii, fac diverse aluzii rautacioase) sau chiar agresive pe cei care indraznesc sa ii "insulte" astfel. Orice om care nu se investeste total in buna-dispozitia si succesul lor deranjeaza si este taiat de pe lista apropiatilor fara remuscari, intrucat ei cred ca li se cuvine totul din partea celorlalti.

Tot citesc...

...si ascult ytb despre narcisisti. Este efectiv o usurare pentru mine si ma ajuta sa inteleg anumite relatii disfunctionale pe care le-am vazut/avut de-a lungul vietii. Mi se pare extrem de important sa fie cunoscut acest tip de psihopatie, fiindca il regasim tot mai frecvent si mai complet ilustrat in caracterul oamenilor contemporani. Un prim pas este sa ii identifici in timp util, apoi sa stii cum sa gestionezi  raportul cu ei: cum sa ii eviti, cum sa le supravietuiesti, cum sa te vindeci dupa o trauma produsa de ei.
A intelege ca ei nu iubesc, nu au efectiv empatie ci doar mimeaza perfect este pentru mine o revelatie. Pana acum nu credeam ca exista asa ceva. Daca pornesti de la axioma asta le poti demonta mai usor masinatiunile mizerabile. 
Stiu ca e o postare care nu pare ca se asorteaza cu restul blogului, dar mie mi se pare un pericol necunoasterea fenomenului in calitate de crestin, fiindca tocmai printre oameni smeriti si empatici, dar creduli, isi gasesc cu predilectie victimele.

Sunday, December 15, 2019

Pentru.

nu am avut rabdare, nici timp
pentru un temari adevarat

Ghe - ajutorul meu

...un targ caritabil de ornamente de Craciun de la scoala de la Grigo.

Odata...

...trecuti de perioada prunciei, in care sunt in deplina nerautate, copiii incep sa faca mici rautati. Incep  sa paseasca in lumea ispitelor si nu stiu daca e treaba noastra, a parintilor, sa ii judecam atribuindu-le etichete. In mod sigur le este folositoare o cenzura acolo unde ei nu si-o pot impune si o sfatuire repetata (adica iara si iara, de 1000 de ori, cu pace) pentru a le stimula constienta, ratiunea si intelegerea duhovniceasca.

Unii copii fac rautati in totala inocenta, mai ales pentru ca nu stiu sa estimeze toate efectele actiunilor lor si nu au exercitiul de a se pune in locul altuia. Ascultarea este un scut nepretuit pentru copii (ii fereste de multe accidente, dar si de lucruri stricatoare de suflet).

Tot in nevinovatie se incadreaza si lucrurile neplacute pe care copiii le fac fiindca Dumnezeu ingaduie aceasta ca parintii sa sporeasca in a cuprinde cu dragoste orice om. Sunt copiii - "lectie de iubire" care lucreaza la desprinderea parintilor de cele pamantesti si care se vor linisti prin minune dupa ce acestia isi insusesc ceea ce trebuie.

Altii au vadite inclinatii negative, au neajunsuri greu de dus pentru parinti. Unii explica asta prin transmiterea genealogica a dezechilibrului interior, prin lucrarea pacatelor parintesti (mai ales a celor din perioada conceptiei, gestatiei sau micii copilarii) in viata copilului. Pocainta specifica ("cu dedicatie") cred ca ar trebui sa extirpe stricaciunea.

Altora le da vrajmasul idei, speculand mintea lor slaba. Pe cei mici ii invrajbeste din nimicuri sau ii face sa intre in situatii periculoase. Celor mai mari le erodeaza increderea in dragostea si intelegerea parinteasca, insuflandu-i sa nege tot ce au primit de la acestia si lasandu-i ca pe niste copaci fara radacini.

Prin intermediul copiilor se razbuna adesea pe parintii care incearca sa duca lupta cea buna a nasterii de prunci. Asa ajung bietii sa se scarbeasca de familie si nu mai au nici tragere de inima sa munceasca. Rugaciunea este in acest din urma caz si arma puternica si leac tamaduitor.

Holul...

...de la intrare nu ar trebui sa interfereze cu traseele dintre camere, fiindca este un loc  in care temporar se aduna mult pamant de afara si intr-o casa cu trafic intens toata mizeria este numaidecat luata pe talpi si carata pe covoare. Nu mai spun ce bucurie este sa mai ai un bb care traverseaza zona in 4 labe si linge pe jos la minut. Acest detaliu spatial imi da mult de lucru si este, pe langa bucataria mica, unul dintre cele mai mari inconveniente ale apartamentului meu.
Deci, daca va proiectati vreodata o casa, tineti cont si de acest amanunt: antreul sa nu fie zona de trecere frecventa.

Thursday, December 12, 2019

Unii sunt ...

...de parere ca daca ai prieten nu iti mai sta gandul la invatat. Probabil se verifica in cazul relatiilor toxice. Eu zic ca daca ai o prietenie care iti aduce bucurie si echilibru sufletesc atunci te poti ocupa linistita de munca intelectuala.

Wednesday, December 11, 2019

Ma bucur....

...sa gasesc vieti de sfinti citite pe ytb. Decat a asculta cu copiii povesti Electrecord, in ziua praznuirii sfantului mai bine facem cunostinta cu el asa cum ni-l prezinta Biserica in cartile ei.

Setea de supranatural care ii motiveaza pe copii sa asculte basme va fi in mod sanatos satisfacuta de auzirea minunilor savarsite de sfantul. Asa se imprietesc mai usor cu locuitorii ceresti, altfel le inteleg acatistele si isi deschid inima catre ei mai cu indrazneala.


