... repetitiile pentru colinde cu generatia tanara (ascoristii sunt pe cont propriu deja)
spectatoare deocamdata |
... ce face scoala din copii:
Ca sa ii faca o surprizica, mama i-a cumparat lui Ghe o revista cu rebusuri pentru copii, stiind ca ii place mult sa le completeze. Reactia lui a fost cu totul alta decat cea asteptata: "Cand sa le mai fac si pe astea? Nu, nu o vreau. Ia-o inapoi!"
Bunica s-a gandit sa o dea fetei fratelui meu ("sigur o sa ii placa") , de aceeasi varsta cu Ghe, proaspata scolarita. Mare i-a fost mirarea cand a primit si din partea verisoarei un refuz vehement: "Nu, nu! Sunt satula de fise din astea!"
Asa a evoluat si Maria mea: cu ani in urma era pasionata sa scrie, dar dupa ce a tot fost pusa sa creeze compuneri si dupa ce profesoara ii diseca textul si o punea sa il refaca sau sa scrie fie epuizant de mult, fie sa isi trunchieze ideile de dragul unui numar de cuvinte, nu a mai simtit nicio bucurie a creatiei, ci, dimpotriva, totul s-a transformat intr-un stres si o corvoada.
... breastfeeding...
In vreme ce realitatea alptarii ma bicura si ma face sa ma simt implinita, totusi ma lasa adesea stoarsa de vlaga si ma face sa imi arat lipsa de rabdare si egoismul, mai ales noaptea, cand totul capata alte dimensiuni.
In momentele mele de idealism accept cu toata fiinta ca alptarea la cerere nu numai ca trebuie sa fie asa cum ii arata numele, "la cerere", dar nu trebuie insotita nici macar de vreo grimasa neplacuta, cu atat mai mult de comentarii negative (nu pot uita cum am auzit odata o mama punandu-si copilul la san cu "vino, caine!").
Cred sincer ca atunci cand deschide ochii in lume primul model de relatie de iubire, care ramane intiparit adanc in om, este felul in care primeste dragostea mamei. Cu cat mai saracacioasa este exprimarea afectivitatii ei, cu atat inima copilului va fi mai ranita si se va forma ca adult cu probleme emotionale, fie simtindu-se neiubit o viata, fie incapabil sa manifeste la randul sau sentimente intense, fie cu alte cicatrici sufletesti.
Bineinteles, Dumnezeu mai plineste din neputintele omenesti si, din fericire, mai exista si alti factori externi care modeleaza o fiinta umana (tatal, bunicii, prietenii, dascalii, duhovnicii, cartile, internetul😉) .
Responsabilitatea mamei pentru prima amprenta pe vasul ca de lut al perceptiei asupra vietii ramane insa enorma.
Eu nu am reusit sa fiu 100% dragastoasa nici macar acum, in ceasul al 11lea, desi Anastasia e o dulce si mulțumește titicilor pentru orice portie de supt😄(evident, daca nu adoarme)
... dulciuri fara zahar, am descoperit in DM niste borcanele cu o crema delicioasa de cacao (cu sirop de agave si unt de cocos) :
Da, sunt mici si cam scumpe, dar acesta este un indicator bun pentru cantitatea in care trebuie consumate acest tip de produse. Pofta buna 😉... cadou de ziua mea o carte scrisa de o prietena a fetelor, de aceeasi varsta cu ele. Nu am citit-o inca pe toata, dar copiilor le-a placut de la primele pagini si de aceea m-am gandit sa va spun despre ea. Sunt cugetari si intamplari din viata acestei tinere pe care o cunosc de mica si care a trait o copilarie aproape de biserica, nelipsita fiind de la sfintele slujbe, unde venea adesea impreuna cu mama ei.
