...spun ca alapteaza, dar nu toate au aceeasi disponibilitate pentru copil si nu toate fac in mod obiectiv acelasi lucru.
Alaptarea la cerere inseamna ca ori de cate ori sugarul da semne ca vrea sa suga ii oferi sanul. Adica indiferent de ora (zi, noapte) de loc (acasa, in parc, la mall) si de dispozitia mamei sugarul primeste hrana si hidratarea necesare unei dezvoltari optime. In alaptarea la cerere nu exista mese regulate de lapte, chiar daca exista perioade in care pare sa se stabilizeze un anume ciclu circadian (el se redefineste aproape lunar, odata cu dezvoltarea copilului). Acest fenomen nu ar trebui sa fie limitat la primele sase luni, ci se recomanda sa fie mentinut, daca sanatatea mamei permite, pana la autointarcarea copilului, undeva intre 2 si 4 ani.
A alapta doar cand iti convine tie ca adult, dupa programul tau si dupa prioritatile tale (altele decat copilul, nu neaparat gresite, dar altele) , nu este acelasi lucru si implica un anumit grad de privare a sugarului de hrana specifica lui. Inlocuirea laptelui de noaptea cu apa/ceai la un sugar mic nu e nici ea o solutie prietenoasa (bea si tu apa in loc sa mananci, sa vezi cum este, daca nu ma crezi) . Cu cat este introdusa mai precoce, cu atat mai nepregatit va fi organismul sugarului. Mai mult decat atat, cu cat i se refuza sanul mai des, i se taie de fapt o puternica sursa de conectare la mama.
Daca de dragul programului mai este si lasat sa planga de foame sau de sete cate putin, abuzul este dintre cele mai urate. Ar face cineva asta in public cu un copil mai mare: sa il lase sa planga de foame langa sine cand are in mana o caserola plina cu bunatati? Nu cred... Acasa, fara martori, e chiar recomandat de pediatru, nu?
Eu cred că la un interval de min. 2 ore, e numai bine să fie alăptat bebe. Nici oamenii mari nu mănâncă într-una. Mai ales că după 6 luni e diversificare. Se poate hidrata și cu apă,ceai la fel de bine. Iar alăptatul în public după vârsta de 1 an e cam nepotrivit, să nu mai spun la vârste mai mari de 3-4 ani, e dezgustător.
ReplyDeleteAcest comentariu sigur nu aparține unei mame care să fi alăptat la cerere, dar care a crescut unul sau mai mulți copii ca la carte, care nu mai purtau scutece la doi ani, care a ținut strict de un program perfect de diversificare a alimentației... Ai cărei copii știu să citească de la 4 ani, care nu au avut niciodată probleme de atașament, șamd.
DeleteÎntotdeauna vor exista două tabere (sau mai multe și mai mărunte) în rândul mamelor: a ”naturalistelor” (în care mamele cu mai mulți copii aderă vrând-nevrând, fiindcă naturalul odihnește) și a ”perfecționistelor” (în care, la început, când nu avem experiență, avem tendința să vrem să ne integrăm). Eu am alăptat 10 ani continuu, în tandem și pretutindeni unde era nevoie, deși mă feream de ochii lumii. Mă bucur că glandele mele mamare au putut hrăni cu succes copiii. Autoînțărcarea a avut loc cel mai devreme la 1 an și 7 luni, iar cel mai târziu la 2 ani și 10 luni.
Să ne ajute Dumnezeu pe toate să ducem crucea maternității astfel încât copiii noștri să nu aibă prea mult de suferit, din pricina mentalităților noastre, mai târziu!
Ai mei mergeau pe serii de supt la interval mic, 5-10 min apoi pauze mai lungi. Asa te gandesti tu, dar daca bb cere, nu ai de ales.
ReplyDeleteDepinde cat stai "in public" cu un copil de un an. Daca e alaptat si hranit acasa, nu are de ce sa ceara san in timpul plimbarii obisnuite.
Regret ca te dezgusta alaptarea unui copil mai marisor. Mie uneia imi da un sentiment de admiratie pentru statornicia respectivei mame. In fine, fiecare are perceptia lui.
E greu sa alaptezi la cerere, cu atat mai greu cand copilasii vin unii dupa altii...dar legatura , dragostea Care se creeaza e incomparabila si mérita tôt efortul. Cred ça de fapt din cauza ça este atat de greu multe mame renunta sau alapteaza dar nu la cerere. Dar dezgustator in nici un caz..nu e dezgustator sa vezi pe cinéva facand topless langa tine dar e dezgustator sa vezi o mamica alaptand. Doamne ajuta si cum spuneti fiecare cu ideea lui.
ReplyDelete