Am facut...

... consiliu cu copiii cei mari si am stabilit ca pe viitor nu ii voi mai pune sa faca nicio treaba. In schimb astept din partea lor sa vina si sa spuna (daca au timp liber) "Mama, cu ce pot sa te ajut?".  Nu mai doresc sa faca ninic de gura mea, cu sila si cartire. A venit vremea sa isi cultive sentimentul de mila, sa isi dezvolte lucrarea libera a intrajutorarii.

In plus, voi reduce volumul de atentie si de ingrijiri acordate lor si ma voi orienta preponderent catre cei mici, care au si ei dreptul la o mama "de novo", nu la una epuizata de adolescenti problematici.

Le-am spus ca sunt constienta ca asa se pot strecura lenesii fara sa faca nimic, dar las judecata lui Dumnezeu asupra lor. Trebuie sa ma detasez.

De asemenea ma astept sa apara cand si cand crize functionale in universul nostru casnic. Nu-i nimic. Poate ele vor fi ocazia cu care cei mai impietriti sau mai lenesi se vor mobiliza. Cred ca Dumnezeu nu ma va lasa sa pier, chiar daca niciunul dintre ei nu ma ajuta.

PS sotul nu intra la acelasi regim😊. Cel care vrea sa fie mai mare sa slujeasca tuturor!

Tuesday, December 10, 2019

Ma cert...

...cu copiii mei mai mari. In procesul de reciproca slefuire mai ies scantei. Asta pentru ca uitam cate ceva fiecare: eu uit ca un copil nu e o jucarie turnata pe matrita gandirii parintesti, ei uita sa porneasca de la premise binevoitoare fata de apartinatori.

De fapt nu le pot numi certuri, sunt niste confruntari pe cat de solicitante,  pe atat de interesante, in care ii descopar tot mai profunzi, tot mai abili in comunicare si mai bine conturati ca personalitate. Regret cateodata ca nu sunt inregistrate ca sa le revedem impreuna mai tarziu si sa le comentam cu intelepciunea pe care o vom dobandi odata cu trecerea anilor (si ei, dar si eu).

Poate sunt o ciudata dar adesea simt in conversatiile noastre in scop educativ si o componenta mistica. E ceva din acel "nu va ingrijiti ce veti spune" din evanghelii. E o mirare in fata a ceea ce mi se da cateodata sa spun, a neasteptatei intorsaturi pe care o iau replicile si a deznodamantului situatiilor pe termen lung.

Am un feeling clar ca lucreaza Dumnezeu prin mine (cea fara de rabdare si grabnica la scarbirea de aproapele) pentru binele lor. Si e  frustrant sa vezi cum uneori isi inchid inimile...

Monday, December 9, 2019

Am primit...

...si ne place mult. E atat hazlie cat si plina de invataminte. Desi parintele a fost nevazator, perspectiva nu e deloc una trista, ci transmite un sentiment placut, tonic, de biruinta a echilibrului interior si optimismului asupra infirmitatii.
Nu scriu gen reclama pentru vreun beneficiu material, ci ca sa impartasesc si altora mici bucurii.

Sunday, December 8, 2019

M-am derajat...


 ...fiindca in ultimul timp tot m-au  abordat cersetorii. Ma chinuiau gandurile ca toti sarlatanii cu scoala psihologica a vietii speculeaza ca "popa tre' sa dea". Nestiind pana unde poti merge cu milostenia fara sa gresesti nici in exces, m-am hotarat sa ma documentez. Citesc si ma sperii cat de departe sunt de ceea ce ar trebui sa fac.

Friday, December 6, 2019

Cadoul...

...de mos Nicolae a fost cate un ceas pt fiecare dintre baietii mici. Asta fiindca sunt obsedata de timp si de felul in care as putea sa transmit copiilor sa nu il iroseasca. De asta am si ales pt Ghe un ceas cu limbi: ca sa vada fizic cum trec secundele, minutele.

Le-am cumparat acum o luna si tot atunci le-au si primit, cu mentiunea ca sunt in contul Mosului. Bine am facut, fiindca atunci am avut bani si nu mi-a parut rau sa ii dau pe asa ceva. Acum insa avem cauciucuri de iarna la masini si fonduri doar pentru strictul necesar.

Altceva voiam sa scriu insa: acest cesulet a aterizat nu se stie cum in masina de spalat, a trecut printr-un ciclu de spalare si a iesit nevatamat de acolo. Chiar water resistant!

PS Azi a fost ziua pestisorului nostru, Niki: un an de la cumparare, still alive (tinut intr-un borcan ordinar, tratat cu multa neglijenta)

Cat de duhovnicesti...

...sunt copiii mei:
cei mici vor doar o singura rostire a rugaciunii inimii😅
Cei mari:
"Ce faci, mai, ca pe toti ne enervezi cu cate ceva?"
"Fac colectie de oameni suparati!"

Am inventat...

...noi substantive care ilustreaza renumita expresie "tipic, tipic si la inima nimic": psaltoholic sau, daca vreti, acatistoholic.

Desemneaza o persoana care nu poate intelege ca scopul ultim al vietii crestine nu este o nesfarsita rugaciune rostita si care dezvolta o adevarata adictie la practicarea formei exterioare a rugaciunii, fara sa se adanceasca prea mult si fara a face vreun progres inspre dragostea de aproapele, rabdare sau smerita cugetare.


Thursday, December 5, 2019

Ca achizitie...