Stilul este cald, sincer, ca un sir de povesti depanate cu drag, impodobite cu povete duhovnicesti de pe la duhovnicii pe care ea i-a intalnit si istorioare de suflet folositoare culese in vacantele petrecute la manastiri. Cred ca forta acestei carticele vine mai ales din faptul ca intreg textul este viu, autentic trait si nu are alt scop decat sa oglindeasca felurimea lucrarilor dumnezeiesti in lume, vazuta intru simplitate prin ochii unui copil.
... trucurile comportamentale posibile invatate de la psiholog nu rezolva decat partial problema relatiilor cu persoane toxice. Dincolo de ceea ce fac sau spun acesti oameni aflati in intuneric, gandurile lor, poate mai toxice decat ceea ce isi permit sa exprime, in functie de intensitatea lor, ajung sa ne corodeze in mod nevazut starea de echilibru sufletesc sau chiar sa ne perturbe evenimentele concrete pe care le traim. Singurul capabil sa dezamorseze lucrurile la nivel subtil este harul adus de rugaciune.
... nu pot sa stau fara de lucru😉
am inceput niste janbiere pt Anastasia. Sper sa le termin anul asta.Un detaliu care spune multe celor ce inteleg taina ascultarii: eu insistasem sa nu participe in ziua aceea la ora de sport (din alte motive, ce-i drept, nu de teama posibilelor accidentari).
... martora unei vindecari neasteptate (de Covid) a unui batran prin Sfantul Maslu. De 3 saptamani zacea in pat, nu mai manca aproape deloc, iar de vreo doua zile si apa o bea fortat. La 84 ani ai lui, cu un cancer pulmonar operat in urma cu 6 ani, rudele erau sigure ca va muri. Dupa primul maslu acasa a cerut mancare (mai precis: in primele minute dupa maslu, incat toate rudele prezente au fost efectiv uimite) si in zilele urmatoare a inceput sa se realimenteze progresiv. O alta problema aparuse acum: nu avea scaun, desi isi reluase alimentatia. Dupa al doilea maslu (la aprox o saptamana de la primul) omul nostru s-a eliberat in sfarsit de constipatie. Dupa al treilea, deja incepuse plimbari usoare prin curtea casei. Au trecut doua luni de atunci si, spre slava lui Dumnezeu, viata si-a luat cursul firesc pentru batran.
... sa se spanzure Anastasia aseara? Intr-un "lat" pe care nu l-as fi intuit niciodata: gaura pentru mana a unei vestute de fâș de-a lui Grigore. Am niste agatatori pentru hainele copiilor situate cam la 150 cm inaltime si, la pitulusul, i-a venit ideea sa se ascunda printre ele. Ca sa vada cine vine sa o caute, s-a gandit sa isi strecoare capsorul prin vesta...
Din grija ingerului păzitor am trecut pe acolo chiar cand Gheorghe voia sa se năpusteasca sa o surprindă prin spate. Mai urma ca ea sa se smuceasca si sa ramana prinsa cu gatul in vesta pret de cateva secunde, cel puțin. In functie de violenta impactului scenariul ar fi putut evolua chiar foarte urat.
...impartita dupa slujba e foarte apreciata de copii, asa ca in fiecare duminica cersim cate un paharel de la femeile care aduc prinoase la biserica.
Desi arareori primim si lingurita de unica folosinta odata cu portia de coliva si desi imi displace felul in care se mozolesc mancand singuri ba cu mana, ba storcosind paharul si tencuind pieptul hainelor de biserica (iarna e mai neplacut, fiindca e vorba de geci) niciodata nu mi-am luat timp sa gandesc o solutie la problemuta asta.
Foarte simplu ar fi sa am in geanta (adica rucsac, ca eu nu mai stiu de ani de zile cum e sa fii o doamna cu geanta😁) o lingurita intr-un servetel. Daca vreau sa fiu si mai earth friendly, as putea sa adaug in arsenalul mamicesc din rucsac si o caserolica mica-mica in care sa primim coliva, pe care sa o spal apoi acasa.