...personala in domeniul organizarii timpului am bucuria sa constat ca am fost consecventa in propunerea de a nu iesi cu bebelusul din casa dupa ce se intuneca si de a ma plimba cu cei trei copii mai mici la pranz, la lumina soarelui.
Poate suna banal, dar nu mi-a fost usor nici sa trec peste somnolenta de dupa amiaza, nici peste tentatia de a iesi la cumparaturi seara tarziu. La Anastasia am avut ajutoare copiii mai mari si am mai lasat-o cu ei acasa
daca am avut ceva de rezolvat. Daca ai alternative, nu e ok sa tarasti bebelusul dupa tine prin aglomeratii, asa ca vreau sa ma centrez pe nevoile ei, fiindca ea e cu adevarat dependenta de mine.

Sunt doua extreme de parenting al sugarului. Una care adora bebelusul rezumandu-si viata la slujirea lui (sterilizeaza cu ardoare tot ce atinge bb, sunt obsedati biochimic de diversificarea corecta, pe o raza de 100 de m toti vizitatorii trebuie sa poarte masti, daca doarme printisorul, tot blocul trebuie sa vorbeasca in soapta). Alta care il trateaza ca pe o forma vegetativa de viata care graviteaza in jurul distractiilor si activitatilor adultilor apartinatori: ii dau pizza la 8 luni, il lasa sa respire fum de tigara si aer infect din aglomeratii, il culca in zgomot de boxe sau la miezul noptii cand se termina party-ul colegului etc).
Intre cele doua directii trebuie facuta o medie prin care nici parintii sa nu cada in depresie de atatea restrictii, nici copilul sa nu fie privat de satisfacerea adecvata a nevoilor vitale.

Am ajuns...

...si fericita varsta (pe care nu speram sa o ajung) in care primesc pe wapp de la copii poze de genul😊
Cele care inotati in momente mai dificile nu va descurajati: va veni vremea cand cei care deranjeaza totul acum sa aranjeze lucrurile pentru voi...

Ieri...

...ne-am intalnit la mall cu o colega de-a lui Ionut. Ne-a facut poza fara sa stim si ne-a postat pe un grup al clasei cu comentariul "saru'mana tata si mama lu' Ion". De ce? "Ca sa faca misto" Bullying si discriminare.

Si alti copii de preot patesc asta: relateaza ca imediat ce spun ca tatal lor este preot au parte de rasete infundate din partea colegilor. Mai ales daca preotul respectiv mai este si purtator de reverenda, cu atat mai mult e prilej de zambete ironice cu subinteles.

Imi asum ca suntem diferiti de multime si copiii trebuie pregatiti din timp sa reziste acestor atacuri. Am consemnat asta din solidaritate cu toti "popii" minunati care nu se rusineaza cu Hristos inaintea oamenilor si isi marturisesc prin vesmant identitatea.

Cu mentiunea...

...ca toate familiile numeroase graviteaza undeva intre acesti doi poli, simt nevoia sa fac o diferentiere intre aceste tipuri familiale, fiindca adesea copiii mei au avut de a face cu tentative de discriminare pe motiv ca suntem 10 in familie. Bine, fiindca sunt copii isteti si sociabili s-au descurcat sa schimbe perceptia celorlalti.

Wednesday, December 4, 2019

Lupte...

...de gand din perioada alaptarii:
* sa imi schimb mentalitatea de om bolnav, muribund chiar, izvorata din felul in care ma simt adesea, cu una de om sanatos
* sa nu ma manii pe cei din familie care nesocotesc si ma priveaza odihna pe care as putea-o prinde cand sugarul doarme
* sa raman echilibrata in interior cand imi spune sotul cat e de obosit

Tuesday, December 3, 2019

Tuturor...

 ...ne plac bebelusii. In familiile numeroase acest lucru se transforma intr-o adevarata problema: una este sa te smotoceasca doar tata si mama, alta este sa devii jucaria tuturor si care cum trece pe langa tine sa te ciupeasca, sa te zgaltaie, sa iti respire in nas, sa te muste, sa scoata limba la tine, sa te arunce in sus, sa te tina cu capul in jos, sa te puna sa te strambi sau sa te gadile fiindca ai ras dragalas.

Mereu le atrag atentia copiilor mai mari sa observe daca bb participa cu drag la harjoana. Fiind fara aparare si fara posibilitatea de a se exprima verbal, copiii mici trebuie aparati atunci cand vedem ca nu se simt bine in compania fratilor mai mari prea iubitori. O joaca "binecuvantata" este aceea in care ambele parti se simt comfortabil.
Nu numai fratii sunt agasanti din punctul acesta de vedere, ci orice rude, cunoscuti, vecini, trecatori prea lipiciosi, care se sifoneaza daca incerci sa ii tii la distanta, dar se distreaza de faptul ca bebelusul se sperie de ei. Daca tot e distractie, sa ne distram toti, nu?

Unii sfinti spuneau ca toate acestea ar molesi sufletul copilului. Nu stiu cat de bazata e afirmatia asta, nu poti totusi sa cresti un sugar soldat si nu vad rostul inhibarii totale a interactiunilor fizice cu dragalasenia bebelusilor. Fiecare parinte sa isi foloseasca totusi atentia si discernamantul legat de acest aspect si sa puna limite acolo unde este necesar.

Monday, December 2, 2019

Fie dictat...

...de marketing, fie din pura preocupare pentru binele psihic al copiilor se vehiculeaza intens ideea purtarii bebelusului.

Toate stim ca nu este posibil sa porti copilul chiar tot timpul. Uneori te doare spatele, uneori doarme bine in pat dupa alaptare si nu are sens sa il deranjezi sa il montezi in sling, iar alteori nici el nu vrea, ci te impinge cu manutele ca sa il lasi mai liber. Pentru momentele in care nu ai alte ajutoare si chiar trebuie sa pleci de langa el sa faci ceva fara copil legat de gat, eu zic ca iti trebuie sa ai macar un minim dispozitiv in care sa lasi copilul in siguranta. Se poate si fara, dar e mai predispus la mici (sau mari) accidente. Cam asta e opinia mea.

Si eu am premergator, cu care Anastasia interactioneaza mai mult pe exterior, fiindca ii plac drumetiile de-a busilea😊

Sunday, December 1, 2019

Fiindca...

...m-am saturat sa vad cum se impiedica la metanii candidatii la hirotonie, m-am gandit sa scriu online un mic secret de care, daca se tine cont, se elimina penibilul dintr-un moment de altfel mai mult decat solemn.
Tip: tine capul plecat mai multa vreme, pana indrepti cat de cat genunchii

Saturday, November 30, 2019

Friday, November 29, 2019

Cum sa...

... traiesti ziua nationala a Romaniei? Ce acte de patriotism sa mai faca muritorii de rand in tara asta? Sa isi dea tot salariul pe ii pentru familie, sa isi faca o poza si sa o puna pe Instgram? E si asta o varianta, pentru promovarea portului national.

Deschid o lista cu sugestii pe care va astept sa o completati (din dragoste de tara, nu cu ironii ieftine):
* invatati sa coaseti o ie si incepeti una
*propuneti-va sa mancati cat mai des in stil traditional romanesc, fara chipsuri si fast-food
* vizitati locuri cu semnificatie istorica sau pur si simplu bucurati-va de frumusetea naturii Romaniei constientizand ca e un dar care trebuie aparat
*organizati-va pentru a intreprinde lucrari in folosul comunitatii in care traiti
* plantati un pom, o floare
* cumparati-va pamant in tara asta si ingrijiti-l
*vorbiti copiilor despre istoria acestei tari si insuflati-le sentimentul responsabilitatii fata de aceasta tara in care nu intamplator s-au nascut.
*cumparati o carte de istorie cu text cald si ilustratii vii sau cautati informatii pe net
*planuiti pentru noul an sa contribuiti la intarirea neamului nostru adoptand sau dand nastere unui romanas😊

Am gasit...

...surogat de metanier care se preteaza la rontait, usor de spalat si curatat de saliva, muci, mancare, ideal pentru mamicile de sugarei dependente psihologic de obisnuitul sirag de boabe folosit de crestinii normali 😊.

Thursday, November 28, 2019

Derulezi...

...pagina de fb si vezi una dupa alta, la interval de cateva secunde postari cu continut divers: pisici, leacuri, bancuri, politica, mutrite de bebei, invatamant, anunturi, psihologie etc. Daca petreci multe ore in starea asta, creierul functioneaza dupa un model fracturat, descompus in zeci de flashuri fara legatura unele cu altele. Nici vorba de construire de legaturi si retele neuronale, nici perseverenta in concentrarea pe vreun subiect.

O prima imbunatatire pe care as vedea-o la acest fb ar fi sa functioneze si pe etichete cumva (mai mult decat cele #), sa poti sa accesezi (atunci cand vrei) un anumit tip de postari (eventual generat de cautari dupa niste cuvinte cheie din textul postarii) ale celor pe care ii urmaresti daca nu ai timp si de balast informational.

Nu ma asteptam...

...ca Gheorghita sa vrea sa vizioneze in mod repetat ytb cu demonstratii de organizare a sertarelor, dulapurilor si mai ales de impaturire a hainelor. Acesta e unul din preferatele lui in ultimele zile:

Unul dintre...

...neajunsurile felului in care m-am format in crestinism este faptul ca mi s-a inoculat (prin literatura la care am avut acces copila fiind) imaginea crestinului in ipostaza monastica: retras, tacut, rugator, meditativ, iubitor de liniste hranit doar cu lecturi din scrieri sfinte.

Ma simt complet "descoperita" in arborarea crestinismului de tip apostolic. Nu stiu cu ce se mananca in mod virtuos vietuirea cu sociabilitatea pe care o vedem in evanghelii la Hristos, oratoria cu talc inalt accesibila tuturor "decazutilor", organizarea de acte caritabile fara o risipire a mintii in cele de jos.

Mi-e ciuda adesea pe mine ca nu am atata lucrare launtrica incat sa marturisesc frumusestea credintei cu bucuria, siguranta si entuziasmul pe care le aveau cei din primele veacuri.

Tuesday, November 26, 2019

Cintind...

...acatistul sfintei Ecaterina mi-a venit un gand care poate aduce liniste in inimile celor care, mai ales dupa alegeri, vad viitorul sumbru in ceea ce priveste moralitatea copiilor: pe aceasta copila insasi tatal sau incerca sa o induplece catre idolatrie prin cei mai iscusiti invatati ai vremii.

Sa ii educam pe cei mici inca de acasa traind autentic credinta crestina, sa inaltam rugaciuni sincere si nu cred ca se va pierde vreun suflet iubitor de bine.

 Dumnezeu va gasi o solutie pentru mantuirea celor care vor trai vremuri tulburi: ii va judeca mai bland, le va lumina mintea, va avea grija sa se pastreze aluatul preotimii si va da putere de marturisire.

Saturday, November 23, 2019

Clisee...

...ale relatiei cu mama in care ma recunosc si eu, atat in postura de parinte, cat si in cea de copil 😊

Mi-a sugerat...