... culoarea pe holisorul de la intrare (verde menta/salvie) :
... ultrascurt, care a fost capabil sa imi produca un mare declic duhovnicesc pe tema iertarii celor care isi agresează semenii in mod deliberat:
Orice om care exercita asupra ta o anumita forma de rau este cel mai probabil un om care NU S-A TREZIT inca la realitatea spirituala a vietii.
Poate ajuta pe careva...
... de lectura duhovniceasca: pe site-ul Doxologia a inceput sa isi publice scrierile o prietena de-a mea, un adevarat artist al cuvantului, o persoana sensibila la adierile line cu care Domnul atinge faptura si atenta la intelesul ascuns al lucrurilor: Maria Tudor (puteti cauta si alte articole ale autoarei, de aceea i-am dat numele)
... pe messenger mai demult de la pr meu si ma simteam datoare sa o marturisesc si eu, sub forma de capturi de ecran:
...aflat tarziu in viata, dupa ce am manuit gresit toti saculetii de legume care mi-au trecut prin mana si m-au taiat la mana firele alea sintetice, o batrana m-a invatat sa separ o sfecla si sa tin de ea ca de un maner😉
...intri in taina cununiei si iti dedici viata lucrarii mantuirii prin nastere si crestere de prunci, mai devreme sau mai tarziu (pe masura ce ti se profileaza o familie tot mai numeroasa) vei intampina ispita de a regreta calea aleasa si a cârti, fiindca lumea din jur merge in cu totul alta directie.
Cand ai multi copii, pe langa greutatile implicite acestui stil de viata incompatibil cu comoditatea, poti simti apasarea dezaprobarii venite din partea cunoscutilor si chiar a rudelor. Ca sa mergi mai departe trebuie sa te separi launtric, sa renunti la o legatura profunda cu ei, iar acest lucru nu se face fara durere.
O alta capcana este aceea de a suspina dupa avantajele pe care le-ai fi avut daca anii petrecuti pe langa cei mici i-ai fi dedicat carierei: un venit mai consistent, satisfactii profesionale si un dram de respect in plus de la oameni. Lasi in urma toate acestea cand vrei sa fii libera sa spui "da" oricarei vieti noi care s-ar mai infiripa in pantecele tau.
Frustrari se mai pot aduna in tine pe orice tema, fiindca acolo unde sunt copii multi si nu este ajutor din afara, este si multa jertfire de sine si taiere a voii: timpul liber, cochetariile desarte, taclalele cu prietenele, plimbarile linistite dispar de la sine daca vrei sa iti iei datoria in serios. Nici chiar somnul sau mancarea nu au nimic din tihna omului obisnuit.
Ca intarire in astfel de momente si ca asigurare ca va veni o vreme cand totul va fi bine, as indemna la intelegerea acestor renuntari prin prisma schimbului de replici intre Mântuitorul si sf Apostol Petru:
... in marele talcioc al internetului un citat pretios, pe care l-am inteles mai intai nemultumita fiind si judecand pe altii.
In tinerete, atunci cand eram coplesita si nu ma descurcam, insistam rugandu-l pe sotul meu sa ma ajute, dar el intarzia sa dea curs cererilor mele. Chiar si atunci cand in sfarsit accepta sa preia din treburile casnice, o facea cu atata aversiune si aratandu-mi atata ostilitate incat nu ma mai putea bucura indeplinirea sarcinilor respective.
Incercand sa convertesc experienta asta neplacuta in ceva util, am sa am inceput sa reflectez asupra cartirii cu care faceam si eu la randul meu faptele pe care intelegeam ca le vrea si le randuieste Dumnezeu pentru mine.
Pentru mai multa smerenie, ma pot prihani cugetand la cat de putina a fost dragostea cu care am acceptat crucea nasterii de prunci. Cat timp am privit totul ca pe o corvoada nesuferita, putin folos duhovnicesc am avut din savarsirea cu dezgust a indatoririlor materne. Tot ce nu a fost transformat intr-o ofranda a iubirii se va cerne din sita mantuirii.