...cineva sa scriu o postare cu sugestii de organizare a bucatariei.Aceasta este o problema de arhitectura-design interior si nu poate fi discutata la modul general, fiindca depinde foarte mult de tipul locuintei (pentru cineva care sta la casa as recomanda cu caldura si amenajarea unui spatiu pentru a servi mesele in curte cand temperatura de afara permite) de spatiul disponibil, de specificul familiei respective: de felul in care vor sa foloseasca bucataria (poate fi combinata cu living sau nu), de varstele si numarul copiilor si de modalitatea in care isi prepara hrana.

Noi stam la apartament cu bucatarie mica (bloc comunist) si am scos pe balcon aragazul si chiuveta. Am calorifer mare pe balcon si termopane eficiente cat sa nu sufar iarna de frig. Hota isi face treaba ei si elimina umezeala, rezulta zero mucegai pe pereti. Pe jos am parchet, ca sa fie mai cald la piciorusele care isi uita papuceii in camera. Nu am avut inundatii serioase, asa ca rezista eroic de vreo 8 ani agresiunii mopului si altor surse de umezire accidentala. Nu am perdele, am jaluzele tip rulou.

Aragazul e pus chiar langa chiuveta cu gandul de a nu avea zone distincte in care se fac stropi de mancare, dar nu as mai repeta figura daca as organiza din nou bucataria, fiindca daca spalam vase exista riscul de a sari stropi in oalele neacoperite. In plus nu am acces usor sa sterg lateralele aragazului daca se prelinge ceva pe acolo.

Chiuveta e cu doua cuve, cat de largi si de adanci mi-am putut permite. Bateria am ales-o inalta, cu brat lung si inchidere simpla si  prin apasare (cele care se rotesc ar fi picurat mereu, neinchise suficient de copii grabiti)

Galeata de gunoi e langa masca chiuvetei. Lumea normala o baga inauntru, dar la noi omuletilor li se pare greu sa deschida o usa. La inceput era pusa pe jos, dar ca sa limitez zona de mudarie am amplasat-o pe un raft mai sus, la nivel cu chiuveta. Detaliu horror: nu are capac; din motiv de comoditate capacul ei roz si dragalas statea mai mult alaturi, pe jos, asa ca am renuntat la el. Am incercat de-a lungul timpului modele de cos de gunoi cu pedala, dar nu au rezistat traficului intens.

Tot pe balcon am doua combine frigorifice una langa alta, ca sa ajunga la tot batalionul rezervele alimentare. Cu toate astea consider ca am bucatarie in stil minimalist😊

Mai am un blat de lucru sub care depozitez oale, ibrice, tigai, instrumente de bucatarie. Ca regula, daca ai copii plaseaza tot ce e contondent mai sus si nu opta pentru rafturi deschise. Ai grija la manere sa fie rotunjite si rezistente. De fapt cam tot ce tine de mobilier trebuie sa fie conceput pentru manevrare in stilul neglijent specific copiilor.

Spatiul de depozitare pentru fainoase, sare, zahar, leguminoase uscate, nuci, seminte, ceapa, cartofi, ardei iute uscat, maturici de cimbru, vin, ulei, otet se afla tot pe balcon.
In criza majora de spatiu poti folosi pervazul ferestrei sau locul liber de deasupra altor corpuri de bucatarie.

Masa e mare (160/90), dar rareori mancam toti la masa: fie nu ne intalnim din cauza programului, fie se ciondanesc baietii si trebuie sa ii separ. Cel mai bine este sa ai o masa obisnuita de 4 pers, cu posibilitatea extinderii la nevoie.

Spatiul restrans m-a determinat sa folosesc depozitarea pe verticala: pentru fructe am suspendat pe perete un raft special. O alta adaptare ar fi ca ne asezam la masa pe o bancuta care este de fapt un grup de dulapioare inguste unite printr-un blat superior. Avem si scaune (superpozabile, off course) cu spatar, ceea ce e un avantaj fiindca sunt comode, dar si dezavantaj, fiindca nu incap depozitate sub masa.

Bineinteles, am ceas pe perete, ceas cu limbi, ca sa vizualizam cum trece timpul. Am prize multe si marunte 😊 in diverse zone ale bucatariei. Inghesuit spre rasarit e si un colt cu candela si icoane.

Fiindca pun tot felul de alimente la rehidratat si fermentat, mi-ar placea sa am o etajera/ un raft special pt ele, dar nu am. In spatele blatului meu de lucru e geamul camerei din mijloc si nu prea las lucruri pe el ca sa nu opreasca lumina. Ma incomodeaza multe lucruri la bucataria asta, dar  din ceea ce am avut la dispozitie am facut tot ce m-a dus mintea ca sa ne simtim bine si sa ne placa sa luam masa acasa.


Thursday, November 21, 2019

Discutie...

...intre mine si o doamna in varsta:
"Doamna, toata viata am absentat de la vot. Mi-am schimbat opinia. Crestinii trebuie sa se manifeste in plan social, daca nu vor sa isi creasca copiii intr-o lume pagana. Toti trebuie sa ne implicam."
"Draga, eu toata viata am fost la vot si mi-am schimbat si eu opinia: lucrurile sunt deja stabilite si ai numai iluzia ca participi la o schimbare. Cine are controlul si evidenta tuturor fraudelor electorale care se pot face?"

Fragment...

...dintr-o cearta cu unul dintre copii:

Comporta-te, vorbeste si imbraca-te responsabil, fiind constient ca lumea nu citeste Evanghelia, ci mai degraba priveste cum sunt crestinii. Traieste in orice clipa cu demnitate si sfiala ca si cand tu esti chipul Bisericii, fiindca din faptele tale oamenii Il judeca pe Dumnezeul tau.

Voi sunteti lumina lumii, voi sunteti sarea pamantului. Care voi? In primul rand preotii si familiile lor...

Ar trebui sa imi spun si eu lucrurile astea mai des, ca pana sa citeasca din Vietile Sfintilor, copiii se smintesc de vietile parintilor.

Wednesday, November 20, 2019

Am reusit...

...sa trecem azi si pe la parintele Grigorie Decapolitul. Desi eram ff obositi, am inclus si Bistrita in program, fiindca au plans baietii mici: aveau neaparat de lasat niste scrisorici la racla. Sfantul Grigorie e Mos Craciunul nostru si nu e de glumit cu mesajele scrise ale prichindeilor catre el😊
Eu ziceam ca decat ne inchinam din curte si plecam, dar am fost miluiti (fara sa cerem macar) cu o intrare imediata in fata. Desi m-am rusinat si umilit fata de cei ce stateau la rand, nu am putut refuza oferta.

Tuesday, November 19, 2019

Ne-am propus...

...sa plecam la manastire sa ne spovedim. Imi pare rau ca nu am timp sa detaliez toate incurcaturile aparute spontan si toata delasarea generala, dar cert e ca stabilisem ora plecarii 14.00 si am pornit de fapt la drum la 17.00.

Suna cunoscut pentru mamele cu multi copii (fie ei si majori, dar indragostiti sau demotivati)? Stiu sigur ca nu sunt singura femeie-melc 😊 si am consemnat detaliul acesta ca sa se simta mai bine si suratele mele nostalgice dupa vremurile in care erau tinere, sprintare, mai libere si foarte punctuale.

Sunday, November 17, 2019

Ma gandeam...

...sa fac cu copiii ceva gen "lady lent", dar nu imi place sa rupem picioare😊 de babute cumsecade, asa ca mai bine vom desena o floare careia ii vom colora progresiv petalele (fiecare saptamana cate una) ca sa vizualizeze ei cum trece timpul pana la Craciun. Mi-ar placea ca in fiecare saptamana sa vorbim (fara sa ii sufoc prea tare) despre cate o virtute, dar s-ar prea putea ca asta sa ramana in stadiul de proiect din cauza lipsei mele de consecventa.

De sf Grigorie Palama...

...am iesit la magazin in cautare de haine groase. Spre bucuria mea, am intalnit un grup de maici impreuna cu duhovnicul lor. Am luat binecuvantare si am ramas putin de vorba. Mi-a placut mult faptul ca venisera sa faca ultimele cumparaturi en gros inainte de post, pentru a nu fi nevoite sa mai iasa de la chilie pana la Craciun si sa isi vada mai mult de cele sufletesti.

Intotdeauna mi-am dorit ca si noi, chiar daca suntem o familie de mireni, sa fim mai adunati in aceasta perioada, sa reducem la maxim grijile lumesti pentru a avea timp si energie sa facem curat in casa sufletului.
Nu toti copiii mei colaboreaza la fel de bine in directia asta. Greu se desprind de fb si de ytb. De cateva ori pe zi confisc telefoane, doar, doar, instaurand o liniste a simturilor dinspre exterior spre interior se va linisti putin si tornada adolescentei. Macar nu dam atata apa la moara patimilor, chiar daca sunt vii si lucratoare.

Adanc inradacinata...

...in mentalitatea barbatilor din zona in care locuiesc este ideea ca a-ti ajuta sotia la treburile casnice este oarecum degradant. Nu toti recunosc acest lucru, dar dau indicii ca nu vor sa se implice sau vorbesc cu dispret despre activitatile de rutina din viata familiala.

Intr-adevar, femeia a fost conceputa ca ajutor al barbatului si nu se cuvine sa ii ceara lui sa graviteze cu totul in jurul problemelor casnice marunte. Dar pe ea cine o ajuta cand e depasita de probleme? Femeia e puternica, ea se descurca, dar poti sa te consideri om de omenie cand ai o casa plina de copii si tu esti activ decat online cat esti acasa? Ai grija ca familia ta pe care o numesti crestina sa nu semene mai mult a ginta matriarhala...

Alta cutuma regionala (sau poate mai extinsa decat cred) este conceptia ca daca te invita prietenii undeva si tu intrebi sotia ce program aveti sau daca are nevoie de tine (gest absolut firesc fata de un om cu care esti angajat in multiple responsabilitati comune), nu esti "man enough".

Tot din spectrul invataturilor stricatoare de suflet care paraziteaza barbatul crestin este aceea ca este rusinos sa recunoasca in fata femeii ca a gresit ceva: el trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant, chiar daca este un fenomen abuziv. Inselarea este ca facand asta nu va fi nici mai puternic, nici mai respectat, ci isi va etala doar slabiciunea duhovniceasca.

Puterea este gresit inteleasa ca fiind marcata de capacitatea de a domina fizic. In antiteza cu viziunea crestina in care stapanirea de sine este adevaratul ascendent al barbatului desavarsit, regulile masculinitatii de maidan cultiva vulgaritatea, badarania si agresiunea.

Si inca ceva: femeia inteleapta isi zideste casa, iar cea nebuna o darama cu insesi mainile ei. Nu stiu cum o fi fost omenirea in acele vremuri dar luand pulsul prezentului vad ca betia, curvia, jocurile de noroc si violenta domestica se dezvolta majoritar pe linie masculina. Da, femeile fac avorturi, dar sunt convinsa ca o mare parte din motivatia pro-avort e data de atitudinea barbatului in familie.

Mamele au aceasta misiune sfanta de a rupe cercul vicios al influentei negative (fara sa submineze c pe linie paterna, fraterna sau de anturaj si a converti potentialul baietilor in virtuti si noblete sufleteasca a barbatilor de maine. Asta ar fi dorinta mea, dar rezultate concrete ale lucrarii mele nu prea vad momentan...

Friday, November 15, 2019

La lumina...

...unei lumanari clasice sau a uneia high-tech 😊 siragurile de metanii ar trebui sa zbarnaie in mainile crestinilor in posturi. Chiar si copiii mititei pricep si se pot integra in rostirea acestei simple si atotcuprinzatoare rugaciuni.

Asa arata...

..."catapeteasma" de deasupra patului nostru (spuraetajat in care noi stam la parter) pe care Ghe a conceput-o si executat-o singur.  Motivatia: "sa sa fiu mai aproape de ocrotitorul meu"
Inainte de culcare iconitele deschid alta perspectiva decat grilajul simplu de lemn care uneori ma facea sa ma simt ca in cusca😊

Monday, November 11, 2019

Ce poate..

...rezulta dintr-o familie inscrisa in ritmul vietii bisericesti, in care formele sunt practicate fara o intelegere profunda, fara o impregnare cu Duh: confuzie intre practici orientale de concentrare mentala si concentrarea mintii in rugaciune.
Nu ortodoxia vine cu multa vina, ci privind in oglinda curatiei invataturilor ei te poti simti vinovat. Oricum, si in acest caz, ea vine cu iertare, iubire si restaurare a omului.

Obiectivul...

...crestinilor autentici nu este sa fie populari facand compromisuri ci sa fie dupa chipul lui Dumnezeu prin tot ceea ce faptuiesc. Cine il iubeste pe Dumnezeu ii va aprecia, cine nu, ii va dispretui.

Mi-am propus...

...sa nu mai cad in curse prin care vrajmasul strecoara subtil raul in inima mea:

  • sa nu mai spun despre nimeni decat ceea ce am vazut si auzit personal; daca totusi propag ceva sa mentionez ca nu sunt sigura de adevarul celor spuse
  • sa nu consider ca stiu eu cauzele pentru care Dumnezeu randuieste anumite lucruri in viata altora, chiar daca uneori pare evident
  • sa insist pana la naivitate sa nu cred gandului care imi spune despre cineva ca are ceva asupra mea, cata vreme observ ca persoana respectiva incearca sa salveze aparentele
  • in loc sa rumeg resentimente si frustrari fiindca nu ma exprim, sa fiu sincera, dar respectuoasa, chiar daca opinia mea nu e agreata.

Acestea...

...sunt cioburi din geamul de langa sofer al masinii noastre. Cel mai mult doare gestul, nu cheltuiala de timp si bani.

Sunday, November 10, 2019

Cand eram....

...mai tanara eram dornica de realizari importante. Mai nou mi se pare mare lucru sa fac rabdare cu pace acolo unde sunt randuita si sa fentez timpul (cat o mai fi pana sa ma odihneasca Dumnezeu) sa treaca fara sa fac greseli majore si fara sa intru in criza de resurse energetice.
Realizarile importante le face Dumnezeu, prin cine alege el sa le faca, iar eu decat o grja tre' sa am: aceea cu "bucurati-va pururea, rugati-va neincetat"😊

Friday, November 8, 2019

Tutoriale...

...de acoperire a capului. Eu port batic, legat intr-un mod mai neglijent decat cel prezentat de doamna din videoclip, dar cred ca voi trece la o infatisare mai ordonata 😊

Thursday, November 7, 2019

La banca...

...exista lipita pe jos o banda galbena care iti indica o minima distanta pe care trebuie sa o mentii fata de ghiseu pentru confidentialitatea tranzactiilor clientului.

Ma gandeam daca ar fi utila si in biserica semnalizarea (bineinteles, cu alt gen de accesorii de interior) zonei in care se desfasoara spovedaniile.

Cu exceptia acestui inconvenient, spovedania in spatiul deschis, vizibil al bisericii lasa mult mai putin loc de sminteli pentru cei slabi decat practica spovedaniei in camere separate, in spatele usilor inchise.

Spun astea fiindca m-am lovit de tot felul de situatii penibile sau am auzit comentarii ale altora despre cum decurg spovedaniile.

Wednesday, November 6, 2019

Se fac...

...la teologie lectii de dictie? Am auzit multe anecdote cu balbe de la slujbe...
Asta a invatat-o si Grigo😄

Tuesday, November 5, 2019

Legea.

...127/2019 despre pensiile iepuroaicelor😊 spune ca acelea cu 3 copii ies cu 6 ani mai devreme, urmand ca pentru fiecare din urmatorii copii nascuti (sau adoptati si crescuti cel putin 13 ani) sa se mai scada cate un an din varsta pensionarii.
Nu greseau daca scadeau cate doi. Oricum un copil mic te munceste mult mai mult decat un serviciu, fiindca esti consemnata zi si noapte.

Sezonul rece...

...vine la pachet cu mai multa sedere in casa. Partea plina a paharului este ca am mai mult timp pentru

  •  ingrijirea casutei noastre. Mi-am propus sa veghez atent sa nu apara fir de mucegai (pe pereti e totul ok, deocamdata) nici  macar pe chederele de la geamuri: aerisesc, sterg colturile de la termopane cu spirt sau spray antimucegai. Lupta asta ar trebui sa fie in top pe agenda de lucru a oricarei mamici de copii mici, fiindca pe ei ii afecteaza cel mai puternic un interior cu spori de mucegai sau alte microparticule alergene. 
  • a ma juca mai mult cu cei mici, fiindca am observat ca asa ne imprietenim mai usor. Mai ales Gheorghita prefera tipul acesta de apropiere prin joc, desi eu as fi fost mai incantata sa comunicam prin cuvant
  • a ma apleca mai mult asupra alimentatiei copiilor: celor mari sa le dau personal anumite suplimente, celor mici sa le monitorizez cantitatile ingerate si sa insist cand e cazul, sa mai bucatarim cate ceva bun impreuna
  • reluarea unor hobby-uri (de cand n-am mai tricotat...) a lecturilor duhovnicesti si a scrisului de mana, poate a unor usoare exercitii fizice, autoanaliza, autoingrijire (ceaiuri, tratamente naturiste etc)
  • prelungirea momentului duhovnicesc de seara, adunandu-ne toti la lumina lumanarii

Monday, November 4, 2019

La o familie...

...de preot vrajmasul lucreaza mai intens uneltind ispite, fiindca daca face smiteala prin ea, pierde multe suflete, facandu-le sa se scarbeasca de insasi Biserica.

De asta pravila mireanului obisnuit, si ritmul in care acesta se impartaseste nu sunt suficiente pentru a anihila atacul nevazut in cazul nostru.

Mai mult: uneori, desi am inmultit rugaciunea, simteam totusi ca batem pasul pe loc si ca apasarea interioara nu se risipea defel. Cumva duhurile rautatii reuseau sa fure bucuria slujirii si sa instaureze tulburarea sub toate formele (manie, deznadejde, lancezeala, certuri, neputinte, cosmaruri)

Din experienta am inteles ca in afara de o mai deasa impartasire si de mai multa rugaciune particulara in general, la casa preotului este esential sa fie prezente cat de des posibil binecuvantarile, sfintirile si dezlegarile pe care numai el ca preot le poate face. Chiar daca nu toti membrii familiei sale il au la evlavie, harul preotiei va lucra, indiscutabil.

Mai demult...

...viata de zi cu zi a romanului era impregnata cu violenta, agresiune si cruzime: razboaie, rascoale, asuprire straina, saracie, molime. Chiar si in vreme de pace orice om cumsecade taia pasari, porci, miei, vitei. Oamenii erau implicit mai aspri si nu e de mirare ca blandetea si delicatetea aveau alte standarde si erau altfel intelese decat in zilele noastre. Inteligenta era putin sau deloc "lucrata", asa ca pentru a te face inteles pumnul si palma erau imbatabile. Din fericire lumea s-a mai schimbat si oamenii noi au potentialul de a cuprinde mai multa intelegere in inimile lor.

Saturday, November 2, 2019

Mi-am facut...

...cadou o oala speciala pt fiert laptele, suport al fara-de-grijii 😊
Bun lucru!

Friday, November 1, 2019

Relatia mea..

...cu colivele mele, mai ales cu cele din sambetele de pomenirea mortilor:

  • o lupta cu mine insami pentru a patrunde duhul formelor ritualice, pentru a cugeta prin aceasta facere a colivei la conceptul bobului de grau care prinde viata adevarata murind si a transpune toata aceasta filosofie inalta in situatia Elenei. 
  • o incercare de a depasi a normele sociale bisericesti, conform carora daca esti preoteasa tre sa faci cea mai mare si mai impopotonata coliva. Ale mele sunt mici (asa cum cred ca tre sa fie un simbol din spectrul alimentar, nu ca sa ne ghiftuim) cu ingrediente cat mai putine si mai simple si sunt ornamentate doar cu o cruce (in cazul in care vreun pitic e dornic sa ma ajute si sa se exprime artistic rezultatul final al fetei colivei e total neconventional😊) Pentru aceste motive uneori am o jena ca nu sunt la inaltime.
  • o lupta cu organizarea timpului, pentru a inghesui in programul overloaded si prepararea colivei fara sa para nimanui o corvoada si sa carteasca, mai ales ca incerc sa implic cate putin si copiii in proces (fiindca simt eu ca au si ei o binecuvantare pentru ajutorul dat)
  • o stradanie de a aduce aceste mici prinoase Domnului (ca acei doi bani ai vaduvei) pentru cei adormiti pe care ii iubesc in ciuda faptului ca de fiecare data tinerea de minte a raului imi aduce in fata niste cuvinte dispretuitoare pe care le-am primit referitor la cantitatea insignifianta a ceea ce produc. Imi impun sa ma raportez strict la Dumnezeu, care stie cele ascunse ale inimii si la sufletele celor dragi mie.
  • o staruinta in a impregna cu lucrarea duhului gatitul: a rosti rugaciuni si a vorbi cu si despre cei din lumea de dincolo de moarte.
  • nu in ultimul rand in tot acest amalgam de trairi si atitudini incerc sa inglobez transmiterea vie catre copii a problematicii mortii, asa cum o simt eu pulsand in credinta mea. 
  • nadajduiesc sa nu gresesc foarte mult cu aceasta postare...

Wednesday, October 30, 2019

Pana acum...

...am neglijat aspectul de purificare a aerului de catre plantele de apartament. Doar pentru estetica interiorului nu eram incantata sa am niste griji in plus, asa ca nu mi-am complicat existenta cu ghivece pentru balarii.

Se pare insa ca anumite plante de interior chiar neutralizeaza chimicalele emanate de lacuri, vopseluri, produse de igiena, detergenti si alte substante nocive care apar in mod obisnuit intr-o locuinta moderna. Am cautat despre cele mai eficiente plante in aceasta detoxifiere si mi-am cumparat cateva ghivece cu ceea ce mi s-a parut mai frumos si mai accesibil ca pret.

Sper ca micro gradina mea (ferigi, crizanteme, aloe, jerbera) sa supravietuiasca la noi acasa 😊